Dlaczego warto kupić whisky hinduską Amrut Neidhal Peated 46% 0.7 L?
- Amrut posiada własną społeczność fanów – grupę zwaną AmrutFever prowadzi Szwed, Dennis Steckel
- Debiutowała w 2021 roku
- Pełna, wyrazista, akcenty morskie, solanka, torf, dym, miód, cytrusy, owoce tropikalne, wanilia, dąb, ciepłe przyprawy, herbata ziołowa
- Stworzona z torfowych destylatów pochodzących z nieujawnionej nadmorskiej gorzelni indyjskiej i butelkowana przez Amrut w wersji nieoficjalnej
- Butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Stanowi 1 część serii niezależnych bottlingów (Single Malts of India) pochodzących z mniej znanych gorzelni z Indii we współpracy z Amrut
- „Neidhal” to jeden z 5 regionów zwanych „tinai”, który obejmuje wszystkie Oceany oraz regiony nadbrzeżne
- Edycja limitowana do 12 tysięcy butelek!
Whisky Amrut Neidhal zapoczątkowała serię Single Malts of India. Ten butelkowany z mocą 46% single malt, dojrzewa w destylarni w górach w Indiach. Neidhal jest pierwszym niezależnie butelkowanym single maltem w tym kraju. Neidhal, region przybrzeżny, reprezentuje jeden z pięciu regionów świata sklasyfikowanych w starożytnych tekstach tamilskich – każdy z nich ma swoją własną charakterystykę. Jako przedstawiciel indyjskiego krajobrazu wybrzeża, torfowy single malt prezentuje charakter tropikalnych owoców i słodkiej wanilii.
Whisky stała się globalna. Dawno minęły czasy, gdy tylko szkocka i bourbon królowały na półkach. Dziś można znaleźć doskonałą whisky z innych krajów, a nawet z Indii. Indie były znane z produkcji whisky o niskiej jakości – właściwie nie była to whisky, a alkohol trzcinowy o neutralnym smaku. Amrut to jednak dziś jedna z niewielu destylarni szczycących się wysokiej jakości indyjską whisky, która zasługuje na miejsce na arenie międzynarodowej. Nazwa Amrut pochodzi z mitologii indyjskiej. Kiedy bogowie i demony – tak zwani Rakszasowie – poruszyli morze za pomocą góry Meru, wydobyli na światło dzienne złoty garnek zawierający eliksir życia. Eliksir ten, znany w sanskrycie jako „amrita”, tłumaczy się jako „nektar bogów”. Używana obecnie destylarnia Amrut została zbudowana w 1987 roku.
Jak powstaje whisky Amrut? Zarówno woda, jak i zboże pozyskiwane są z terenów Himalajów, chociaż w przypadku niektórych dramów whisky wykorzystuje ziarno sprowadzane ze Szkocji. W połączeniu z dębowymi beczkami egzotyczny klimat Indii zapewnia wyjątkową złożoność. Destylarnia położona jest 900 metrów nad poziomem morza, niedaleko miasta Bangalore. Lokalizacja destylarni na wysokości sprawia, że whisky dojrzewa szybciej niż np. w Szkocji – i to nawet do trzech razy szybciej, jak zapewniają mistrzowie destylacji. Przy „udziale aniołów” wynoszącym 11–12%, odsetek wyparowujący w ciągu jednego roku jest około sześciokrotnie większy niż w Szkocji.
Single malt Amrut Neidhal dojrzewa w dębowych beczkach, które nadają dramowi odrobiny słodyczy i kremowego charakteru. Jednak głównym bohaterem jest tutaj torf i akcenty soli morskiej.
Barwa: złocista;
Aromat: słodki, waniliowy, bananowy deser i kokos;
Smak: kremowt dąb, nuty jodu, akcenty soli morskiej i dym;
Finisz: fale delikatnej lukrecji, solanka morska;
Indyjska whisky single malt najlepiej smakuje bez lodu. Degustując czysty alkohol, chcesz rozpoznać jak najwięcej aromatów rozwijających się w kieliszku. Jeśli whisky ma temperaturę pokojową, aromaty rozwijają się szybciej i lepiej. Dłonie na szkle podczas degustacji również powodują efekt rozgrzewający, który przenosi się na destylat. Zimno natomiast jest zabójcze dla każdej degustacji whisky: aromaty pozostają zwarte, dosłownie przylegają do siebie. Jeśli whisky będzie za zimna, poczujesz o wiele mniej smaku. Do whisky można dodać jednak parę kropli wody – nie za dużo tego niepozornego dodatku sprawi, że whisky otworzy swój bukiet.
Neidhal, region przybrzeżny, którym zainspirowana została whisky Amrut, został ujęty na białej etykiecie. Czarna rycina przedstawia klasyczny dzień z życia wybrzeża – widzimy połów ryb, targ oraz łodzie na wodzie. Dużo się tutaj dzieje, podobnie jak w złocistej whisky, zdominowanej przez torf. Sama butelka jest pękata i ma długą szyjkę z zakrętką owiniętą złocistą folią. Indyjski single malt czeka na szczęśliwce w białym, prostokątnym opakowaniu.
Amrut Neidhal prezentuje torfową stronę indyjskiej produkcji. W ramach kolekcji Single Malt of India powstała whisky pełna dymnych akcentów, inspirowana dobrami naturalnymi wybrzeża Neidhal – na cześć którego otrzymała również nazwę. To pozycja dla wielbicieli niecodziennych trunków i fanów nieco mocniejszych wrażeń.
Kraj | Indie |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Amrut Distillery |
Marka | AMRUT |
Właściciel | Amrut |
Bottler | nieoficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Opakowanie | Pudełko karton |
Typ whisky | torfowa |
Nakład | 12000 butelek |