Dlaczego warto kupić whisky hinduską Amrut Ex - Oloroso Cask 2015/2022 Special Limited Edition 60% 0.7 L?
- Whisky Amrut najczęściej leżakowane są przez około 4,5 roku w beczkach z dębu amerykańskiego (nowych i po Bourbonie)
- Debiutowała w 2022 roku na rynku europejskim
- Mocna, zdecydowana, strukturalna, rodzynki, kakao, ziarna kawy, herbatniki ziołowe, żurawina, skórki cytrusów, słony karmel, toffi, nieco fig, daktyli, dębu, skóry, dymu, wędzonki i pikantnych przypraw
- Stworzona z destylatów: torfowego (słód szkocki) i nietorfowego (słód indyjski) z lipca 2015 roku, które, połączone, leżakowały w beczkach po sherry Oloroso i zabutelkowane zostały w lipcu 2022 roku (beczka nr 3822)
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z naturalną mocą beczki 60% ABV
- Bardzo ekskluzywne wydanie, limitowane jedynie do 480 butelek!
Wydanie whisky single malt z Indii marki Amrut o mocy 60% alkoholu dojrzewało w beczkach po sherry Oloroso. Dram był destylowany w 2015 roku, a do butelek trafił w roku 2022. To długi czas maturacji jak na hinduskie trunki – warto wiedzieć, że whisky w Indiach dojrzewa do trzech razy szybciej niż w Szkocji, a powodem tego jest klimat. Na palecie soczyste akcenty czerwonych owoców w zestawie w nutami kwiatowego miodu, czekolady i rodzynek.
Historia destylarni Amrut wydaje się podobna do historii Indii. Marka powstała kilka miesięcy po odzyskaniu przez subkontynent niepodległości, stopniowo rozwijała się, by dziś stać się silnym graczem. Amrut, podobnie jak Indie, zasłużył na miejsce przy stole. Wszystko zaczęło się w 1948 roku, kiedy Shri J.N. Radhakrishna założył destylarnię. Pierwszym jej klientem była indyjska armia i region Karnataka. Następnie marka kontynuowała ekspansję na terenie całego kraju. Produkcja nie pozwalała jednak jeszcze na sprzedaż w Europie, największym rynku single malta. Po śmierci założyciela w 1976 roku, jego syn, Shri Neelakanta Rao Jagdal, został obecnym dyrektorem destylarni. To pod jego kierownictwem Amrut doświadczył międzynarodowego rozwoju, a wszystko dzięki poprawie jakości procesów produkcyjnych. Sprytne połączenie tradycji i nowoczesności sprawiło, że dziś Amrut swoją owocową i pikantną nutą przypomina whisky ze Speyside.
Amrut maturuje swoje whisky w piwnicy w strefie tropikalnej, na wysokości 1000 metrów. Roczny „udział aniołów” (czyli ilość alkoholu, który ulatuje z beczek podczas dojrzewania) wynosi ponad 12%, co znacznie skraca proces leżakowania, przyspieszając gotowość whisky do butelkowania. Wydanie dojrzewające w beczkach po sherry Oloroso spędziło w drewnie około 7 lat – to dość długo, jak na whisky z tych regionów. Długi czas dojrzewania sprawił, że dram nabrał wyrazistych smaków i aromatów.
Amrut, dojrzewający w beczkach po hiszpańskiej sherry Oloroso, ma dużo czasu na czerpanie z drewna, w którym dojrzewa. Soczysta whisky pełna jest owocowych akcentów i soczystych fal kremowego deseru waniliowego.
Barwa: pomarańczowy bursztyn;
Aromat: akcenty maślanych ciasteczek z żurawiną, fale wanilii i rodzynek;
Smak: czerwone owoce, rodzynki w czekoladzie, miód i waniliowy budyń;
Finisz: długi, soczysty i owocowy;
Ponieważ whisky z Indii marki Amrut zyskała reputację doskonałej jakości, najlepszym sposobem picia hinduskich dramów będzie picie ich na czysto. Picie single maltów bez dodatków pozwala w pełni docenić ich subtelny profil smakoszy. Lód i inne dodatki nie zakłócą odbioru. To, czy warto pić whisky „on the rocks”, zależy od osobistych preferencji. Jedna kostka lodu może ciekawie rozwinąć profil smakowy i aromatyczny. Nie przesadzajmy jednak ze zbytnim rozcieńczeniem.
Indie kojarzą się z przepychem i złotem. Nie mogło być inaczej – prezentacji whisky Amrut daleko do skromności. Już na białym, zgrabnym opakowaniu, znajdziecie złociste elementy ozdobne w formie kwiecistych wzorów, przypominającym mandale. Zdobienia umieszczono również na etykiecie smukłe butelki i profilowanej szyjce. Butla z bezbarwnego szkła pozwala na podziwianie soczystego, bursztynowego koloru.
Ceniona na całym świecie destylarnia Amtur prezentuje kolejne wydanie, które z pewnością zainteresuje niejednego smakosza whisky słodowej. Długo-dojrzewająca whisky z Indii nabrała wyrazistych smaków i aromatów, spędzając czas w dębowych beczkach po hiszpańskiej sherry Oloroso. Amrut coraz śmielej eksperymentuje z beczkami po europejskich trunkach, łącząc tym samym nowoczesną tradycję z nutą tradycji z innych krajów.
Kraj | Indie |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Amrut Distillery |
Marka | AMRUT |
Właściciel | Amrut |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 6Y |
Zawartość alkoholu | 60 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko karton |
Nakład | 480 butelek |