Bunnahabhain to gorzelnia produkująca szkocką whisky single malt na wyspie Islay od 1881 roku. Powstała dzięki dwóm farmerom, który utrzymywali się z rolnictwa, jako odpowiedź na coraz większe zapotrzebowanie lokalnej społeczności na wzbogacenie się. Rolnicy, którzy zajmowali się głównie uprawą jęczmienia doszli do wniosku, że najlepszym i najbardziej dochodowym sposobem spożytkowania upraw będzie otwarcie gorzelni i rozpoczęcie produkcji single malt. Rolnicy zainwestowali więc pokaźną kwotę 30 tysięcy funtów w wybudowanie i zaopatrzenie gorzelni, by w 1883 roku wydać swoją pierwszą butelkę trunku.
Budynek destylarni powstał w północno-wschodniej części wyspy, na zupełnym pustkowiu, gdzie nie dochodziły nawet drogi od najbliższej położonych miasteczek. Lokalizacja może wydawać się dość niespodziewana, zwłaszcza, że dotarcie do niej wymagało wysiłku, jednak miejsce to miało jedną niepowtarzalną cechę. Niedaleko budynku gorzelni wybija źródło krystalicznie czystej wody i w tym miejscu również znajduje się ujście rzeki Margadale. Budując destylarnię w tym miejscu bracia zapewnili firmie stały dostęp do najwyższej jakości czystej wody, która jest niezbędnym składnikiem dobrego alkoholu.
Gdy produkcja whisky rozpoczęła się na dobre, wokół gorzelni zaczęto budować domy dla pracowników, a wraz ze wzrostem sprzedaży alkoholu przybywało również domów i w ten sposób powstała wieś nosząca tę samą nazwę – Bunnahabhain. Słowo to w języku gaelickim oznacza „ujście rzeki” i jest swoistym pokłonem złożonym w stronę wyjątkowości miejsca, w którym stworzono gorzelnię oraz wieś.
Bunnahabhain wykorzystuje do produkcji whisky jedynie wodę pochodzącą ze źródła położonego niedaleko gorzelni, która doprowadzana jest bezpośrednio do budynku specjalnymi rurami oraz lokalny jęczmień od najlepszych farmerów z wyspy. W zależności od rodzaju whisky wykorzystywany jest słód jęczmienny torfowy lub nietorfowy. Słodowany jęczmień mielony jest w młynie na terenie gorzelni, a następnie przenoszony do jednej z największych w Szkocji kadzi zaciernych, gdzie przez 12 godzin mieszany jest z gorącą wodą. Po dokładnym wymieszaniu powstaje słodki płyn, do którego dodawane są naturalne drożdże w celu fermentacji i wytworzenia alkoholu. Gotowy alkohol poddawany jest podwójnej destylacji i mieszany jest ze źródlaną wodą, by na koniec leżakować przez wiele lat w drewnianych beczkach.
Bunnahabhain An Cladach to całkowicie nie-torfowane whisky single malt, które najlepiej uwidacznia charakter i styl destylarni oraz wpływ wybrzeża, nad którym się znajduje. Nazwa whisky „Cladach” w języku gaelickim oznacza „brzeg” i inspirowana jest wspaniałym nadmorskim klimatem, który ma ogromny wpływ na jakość i charakter tworzonego i leżakowanego trunku.
Whisky to zadebiutowało na rynku w roku 2017. Cladach to doskonałe połączenie słodkich nut wanilii i karmelu z gorzkimi orzechami i słoną morską bryzą, które kończy intensywny owocowy posmak. Degustacja tego trunku to jak podróż po nadmorskiej, wakacyjnej miejscowości w promieniach zachodzącego słońca. Butelkowana jest bez filtracji na zimno, z podniesioną wartością alkoholu do 50 %.
Kolor: złocisto-bursztynowy;
Nos: bogaty i aromatyczny; suszone owoce, karmel, wanilia, sherry,
Smak: kremowy i łagodny; sherry, orzechy, przyprawy korzenne, słona morska bryza,
Finisz: długi i trwały; suszone owoce;
Szklaneczka Bunnahabhain An Cladach w wersji saute to najlepszy trunek jaki możesz ze sobą zabrać na piknik na plaży lub przechadzkę wzdłuż wybrzeża z wyjątkową osobą lub paczką przyjaciół. To doskonałe whisky najlepiej smakować bez zbędnych dodatków, jeśli jednak najdzie Was ochota na mały dodatek podzielcie się gorzką czekoladą, najlepiej z dodatkiem soli morskiej.
Typowa dla marki butelka wykonana jest z ciemno-brązowego szkła o pękatym kształcie z długą, prostą szyjką i zdobieniem w postaci tłoczenia na froncie. Tłoczeniem jest data powstania firmy w okrągłej ramce, od której odchodzą dwie żeglarskie liny. Szyjka obleczona jest srebrnym, połyskującym kapturem z datą utworzenia marki. Dolna część butelki ozdobiona została etykietą w intensywnym niebieskim kolorze. Na szczycie etykiety widnieje logotyp marki w srebrnym kolorze, który przedstawia żeglarza-sternika. Logo inspirowane jest położeniem budynku destylarni w najbardziej wysuniętym w morze skrawku ziemi wyspy, dzięki czemu podziwiać można go z burt przepływających statków. Pod logotypem widnieje nazwa marki i nazwa whisky na ciemniejszym tle. Poniżej umieszczono informacje dotyczące trunku oraz podpis gorzelnika, który go stworzył. Dodatkowo butelka zamykana jest w eleganckiej tubie w kolorze intensywnie niebieskim, którą z obu stron wykończono srebrnymi obramowaniami. W górnej części opakowania znajdują się te same elementy, które zdobią etykietę – logotyp, nazwa marki i whisky oraz informacje i podpis w kolorze jasnego srebra, a w dolnej części mieści się rysunek przedstawiający pejzaż widoczny z gorzelni.
To wyjątkowe whisky o intrygującym aromacie i unikalnym smaku to trunek jedyny w swoim rodzaju, którego powinien posmakować każdy wielbiciel mocnych trunków. Doskonały prezent dla kolekcjonera i dla degustatora, który wciąż poszukuje nowych i niespodziewanych smaków.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BUNNAHABHAIN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 1L |