Dlaczego warto kupić whisky hinduską Amrut Rye 50% 0.7 L?
- Swój absolutny debiut słodowa whisky Amrut zaliczyła w Glasgow dokładnie 24 sierpnia 2004 roku
- Debiutowała w 2016 roku
- Pełna, gładka, wielowątkowa, owoce tropikalne, cytrusy, brzoskwinie, pigwa, wiśnie, miód, karmel, wanilia, nieco anyżu, starego, wytrawnego dębu, akcentów skórzanych, fig, przypalonych tostów, orzechów i pikantnych przypraw
- Stworzona z destylatu żytniego (słodowane żyto europejskie) starzonego 5 lat w świeżych beczkach (virgin oak) z amerykańskiego dębu
- Nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 50% ABV
- Jest to nietypowa single malt whisky – stworzona w 100% ze słodowanego żyta
- Wydawana w małych, limitowanych do 1000 butelek partiach
Amrut Rye to pierwsza indyjska whisky single malt opracowana wyłącznie z europejskiego żyta. Esperymentalny dram sprawił, że destylarnia Amrut stała się jedną z niewielu gorzelni na świece produkujących bursztynowy alkohol na bazie żyta. Ten wypust dojrzewał przez 5 lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Oferuje owocowe i kwiatowe akcenty, a także nuty przyjemnych przypraw.
Destylarnia Amrut została założona w 1948 roku jako Amrut Laboratories. Założona przez Shri Radhakrishnę, firma rozpoczęła mieszanie i butelkowanie różnych napojów alkoholowych. W latach 50. i 60. XX wieku Amrut specjalizował się w ciemnym rumie, a whisky słodową zaczął wytwarzać dopiero w latach 80. Wytyczne dotyczące tego, czym jest whisky w Indiach są zdecydowanie luźne, w rzeczywistości 90% whisky spożywanej w Indiach to melasa, a whisky blended malt zawiera zaledwie 4% whisky słodowej. Amrut dążył do zapewnienia lepszego produktu, który spełniałby globalne wymagania i korzystał z pomocy ekspertów od whisky ze Szkocji, aby udoskonalić procesy. Jęczmień jest specjalnie uprawiany u podnóża Himalajów, a whisky dojrzewa na wysokości 3000 stóp w Bangalore. Ze względu na warunki tropikalne whisky niezwykle szybko dojrzewa.
Szkocja przeżywa renesans żyta, który ożywił debatę na temat tego, co można, a czego nie można wyprodukować w destylarni whisky. Co najmniej osiem gorzelni eksperymentowało z żytem, a gdy spirytus starzeje się w beczkach, gorzelnicy są zajęci analizowaniem zasad, aby ustalić, jak mogą go butelkować bez naruszania przepisów dotyczących szkockiej whisky. Indyjscy gorzelnicy nie mają takich problemów – mogą tworzyć żytnią single malt whisky na swój własny sposób, wykorzystując ziarno prosto ze Szkocji. Ogranicza ich tylko wyobraźnia. Praca z żytem stanowi wyjątkowe wyzwanie dla gorzelników przyzwyczajonych do destylacji jęczmienia słodowego. Marka Amrut jednak nie boi się wyzwań i tworzy wyjątkowy wypust, butelkowany o wysokiej mocy 50% alkoholu.
Amrut Rye pod bursztynową barwą skrywa mieszankę owocowych i kwiatowych nut, a do tego orzeźwiający i długi finisz.
Barwa: ciepłe, ciemne złoto;
Aromat: owocowy, wyczuwalna róża, piwonia i orchidea, jabłka, gruszki;
Smak: Owoce i słodkie przyprawy;
Finisz: długi i orzeźwiający, nuty cytryny;
Ta wyrafinowana whisky z Indii, wytwarzana na bazie szkockiego żyta, zasługuje na przemyślaną degustację. Najlepiej będzie smakować na czysto lub z odrobioną wody, dodaną do szklanki. Dobrze mieć pod ręką specjalistyczny kieliszek do degustacji lub szklankę typu tumbler, o grubym dnie. Raczej powstrzymajmy się przed wykorzystaniem dramu w alkoholowych koktajlach.
Smukła, zgrabna butelka zwieńczona jest złotą zakrętką. Zza bezbarwnego szkła przebija się bursztynowa barwa trunku. Czarny kolor etykiety zespaja złote i żółte elementy. Jedynym ozdobnikiem na tym prostym, lecz eleganckim opakowaniu jest źdźbło żyta. Single malt kupimy w prostokątnym pudełku.
Gorzelnicy indyjskiej destylarni Armut wykazali się nie lada odwagą. Stworzyli coś, co łączy w sobie szkocką krainę whisky z nowatorskim pojęciem odległych Indii. Ta pozycja dedykowana jest wielbicielom nieoczywistych dramów i tym, którzy nie lubią trzymać się zasad. Świetny dram na uczczenie specjalnej okazji.
Kraj | Indie |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Amrut Distillery |
Marka | AMRUT |
Właściciel | Amrut |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko karton |
Nakład | 1000 butelek |