Amrut Naarangi to bardzo intrygujące, pomysłowe wydanie gorzelników Amrut w Indiach. Używając beczek, w których wcześniej przez trzy lata przechowywano sherry Oloroso, przez kolejne trzy lata trwała maturacja whisky single malt, co zaowocowało ekspresją z jasnymi, wyrazistymi, pomarańczowymi nutami. Butelkowana z mocą 50% złocista whisky to kolejne wydanie destylarni z Indii, którym gorzelnia udowadnia, że na się na rzeczy!
W 2004 roku Neelkanta Jagdale i jego syn Rakshit stworzyli Amrut - indyjską whisky single malt klasy premium. Amrut Distilleries od lat wytwarzał whisky słodową (ze zboża) i mieszał ją z innymi whisky, aby tworzyć blendy. Ale po tym, jak wielkie marki alkoholi weszły na indyjski rynek w latach 90. i zaczęły importować szkockie mieszanki, indyjskie preferencje dotyczące alkoholi zmieniły się na lżejsze. Słody przechowywano w destylarni Amrut, dopóki Jagdale nie wpadł na pomysł butelkowania ich jako pojedynczego słodu, czyli single malt whisky. Podczas ślepej degustacji produktu w popularnych pubach whisky w Glasgow nowy produkt został dobrze przyjęty przez miłośników whisky. Niektórzy goście pomylili nawet whisky z 15-letnim szkockim słodem z Highland lub Speyside! Od tego czasu marka Amrut stała się dość popularna w Indiach i za granicą, sprzedając ponad 30 000 skrzynek w kilkunastu krajach.
To, jakiego rodzaju dębowe beczki są wykorzystywane przy procesie dojrzewania single malta, ma ogromne znaczenie dla osiąganych przez słód smaków i aromatów. Amrut Naarangi spędza trzy lata w beczkach po sherry Oloroso, które wcześniej – również przez trzy lata – mieściły soczystą, owocową sherry. Dzięki wpływowi nasiąkniętego wcześniejszą zawartością drewna, buduje się profil smakowy każdej whisky. Beczki po sherry Oloroso wpływają na obecność owocowych akcentów i soczystej słodyczy przypraw.
Amrut Naarangi zachwyca złocistą barwą, smakami soczystej pomarańczy, aromatami przypraw i słodu, a także pełnym i długim finiszem.
Barwa: bursztyn i złociste refleksy;
Aromat: słodowy, nuty skórki pomarańczowej, cynamon, marmolady i ciasta
Smak: marmolada, dżem pomarańczowy, goździki, miód i herbatniki maczane w karmelu;
Finisz: długi, słodki i pełen przypraw;
Złoty single malt pełen świetlistych refleksów to idealna baza pod wiele alkoholowych koktajli. Mimo świadomości istnienia przeciwników łączenia whisky słodowej z czymkolwiek innym niż parę kropli wody, my uważamy, że Manhattan nigdy nie smakował lepiej! Klasycznie komponowany na amerykańskim bourbonie, przy użyciu single malta nabiera charakteru. Poza whisky, musicie zaopatrzyć się w słodki wermut, angosture, lód i wisienkę koktajlową.
W przypadku tego single malta na pierwszy plan wychodzą byki. Dwa rozwścieczone zwierzęta stykają się ze sobą końcówkami rogów. A to wszystko dzieje się na tle jaskrawo-żółtej etykiety z ozdobną obramówką we florystyczne wzory. Pudełko, w którym zakupimy whisky jest ozdobione jeszcze bardziej dokładnie, również za pomocą kwiatowych elementów. Sama butelka ma zgrabną formą i średniej długości szyjkę, którą wieńczy złocista zakrętka.
Amrut Naarangi, butelkowany z dość wysoką mocą 50% alkoholu, prezentuje owocową i soczystą stronę indyjskiego single malta. Ogromny wpływ na charakter dramu mają tutaj beczki po sherry, w których dojrzewała whisky. Coś dla fanów otulających akcentów przypraw i cytrusów. Jak widać, nie tylko szkocka whisky prezentuje wysoką klasę.
Kraj | Indie |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Amrut Distillery |
Marka | AMRUT |
Właściciel | Amrut |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko karton |