Dlaczego warto kupić whisky hinduską Amrut Peated Port Pipe 201,/2020 Special Limited Edition % 0.7 L?
- Amrut używa jęczmienia nietorfowanego z indyjskich stanów Haryana, Pendżab i Radżastan oraz torfowanego ze Szkocji
- Debiutowała w 2020 roku
- Intensywna, zdecydowana, pełna, dużo leśnych i czerwonych owoców, miodu, toffi, cytrusów, winnego destylatu, jasnych owoców, wanilii, palonego cukru, rodzynek, nieco słodkawego dymu, akcentów drzewnych, pieprznych i siarkowych
- Stworzona z pojedynczego destylatu torfowego (słód szkocki) z grudnia 2013 roku, który starzony był w beczce nr 2712 po porto (beczka typu pipe) i zabutelkowany jako tzw. single cask w sierpniu 2020 roku
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z naturalną mocą beczki 60% ABV
- Bardzo ekskluzywne wydanie, limitowane jedynie do 468 butelek!
Oto limitowana edycja prezentowana przez cenioną w świecie whisky markę Amrut z Indii. Wspaniały, złocisty single malt, butelkowany z mocą 60% był destylowany w 2013 roku, a do butelek trafił sześć lat później, w roku 2020. Z beczki numer 2713 udało się napełnić 516 butelek. Torfowa whisky, poza oczywistymi nutami dymu i soli, oferuje akcenty słodkiego toffi i soku z pomarańczy w komplecie z falami śliwek, rodzynek i pieprzu.
Destylarnia Amrut została założona w 1948 roku przez JN Radhakrishnę na obrzeżach Bangalore w Indiach. Początkowo marka produkowała napoje alkoholowe, a później stała się oficjalną rozlewnią indyjskich sił zbrojnych. Do najbardziej znanych produktów w latach 50. i 60. XX wieku należał ciemny rum Amrut XXX i brandy Silver Cup. Zakład rozpoczął destylację whisky dopiero w połowie lat 80-tych. Aby osiągnąć najlepszą jakość zatrudniowo czołowych ekspertów od szkockiej whisky. Wcześniej przepisy w Indiach były niekorzystne dla produkcji whisky, a reputacja produktów była dość niska. Celem marki była poprawa jakości i pozycji indyjskiej whisky. I udało się! Marka Amrut została wprowadzona na rynek w 2004 roku i stała się pierwszym w historii oficjalnym single maltem wypuszczonym poza Indie.
Sprzęt na jakim pracuje destylarnia Amrut to dwie kadzie zacierne, dwanaście zbiorników ze stali nierdzewnej i sześć alembików. Specjaliści stosują wyjątkowo długi czas fermentacji wynoszący 140 godzin, co nadaje whisky wyjątkowo owocowy charakter. Amrut produkuje około miliona litrów whisky rocznie. Większość używanego jęczmienia pochodzi z Indii i rośnie u podnóża Himalajów w pobliżu północnego miasta Jaipur, jednak część importowana jest ze Szkocji. Dotyczy to szczególnie słodu torfowego, wykorzystywanego do produkcji takich dramów, jak właśnie Amrut Peated Port Pipe. Gorący i wilgotny klimat południowych Indii, gdzie mieści się destylarnia, zapewnia bardzo szybki czas dojrzewania. Warunki pogodowe przyspieszają interakcję spirytusu z dębem. „Udział aniołów” – parowanie spirytusu z beczki – wynosi około 12% rocznie, w porównaniu do 1-2% w Szkocji i Irlandii.
Amrut Peated Port Pie o mocy 60% alkoholu wyszedł w limitowanej liczbie 516 butelek. Bursztynowa whisky szczyci się wyrazistą głębią torfu i akcentami bananowej słodyczy.
Barwa: ciemny bursztyn;
Aromat: torofowy, słodki, suszone owoce, pełen bananowych nut i akcentów morskiej soli;
Smak: nuty kremowego dębu w zestawie z akcentami tofu i cynamonowych ciastek;
Finisz: długi, elegancki, lekko pikantny i pełen dymnych fal;
Jaka jest odpowiednia temperatura, aby cieszyć się whisky? Whisky słodowa najlepiej smakuje w zakresie temperatur od 18 do 22 stopni Celsjusza. Jeżeli jednak aromaty whisky nadal wydają się nieco zamknięte, możesz ogrzać w dłoni szklankę degustacyjną, wydobywając tym samym dalsze nuty smakowe. Dodanie wody do whisky w celu poprawy smaku naprawdę działa – co więcej, jest to udowodnione naukowo!
Wąskie, zgrabne pudełko o fioletowej barwie, ozdobiono złocistymi wzorami w formie mandali, buddystycznych symboli. W kolorze eleganckiego złota są również napisy na opakowaniu. W jego środku kryje się oczywiście limitowana whisky Amrut Peated Port Pipe. Butelka pełna ciemno-złotego płynu jest wysoka, wykonana z bezbarwnego szkła i ma długą, profilowaną szyjkę. Biała etykieta na froncie również została ozdobiona tantrycznymi motywami.
To wydanie dla wielbicieli mocnych wrażeń. Whisky torfowe mają swoich fanów na całym świecie, ale nie każdy je lubi. Z single maltami tego typu należy się odpowiednio zapoznać. Bursztynowy Amrut Peated Port Pipe to propozycja dla nieco już doświadczonych w temacie dymnych whisky. Indyjska propozycja to edycja limitowana – kto pierwszy, ten lepszy! Wypuszczono jedynie 516 butelek.
Kraj | Indie |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Amrut Distillery |
Marka | AMRUT |
Właściciel | Amrut |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 60 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | Porto |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko karton |
Typ whisky | torfowa |
Nakład | 468 butelek |