Dlaczego warto kupić whisky hinduską Amrut Bagheera Sherry Cask finish 46% 0.7 L?
- Amrut Distilleries posiada kilka rozlewni i 3 destylarnie, z których najważniejsza, powstała w 1987 roku, znajduje się w Kampibura, 20 km od Bangalore
- Debiutowała w 2020 roku
- Pełna, wyrazista, rodzynki, czekolada, kawa z mlekiem, toffi, krówki, miód, jabłka, cytrusy, wanilia, owoce tropikalne, nieco dębu, orzechów, lukrecji, cynamonu, dymu, skóry, tytoniu i ciepło-pikantnych przypraw
- Stworzona z nietorfowych destylatów (w tym 1% torfowych) starzonych kilka lat w beczkach po Bourbonie i finiszowanych po sherry
- Nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Słowo „Bagheera” w języku hindi oznacza „Panterę” (tak nazwano również czarną panterę w „Księdze dżungli” Rudyarda Kiplinga)
Amrut Bagheera to indyjska whisky single malt, zabutelkowana z mocą 46% alkoholu, finiszująca w beczkach po sherry. Do bursztynowego trunku dołączono dwie szklanki, doskonałe do raczenia i cieszenia się dramem. Propozycja z 2020 roku przynosi akcenty marcepanu, soczystej pomarańczy, wanilii i miodu. Na finiszu spodziewajcie się nuty pieprzu i przypraw.
Amrut to słowo z sanskrytu, które można przetłumaczyć jako „nektar bogów”. Początkowo destylarnia zajmowała się produkcją innych trunków. Dopiero w 1982 roku postanowiono stworzyć whisky „premium”, a w 1986 wprowadzono na rynek pierwszy single malt. W 1987 wybudowano nową, nowocześniejszą destylarnię. Należy rozumieć, że w Indiach nie było tradycji whisky premium, dlatego początkowo Amrut nadal mieszał produkowaną przez siebie whisky słodową jęczmienną z alkoholem z melasy. Dopiero w 2004 roku zaprezentował whisky w europejskim stylu. W 2010 roku Jim Murray, znany na całym świecie znawca whisky, publicznie skomentował, że uważa Amrut Fusion za jeden z trzech najlepszych single maltów roku. Jak można sobie wyobrazić, bardzo to pomogło marce.
Zwykle w Indiach whisky miesza się z przetworzonymi trunkami, które pochodzą z lokalnej odmiany melasy. W Indiach istnieją dwa rodzaje alkoholi: tradycyjne, takie jak fenny, toddy czy arak, napoje, których często nie można legalnie sprzedać poza Indiami, ale produkowane są również niektóre napoje „zagraniczne”, znane jako IMFL (Indian made Foreign Liquor). Gdzieś pomiędzy nimi zrodziła się jednak prawdziwa whisky marki Amrut. Podczas gdy indyjskie destylarnie nie wykorzystywały nigdy tradycyjnego słodu jęczmiennego jako bazy do swoich whisky, Amrut zdecydował się na zmiany i produkuje whisky z lokalnego jęczmienia. Bardzo ważnym aspektem zrozumienia whisky z Indii jest to, że ze względu na klimat whisky dojrzewa tutaj szybciej, więc nie musi spędzać tyle czasu w dębowych beczkach – dojrzewanie trwa zazwyczaj do czterech lat.
Single malt Amrut Bagheera z finiszem w beczkach po sherry zadziwia nutami torfu na finiszu. Smaki i aromaty zostały zdominowane przez akcenty czekoladowej słodyczy i owocowe nuty.
Barwa: bursztynowa, złocista;
Aromat: kremowy budyń waniliowy, orzechy, nuty karmelu i czekoladowe cukierki;
Smak: migdały w miodzie, akncety pieprzu, marcepan, pomarańcze i krem owocowy;
Finisz: kandyzowane pomarańcze i delikatne nuty torfu;
Najpierw należy przygotować szkło. Do degustacji whisky Amrut świetnie sprawdzą się szklanki dołączone do single malta – dramem teraz możecie cieszyć się z kimś bliskim. Wlej whisky do kieliszka i poczekaj kilka minut, aby aromaty mogły się rozwinąć. Ciesz się whisky powoli, bez pośpiechu. Skup się kolejno na jej barwie, aromatach, smaku i finiszu. Przygoda z degustacją może trwać naprawdę długo.
Elegancka, długa butelka o profilowanym kształcie, ma lekko pękatą szyjkę i złocistą zakrętkę. Na froncie widnieje etykieta w kolorze morskiego błękitu i ze złocistymi elementami. Największe wrażenie robi grafika prezentująca indyjski budynek o typowej architekturze. Butelka kryje się w dużym pudełku – na tyle dużym, aby zmieściły się w nim dwie szklanki do degustacji.
Amrut Bagheera (Czarna Pantera) to doskonały reprezentant indyjskiej marki. Destylarnia z drugiego końca świata kolejny raz udowadnia, że dorównuje tym ze Szkocji czy USA. Single malt wytwarzany na bazie lokalnego jęczmienia, finiszujący w beczkach po sherry i butelkowany z mocą 46% alkoholu, to idealna propozycja na zapoznanie się z brandem. Do tego dostajemy dwie szklanki – idealny zestaw do degustacji z przyjacielem.
Kraj | Indie |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Amrut Distillery |
Marka | AMRUT |
Właściciel | Amrut |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Zestaw ze szklankami |