Dlaczego warto kupić whisky hinduską Amrut Ex - Madeira Cask 2017/2022 Special Limited Edition 60% 0.7 L?
- Amrut, oprócz whisky, produkuje również rumy – są to Two Indies i Old Port Deluxe
- Debiutowała w 2022 roku na rynku europejskim (European Exclusive)
- Dużo tropikalnych owoców, mango, cytrusy, ananas, banan, liczi, brzoskwinia, miód, wanilia, orzechy, nieco czekolady, dębu, skóry i pikantnych przypraw
- Stworzona z pojedynczego destylatu ze stycznia 2017 roku leżakowanego 2,5 roku w beczkach po Bourbonie, finiszowana w beczkach typu first fill po portugalskiej Maderze i zabutelkowanego w wersji single cask w sierpniu 2022 roku
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z naturalną mocą beczki 60% ABV
- Bardzo ekskluzywne wydanie, limitowane jedynie do 198 butelek!
Jedna z ciekawych pozycji wypuszczonych w ramach specjalnej kolekcji, wykorzystującej do maturacji single malta różne odmiany beczek. Tym razem destylarni Amrut z Indii użyła beczek po portugalskim winie Madeira. Słód spędził w nich parę lat, od 2017 do 2022 roku, co jak na hinduskie standardy jest bardzo długim czasem. Warto wiedzieć, że whisky w Indiach dojrzewa trzy razy szybciej niż w Szkocji, a powodem tego jest klimat. Indyjskie słody o wiele szybciej czerpią z beczek to, co najlepsze. Limitowane wydanie single malta zostało zabutelkowane z mocą 60% alkoholu w eleganckiej butelce, w której zaklęto aromaty pomarańczy i fale miodu.
Destylarnia Amrut została założona w 1948 roku przez Radhakrishna Rao Jagdale w południowej części Indii, a dokładniej w Bangalore i obecnie jest jedną z najbardziej znanych destylarni whisky w kraju. Produkuje whisky typu blend oraz single malt o bardzo wysokiej jakości. Otwarcie destylarni whisky w Indiach z pewnością nie było wówczas przedsięwzięciem łatwym - często brakowało niezbędnego sprzętu. Niemniej jednak Amrut znalazł sposób na zdobycie wiedzy i niezbędnych materiałów. Dziś destylarnia eksportuje swoją whisky do ponad 18 krajów na całym świecie. Ponadto Amrut produkuje nietorfowe whisky z indyjskiego jęczmienia z regionu Pendżabu oraz słodu torfowego ze Szkocji. Aby zachować naturalny aromat zbożowy, rozciera się go jedynie w małych partiach. Destylaty są następnie przechowywane w beczkach po amerykańskim bourbonie przez czas nieokreślony, a w przypadku specjalnych edycji spędzają czas w beczkach innego typu. Słowo „Amrut” pochodzi z sanskrytu i można go przetłumaczyć jako „nektar bogów”.
Aby wyprodukować świetną whisky, należy zadbać o wszystkie etapy procesu. Głównym składnikiem do produkcji whisky jest woda, która jest ważna w całym procesie. Służy do uprawy zbóż, słodowania jęczmienia, fermentacji i chłodzenia gorzelni, stanowi także 60% zawartości butelek. Do produkcji whisky potrzebne są zboża. Powszechnie stosowanymi są pszenica, żyto, jęczmień i kukurydza. W gorzelniach single malt preferowany jest jęczmień – Amrut wykorzystuje jęczmień z lokalnych upraw. Aby wydobyć cukier niezbędny do produkcji alkoholu, ziarno musi go najpierw uwolnić, a osiąga się to przy dużej ilości wody. Każda whisky, zanim stanie się whisky, jest piwem, a raczej winem słodowym. Podczas fermentacji wykorzystuje się drożdże, które przekształcają cukier w alkohol. Często mylimy destylację z etapem produkcji alkoholu. Alkohol powstaje w procesie fermentacji, destylacja polega na jego oczyszczeniu. W tym celu stosuje się miedziane alembiki. Większa część smaku whisky pochodzi z procesu maturacji, jest to niezwykle ważny proces. Ze względu na klimat, whisky Amrut dojrzewa o wiele szybciej niż słody w Szkocji.
Amrut dojrzewający w beczkach po winie Madera to whisky pełna owocowego charakteru. Na drugim planie obecne są fale czekolady i orzechów.
Barwa: zachód słońca;
Aromat: pomarańczowa galaretka, nuty wanilii i czekolady mlecznej;
Smak: owoce, kakao z mlekiem, gałka muszkatołowa i nuty orzechów;
Finisz: średniej długości, kremowy, nuty rodzynek w ciemnej czekoladzie;
Single malt whisky po dodaniu odrobiny wody zmienia się całkowicie, choć nie traci swojej esencji, a w niektórych przypadkach nawet poprawia się. Jeśli chodzi o lód, mieszanina przechodzi od statycznej do dynamicznej, ponieważ napój „na skałach” czasami ewoluuje w miarę topnienia lodu. Istnieje ryzyko zbytniego rozwodnienia whisky, dlatego lepiej zdecydować się na specjalne kamienie do whisky niż na kostki lodu. Istotny jest również kieliszek. Dobrym wyborem będzie szkło w kształcie tulipana – taki kształt pokieruje cenne aromaty prosto do nosa.
Złote napisy i bogate ornamenty to znak rozpoznawczy whisky Amrut. To prezentacja w prawdziwie hinduskim stylu – nie ma tutaj miejsca na prostotę. Zamiast minimalizmu rządzi przepych. Wysoka, smukła butelka o długiej szyjce kryje się w białym, wąskim opakowaniu. Kolory przewodnie to biel i fiolet, które świetnie komponują się ze złocistymi elementami.
Owocowa whisky, dojrzewająca w beczkach po portugalskim, czerwonym winie Madeira to prawdziwa uczta smaków i aromatów. Trunek destylowany w roku 2017, butelkowany w roku 2022, spędził parę lat w drewnie, które nadało whisky wyjątkowy charakter. Single malt z Indii bez problemu dorównuje produktom z cenionych destylarni w Szkocji. To propozycja dla doświadczonych fanów bursztynowych whisky słodowych.
Kraj | Indie |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Amrut Distillery |
Marka | AMRUT |
Właściciel | Amrut |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 60 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | wino Madeira |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko karton |
Nakład | 198 butelek |