Dlaczego warto kupić szkocką whisky Tomatin Five Vrtues Water 46% 0.7 L?
- Po pierwszym zamknięciu Tomatin ponownie otworzył się w 1909 roku za sprawą firmy handlującej dotychczas winami
- Debiutowała w 2017 roku
- Pełna, bogata, dużo toffi, czekolady, miodu, orzechów, migdałów, akcentów słodowo-chlebowych, rodzynek, ciemnych owoców, migdałów, kwiatów, cytrusów, jabłek, gruszek, kawy oraz cynamonu, drewna, goździków i pieprzu
- Stworzona z nietorfowych destylatów leżakowanych w beczkach po bourbonie (barrels) i sherryOloroso (butts)
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Edycja limitowana – jedynie 6 tysięcy butelek!
- To jedna z pięciu whisky w serii Five Virtues (pięć żywiołów, cnót, darów natury); woda odnosi się oczywiście do wpływu wody ze źródła Alt-na-FrithBurn, z którego korzysta Tomatin
Tomatin Five Virtues to specjalna seria szkockiej destylarni, która wypuszczona została w latach 2017-2018. Jest wynikiem twórczej współpracy gorzelni ze współczesną artystką Evą Ulrich. Wyjątkowa kolekcja powstała na cześć pięciu elementów niezbędnych podczas skomplikowanego procesu produkcji whisky: wody, ziemi, ognia, metalu i drewna. Destylat Five Virtues Water reprezentuje naturalnie czysta i miękka woda prosto ze źródła Alt Na Firth. Ta edycja celowo wykorzystuje alkohol destylowany zimą o wzbogaconym smaku. Wypust dojrzewał w połączeniu beczek po sherry i bourbonie, zanim został zabutelkowany z mocą 46%.
Tomatin to jedna z najbardziej znanych destylarni whisky w regionie Highlands. Przez większość funkcjonowania, gorzelnia produkowała whisky, która później była wykorzystywana w blendach takich jak J&B, Johnnie Walker, Chivas Regal czy Talisman. W języku gaelickim słowo „tomatin” oznacza „wzgórze jałowca”. Oficjalna produkcja w szkockim zakładzie rozpoczęła się w 1897 roku, jednak pewnie przesłanki mówią, że na tych terenach bursztynowy trunek powstawał dużo wcześniej. Założycielami marki Tomatin był John MacDougall, John MacLeish i Alexander Allan. To, co wyróżnia gorzelnię jest jej niesamowita lokalizacja. Destylarnię usytuowano w 300 metrów nad poziomem morza na krańcu gór Monadhliath. Odosobnienie zakładu spowodowało, że marka zdecydowała się wybudować 30 domów dla swoich pracowników, aby mogli zamieszkać na terenie destylarni. Budynki są wykorzystywane do dzisiaj.
Podczas procesu produkcyjnego woda jest wykorzystywana na wielu etapach: w kadzi do produkcji zacieru oraz do wytwarzania pary, która ogrzewa alembiki i chłodzi skraplacze. Dobre źródło wody oznacza, że żywe drożdże będą lepiej konserwowane podczas fermentacji. Drożdże żywią się wapniem i magnezem, których nie można samodzielnie dodawać do używanej wody. Dlatego bogata w składniki naturalne woda jest cenna dla każdej gorzelni. Woda nadaje whisky pewne właściwości. W zależności od tego, czy będzie to woda twarda, miękka czy źródlana minerały w niej zawarte wpłyną na smak. Wiele destylarni szczyci się swoimi lokalnymi źródłami wody. Tomatin korzysta z prywatnego źródła Alt Na Firth.
Pod względem wielkości region Highlands jest największym ze szkockich regionów produkujących whisky. Obejmuje północną część kraju, z wyjątkiem wysp szkockich i regionu wokół rzeki Spey; Speyside. Whisky Highlands charakteryzują się słodkimi, słodowymi smakami - ma delikatne, miodowe nuty, a tylko kilka destylarni oferuje odważne, dymne whisky. Lokalizacja gorzelni Tomatin jest niezwykle istotna dla procesu dojrzewania destylatu. Wypust Tomatin Five Virtues Whisky dojrzewa w wilgotnych, wietrznych, surowych warunkach, a destylowany jest podczas zimy – o czym znajdziemy informację na etykiecie. Każdy z tych aspektów ma związek z finalnymi smakami i aromami złotego alkoholu. Trunek leżakuje w mieszance dębowych beczek po sherry i bourbonie, a później zostaje zabutelkowany z mocą 46%.
Tomatin Five Virtues Water prezentuje bogactwo ciepłych i przyjemnych dla podniebienia smaków i aromatów, wśród których dominują nuty maślanego chleba, toffi, orzechów i rodzynek. Finisz zapewnia słodowe nuty podparte akordami wyraźnego cynamonu.
Barwa: bursztyn z refleksem;
Aromat: gorąca czekolada z bitą śmietaną, grzanka z miodem, wanilia, toffi i czerwone jabłko;
Smak: orzechy, prażone migdały, ziarna słonecznika, chałka i rodzynki;
Finisz: cynamon i słód, dość długi;
Single malt, który powstał ku czci wody – trunek ze specjalnej edycji Five Virutes – zasługuje na specjalne traktowanie. Jaka degustacja wchodzi w grę? To zależy od upodobań smakowych, jednak my rekomendujemy klasyczny sposób picia whisky. Tomatin Five Virtues Water świetnie smakuje bez dodatków, jednak kiedy marzysz o zagłębieniu się w szeroki wachlarz smaków i aromatów w pełni, zdecydowanie pomoże dodanie do alkoholu trzech kropli wody. I w tej kwestii woda odgrywa istotną rolę i nadaje wyrazistości.
Oto klasyczna dla marki poszerzana ku górze, delikatnie obła butelka z niedługą szyjką, zakończoną czarnym korkiem. Blado-niebieska, niewielka etykieta umieszczona na dole bezbarwnego szkła przedstawia informację o produkcie. Wyżej widzimy złotą nazwę pozycji wykonaną charakterystyczną dla destylarni zdobną, złotą czcionką. Spostrzegawcze oko dojrzy emblemat firmy, na który składają się klasyczne symbole Szkocji, jak korona i lwy. Bursztynowy trunek sprzedawany jest w prostokątnym pudełku z ozdobą, linearną grafiką na dole.
Tomatin Five Virtues Water to trunek dla fanów specjalnych wydań i wyjątkowych kolekcji. Każdy wielbiciel single malt whisky będzie zachwycony, mogąc raczyć się destylatem powstałym na cześć jednego z niezbędnych składników. Marzeniem wielu będzie uzbieranie wszystkich pięciu wypustów i ustawienie ich jeden obok drugiego na froncie barowej półki – z pewnością zaprezentują się niezwykle wykwintnie w komplecie. Słodki, a jednocześnie delikatny i pełen przyjemnych aromatów cynamonu, tosta i karmelowych ciastek trunek sprawi, że wieczór stanie się wyjątkowy i godny zapamiętania na dłużej. Każdy, kto spróbuje szkockiej whisky, będzie chciał czym prędzej spróbować jej ponownie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Tomatin Distillery |
Marka | TOMATIN |
Właściciel | Takara - Shuzo and Okura & Co Ltd |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko |
Jim Murray | 72 |