15-letnia whisky z jeleniem, czyli Dalmore, zosta艂a zabutelkowana z klasyczn膮 moc膮 40% alkoholu. Debiutuj膮cy w 2007 roku single malt sp臋dzi艂 wi臋kszo艣膰 czasu w beczkach po bourbonie, a ostatnie trzy lata w beczkach po sherry typu Amoroso, Apostles i Matusalem Oloroso. Spodziewajcie si臋 owocowych aromat贸w, czekoladowego smaku i finiszu pe艂nego orzechowych akcent贸w.
Budynki gorzelni, za艂o偶onej w 1839 roku, po艂o偶one s膮 bezpo艣rednio nad brzegiem zatoki Chromarty Firth. Od pocz膮tku losami destylarni zarz膮dza艂 klan Mackenzie. Historia Mackenzie jest 艣ci艣le powi膮zana z histori膮 szkockiej rodziny kr贸lewskiej. Dawno temu, w 1263 roku, przodek klanu Mackenzie uratowa艂 kr贸la Aleksandra III przed 艣mierci膮 w bitwie z pot臋偶nym jeleniem. Z wdzi臋czno艣ci Aleksander III da艂 klanowi prawo do u偶ywania symbolu jelenia w herbie, kt贸ry jest teraz widoczny na ka偶dej gustownie zaprojektowanej butelce.
Destylarnia Dalmore mie艣ci si臋 na p贸艂nocnych wy偶ynach Szkocji. Czysta woda u偶ywana do produkcji whisky pochodzi z Loch Morie, po艂o偶onego nad destylarni膮. J臋czmie艅, wykorzystany do destylacji, ro艣nie na 偶yznych i ciep艂ych glebach p贸艂wyspu Black Isle, po艂o偶onego nieco na po艂udniowy wsch贸d. Destylacja odbywa si臋 w sumie o艣miu miedzianych alembikach w dw贸ch r贸偶nych gorzelniach. Alembiki r贸偶ni膮 si臋 od siebie kszta艂tem i wielko艣ci膮, co wp艂ywa na z艂o偶ony charakter whisky. Dalmore u偶ywa do swoich alkoholi wy艂膮cznie nietorfowego j臋czmienia. Obszar wok贸艂 Alness charakteryzuje si臋 zr贸wnowa偶onym klimatem, dzi臋ki czemu zapewnia r贸wnomierny proces dojrzewania. Destylarnia Dalmore w Northern Highland jest jedyn膮 destylarni膮, kt贸ra wykorzystuje ekskluzywne beczki po sherry Matusalem Oloroso od Gonzalez.
15-letni single malt marki Dalmore osi膮gn膮艂 wyrazi艣cie owocowy charakter dzi臋ki maturacji w beczkach po sherry trzech rodzaj贸w. Wy艣mienity dram prezentuje po艂膮czenie nut sherry, wanilii i rodzynek.
Barwa: ciemny bursztyn;
Aromat: suszone owoce, przyprawy, sherry i wanilia;
Smak: czekolada z rodzynkami, imbir, sok z pomara艅czy i any偶;
Finisz: orzechy i s艂odycz;
Doskonale zbalansowana whisky oferuje obfite doznania smakowe i aromatyczne. Aby w pe艂ni si臋 cieszy膰 fuzj膮 nieoczywistych po艂膮cze艅, rekomendujemy doda膰 do single malta odrobin臋 wody. Wystarcz膮 dos艂ownie dwie lub trzy krople, nie wi臋cej. Warto si臋gn膮膰 po szk艂o, kt贸re swoim kszta艂tem wznocni intensywno艣膰 degustacji. Najlepiej takie o tulipanowym kszta艂cie.
Butelka o ciekawym, ob艂o-kanciastym kszta艂cie, przyci膮ga wzrok symbolem marki na froncie, czyli dorodnym jeleniem. Ca艂o艣膰 ma do艣膰 minimalistyczny styl, na froncie znajdziemy informacj臋 jedynie o wieku single malta. Obszerne opakowanie r贸wnie偶 jest proste i pozbawione zdobie艅. Dominuj膮 eleganckie barwy, czyli czer艅 i srebro.
15-letnia whisky z destylarni Dalmore zainteresuje do艣wiadczonych smakoszy whisky s艂odowej. Single malt z histori膮, dojrzewa艂 w trzech rodzajach beczek po sherry, a wcze艣niej w beczkach po bourbonie. Skomplikowany, lecz dok艂adnie przemy艣lany proces maturacji zaowocowa艂 wy艣mienit膮 whisky, skierowan膮 do wysublimowanego podniebienia.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | DALMORE |
Wiek | 15Y |
Zawarto艣膰 alkoholu | 40 |
Pojemno艣膰 | 0.7L |