Edycja niezastąpionych whisky z niedziałającej już destylarni Brora to dla wielu smakoszy najważniejsza atrakcja Diageo Special Releases. Ten 34-letni single malt z regionu Highland, destylowany w 1982 roku, jest eleganckim i powściągliwym spojrzeniem na charakterystyczne dla marki Brora woskowe i dymne nuty. W whisky o mocy 51,9% alkoholu spodziewajcie się jabłek, słomy, owoców i gorzkiej czekolady w towarzystwie pieprzu i dymu. Wydana w 2017 roku w liczbie jedynie trzech tysięcy butelek dla wielu stanie się klejnotem koronnym barowej kolekcji.
Destylarnia została założona pod nazwą Clynelish przez księcia Sutherland w 1819 roku. W 1967 roku wybudowano nową destylarnię Clynelish, a nazwę starej Clynelish zmieniono na Brora. W 1983 roku Brora została zamknięta i jedyne, co nadal jest w użyciu, to magazyny. Obecnie najbardziej dostępne butelki to roczniki z lat 70. i 80. o okresie dojrzewania od 15 do 35 lat. Słody destylarni można określić jako lekko-torfowe i górskie szkocka górska. Brora zaopatrywała przemysł whisky blended, ale tylko przez krótki czas. Gorzelnia destylowała na 2 alembikach, a roczna produkcja wynosiła około 1 miliona litrów czystego alkoholu.
Highlands jest zdecydowanie największym ze wszystkich regionów produkujących whisky i oferuje największe wariacje stylu. Na charakter słodów z dalekiej północy wyżynnej duży wpływ ma lokalna gleba i przybrzeżne położenie gorzelni. Są to zazwyczaj whisky o lekkim body, o pikantnym charakterze i wytrawnym finiszu, czasem z nutą słoności, generalnie owocowe i słodkie, ale nie tak słodkie jak słody znalezione w Speyside. Są lżejsze w treści i mają tendencję do wytrawnego finiszu. Charakterystyka słodów regionu Highlands doskonale określa dramu destylarni Brora.
Single malt z 2017 roku to surowa i wyrafinowana whisky z nutami soczystych jabłek, czekolady i orzeźwiających ziół.
Barwa: jasne, przejrzyste złoto;
Aromat: woskowy i dymny, jabłka;
Smak: gorzka czekolada, pieprz, dym i słoma;
Finisz: długi, wytrawny, lekko dymny, ziołowy;
Ten dokładnie opracowany w swej wyjątkowej formule single malt w wieku 34 lat to whisky dedykowana doświadczonym smakoszom. Znawcy whisky będą wiedzieć doskonale, w jaki sposób najlepiej się nią delektować. Będzie niezbędny do tego specjalistyczny kieliszek do degustacji o odpowiedniej formie. Zrezygnujmy ze zbędnych dodatków – parę kropli wody zdecydowanie wystarczy dla podbicia wrażeń sensorycznych.
Single malt kryje się w prostokątnym, fioletowym pudełku. Sama butelka, wykonana z bezbarwnego szkła, ma zgrabną formę i długą szyjkę. Na samym froncie znajdziemy podłużną, białą etykietę o czarnych napisach. Logo serii to drapieżny zwierz w formie ryciny. Prosty, elegancki design idealnie pasuje do tej ekskluzywnej whisky.
Ta whisky to jedna z najbardziej ekskluzywnych pozycji dostępnych na rynku bursztynowych alkoholi. Luksusowy, wyrafinowany single malt szczególnie mocno zainteresuje specjalistów od tego typu alkoholi. 34-latek cierpliwie poczeka na specjalną i wyjątkową okazję do rozpieczętowania. Nie ma się co śpieszyć – z pewnością odpłaci się wyjątkowymi wrażeniami dla podniebienia.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BRORA |
Wiek | 34Y |
Zawartość alkoholu | 51.9 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 88.5 |