Dlaczego warto kupić whisky hinduską Amrut Double Cask 3rd Edition 2017/2022 46% 0.7 L?
- Na początku XXI wieku firma Amrut prowadziła „ślepe” testy swojej whisky w Szkocji – konsumenci przyjęli ją ciepło i porównali ją do tych z regionu Speyside
- Debiutowała w 2010 roku
- Bardzo bogata, mnóstwo tropikalnych i jasnych owoców, cytrusy, owoce leśne, wanilia, toffi, sporo dębu, orzechów, destylatu winnego, delikatnego dymu i torfu oraz ciepło-pikantnych korzennych przypraw
- Stworzona z 2 destylatów torfowych (słód szkocki) – z beczki po Bourbonie (destylat z maja 2012 roku) i po porto typu pipe (destylat z marca 2012 roku), które, po połączeniu, zabutelkowane zostały w lipcu 2017 roku
- Nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Bardzo ekskluzywne wydanie, limitowane jedynie do 1050 butelek!
Amrut to destylarnia o ugruntowanej pozycji, słynąca z pionierskiej produkcji whisky single malt w Indiach. Wydana w 2017 roku odsłona serii Double Cask łączy whisky dojrzewającą w beczce po bourbonie z whisky z beczek po winie Porto. Poprzednie wydania z serii Double Cask zawierały kombinacje beczek po bourbonie i sherry. Single malt destylowany w 2012 roku został zabutelkowany pięć lat później z mocą 46% alkoholu. Na palecie akcenty czerwonych owoców, przypraw i miodu.
Kiedy myślimy o whisky, na myśl przychodzi nam wiele istotnych miejsc jej produkcji, jednak raczej nie są to Indie. A w Indiach również powstaje wyjątkowy dram, warty uwagi – whisky Amrut. Whisky to ulubiony trunek Hindusów od ponad 100 lat. Z pewnością nie można tego wytłumaczyć religią i tradycjami kulturowymi kraju, a raczej ma to związek z kolonializmem brytyjskim. Minęło więcej czasu, zanim whisky zdobyła przyczółek wśród ludności Indii, ponieważ duża część populacji potępiła złocisty płyn i nazywała go „obcą trucizną”. Minęło jeszcze kilka lat, zanim Indie rozpoczęły produkcję własnej whisky. Zwrócono się w stronę melasy, jako składnika kondensującego alkohol. W rezultacie powstała whisky zawierająca jedynie od 10 do12 % prawdziwego single malta. Niemniej jednak ten rodzaj produkcji stał się powszechną metodą produkcji w Indiach, która do dziś budzi kontrowersje. Pierwsze indyjskie whisky z destylarni Amrut, które zostały samodzielnie wyprodukowane zgodnie ze szkocką tradycją, nie były jeszcze whisky w europejskim sensie. Dopiero kilka lat później, na przełomie tysiącleci, zakończył się proces poznawania metod produkcji whisky. Indie rozpoczęły produkcję prawdziwego indyjskiego single malta na wzór szkocki.
Whisky słodowa wytwarzana jest ze słodu jęczmiennego. Do produkcji whisky słodowej można używać różnych rodzajów jęczmienia. Jednak w przeciwieństwie do winogron do produkcji wina, wybór jęczmienia rzadko opiera się na smaku. Zamiast tego stosuje się kryteria techniczne, takie jak wielkość ziarna, zawartość azotu i wilgoci. Destylarnia Amrut wykorzystuje ziarno z lokalnychczm upraw. Ziarno jęczmienia składa się głównie ze skrobi. Aby uzyskać efekt słodowania, ziarna jęczmienia najpierw kąpie się w wodzie, a następnie kiełkuje w chłodnym i wilgotnym środowisku. Podczas tego procesu aktywowane są enzymy, które później przekształcają skrobię jęczmienną w cukier. Fermentacja i destylacja to procesy poprzedzające maturację w beczkach. Ogromny wpływ na smak ma długość dojrzewania, wielkość i poprzednia zawartość beczki. Amrut Double Cask z 2012 roku nabiera charakteru w beczkach po bourbonie i po winie Porto.
Podwójnie dojrzewający Amrut z 2012 roku to whisky pełna owocowego charakteru. W złocistym alkoholu spotykają się nuty czerwonych owoców z akcentami przypraw i niuansami czekolady.
Barwa: ciemny bursztyn pełen słonecznych refleksów;
Aromat: miodowo-owocowy, akcenty przypraw korzennych i orzechów w czekoladzie;
Smak: waniliowy budyń, nuty wiśni, sok pomarańczowy, marcepan i akcenty skóry;
Finisz: długi, słodki, dębowy i lekko pikatny;
Wlej whisky do szklanki i dokładnie się jej przyjrzyj. Zwróć uwagę na kolor. Czy jest jasny i prawie wodnisty, czy też idzie w ciemny, bursztynowy kierunek? Teraz poruszaj lekko whisky w szklance i za pomocą tego ruchu określ teksturę. Obserwuj, jak whisky spływa po ściance szklanki. Czy zajmuje to dużo czasu? Czy konsystencja jest gęsta? Im gęstsza konsystencja, tym wyższa zawartość alkoholu w whisky. W zasadzie trudno wyciągać pełne wnioski z samego wyglądu. Dlatego z pomocą może nam tu przyjść tylko nasz nos i podniebienie. Teraz powoli przyłóż szklankę do nosa i powąchaj whisky. Gdy już wchłoniesz pierwsze aromaty, możesz wziąć pierwszy łyk ze szklanki. Pozwól whisky spłynąć na język. Wypij kolejny łyk i porównaj różnicę. Rozcieńczanie często sprawia, że poszczególne smaki są bardziej precyzyjne, dlatego parę kropli wody zrobi rożnicę.
W tym wydaniu dominuje bie. Eleganckie, białe pudełko o złocistych i czerwonych elementach zwraca uwagę. Chowa w sobie zgrabną butelkę z lekko profilowaną szyjką. Biała etykieta na froncie zdobiona jest złocitymi elementami w formie kwiatów. Na mniejszej, bordowej etykiecie, znajdziecie wszystkie informacje na temat tej wyjątkowej whisky.
Amrut z serii Double Cask pozwala poznać whisky z dwóch stron. Dojrzewanie w beczkach po bourbonie nadało dramowi waniliowo-miodowego charakteru, a beczki po sherry sprawiły, że whisky nabrała owocowego stylu. Limitowane wydanie zainteresuje doświadczonych degustatorów. To świetny pomysł na prezent dla kolecjonera. Amrut poszerza horyzonty i udowadnia, że świetne whisky nie są produkowane wyłączonie w Szkocji, USA i Japonii.
Kraj | Indie |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Amrut Distillery |
Marka | AMRUT |
Właściciel | Amrut |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | Porto |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko karton |
Nakład | 1050 butelek |