Dlaczego warto kupić whisky hinduską Amrut Fusion 50% 0.7 L?
- Pierwsze próby stworzenia whisky słodowej Amrut przeprowadziła już w latach 80-tych XX wieku
- Debiutowała w 2009 roku
- Mocna, gładka, pełna, sporo karmelu, toffi, krówek, wanilii, dymu, torfu, wytrawnego dębu, ciemnej czekolady, miodu, melasy, sherry, cytrusów, owoców tropikalnych, ziół, korzeni i pikantnych przypraw
- Stworzona z destylatów nietorfowych (słód z Indii, 75%) i torfowych (słód szkocki, 25%) leżakowanych około 4 lata w beczkach po Bourbonie
- Nie barwiona, nie filtrowana, butelkowana z mocą alkoholu 50% ABV
- Whisky tę nazwano „Fusion” przez wzgląd na połączenie nietorfowego słodu z Indii z torfowym słodem szkockim
- Najpopularniejsza i najczęściej nagradzana Amrut – m. in. uznana przez Jima Murraya „3-cią najlepszą whisky świata” w jego Whisky bible(nota 97/100 pkt.) w 2010 roku
Jak sama nazwa wskazuje - jest to rzeczywiście fuzja. Amrut Fusion jest wytwarzany ze słodu jęczmiennego ze Szkocji i Indii. W nosie cytrusy, przyprawy i odrobina dymu. W smaku ciepła przyprawa dębowa, lekko wędzony słód i czerwone jagody z dawką ziela angielskiego. Na finiszu ciągnąca się słodycz z delikatnym dymem i przyprawami utrzymująca się przez przyjemny czas. A wszystko to butelkowane o dość wysokiej mocy 50% alkoholu!
Wytwarzana z wyselekcjonowanego jęczmienia uprawianego u podnóża Himalajów, dojrzewająca i destylowana w Karnatace, uznana w rankingach za trzecią najlepszą whisky single malt na świecie, czyli Amrut Fusion! Dram jest reprezentantem indyjskiej destylarni. Stworzony w 2004 roku Amrut Fusion mógłby nie istnieć dzisiaj, gdyby nie wizjoner, Neelkanta Rao Jagdale. Dziś można go nazwać pionierem, który zapoczątkował cały nurt indyjskich single maltów. Mimo, że początkowo przyszłość single malta rysowała się ponuro – nawet po trzech latach ciężkiej pracy i ogromnej walki sprawy nie wyglądały dobrze dla marki – syn Rakszit, Jagdale'a nie poddawał się. Obecnie popyt na whisky Amrut jest tak duży, że firma nie jest w stanie za nim nadążyć. Firma sprzedaje dziś blisko 30 000 skrzynek w ponad dwudziestu krajach na całym świecie.
Do produkcji whisky Amrut Fusion złocisty jęczmień ze Szkocji i Indii jest mielony, tłuczony, fermentowany, a następnie starannie destylowany w małych partiach, aby zachować jego niepowtarzalny aromat. Wybór dwóch rodzajów jęczmienia pochodzących z różnych krańców świata to miły ukłon w stronę szkockiego dziedzictwa gorzelniczego, bez którego whisky nigdy by nie powstała. Dojrzewanie jęczmienia odbywa się w dębowych beczkach, używanych wcześniej jako beczki po bourbonie. Słody dojrzewają w tropikalnych warunkach w prowincji Bangalore w Indiach. Po dojrzewaniu whisky jest butelkowana bez chłodzenia, aby zachować swój wyjątkowy aromat i smak.
Amrut Fusion, butelkowany z mocą 50% alkoholu, zachwyca fuzją surowych smaków pełnych dymu z ciepłymi akcentami przypraw i leśnych owoców.
Barwa: złoto z refleksami;
Aromat: cytrusowy, przyprawy i dym, tytoń;
Smak: dąb, lekko wędzony słód, owoce leśne, ziele angielskie i gałka muszkatołowa;
Finisz: słodki i dymny, długi;
Fuzja Szkocji i Indii, fuzja dymu i owocowej słodyczy, a w końcu fuzja whisky i wody! Single malt bowiem najlepiej smakuje z dodatkiem dwóch kropli krystalicznie czystej wody pozbawionej gazu. Już jedna kropla wyraźnie poszerzy wachlarz walorów smakowych i aromatycznych drzemiących w dramie. Pamiętaj o odpowiednim doborze szkła – szklance typu tumbler lub specjalistycznym kieliszku do degustacji. Z tą drugą może być trudniej, ale obstawiamy, że tumbler będzie łatwo dostępnym znaleziskiem w którejś z szafek kuchennych.
Symbolem marki Amrut jest górski szczyt na cześć którego została nazwana marka. W przypadku pozycji Amrut Fusion znajdziemy go na czarnej tubie i na butli z bezbarwnego szkła. Sama butelka jest zgrabna, lekko profilowana i ma długą, żłobioną szyjkę. Na jej froncie znajdziemy ciemną etykietę, a na niej wszystkie informacje na temat trunku.
Amrut Fusion łączy w sobie to, co najlepsze ze szkockich i indyjskich upraw jęczmienia. To miły ukłon w stronę miejsca powstania single malt whisky, jakim oczywiście jest Szkocja. Marka Amrut chętnie czerpie naukę i inspirację od szkockich gorzelników. Współpraca to najlepszy przepis na sukces. Amrut Fusion jest wynikiem świetnego pomysłu połączenia dwóch odległych światów.
Kraj | Indie |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Amrut Distillery |
Marka | AMRUT |
Właściciel | Amrut |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |