Dlaczego warto kupi膰 whisky Dalmore Port Wood Reserve?
- W 1920 roku destylarnia ulega powa偶nemu zniszczeniu w wyniku eksplozji i po偶aru wywo艂anego przez min臋
- Debiutowa艂a w 2017 roku
- Bardzo subtelna, finezyjna, mn贸stwo czerwonych jag贸d, 艣liwki, nektarynki, pomara艅cze, su艂tanki, do tego toffi, kawa, wi艣nie i pra偶one kasztany w posypce lekkich zi贸艂 i przypraw
- Stworzona z destylat贸w starzonych w beczkach po Bourbonie i finiszowanych w beczkach po Tawny Porto z winnicy W&J Graham
- Butelkowana z moc膮 alkoholu 46,5% ABV
- Znakomita na ch艂odny, jesienno-zimowy wiecz贸r, z kostk膮 lodu
- Z艂oty medal na International Spirits Challenge w 2020 roku
Dalmore Port Wood to wyj膮tkowa szkocka whisky single malt, kt贸ra 艂膮czy w sobie bogate tradycje destylarni Dalmore z innowacyjnym podej艣ciem do dojrzewania. Whisky ta zosta艂a stworzona z my艣l膮 o mi艂o艣nikach g艂臋bokich, owocowych profili smakowych, kt贸re zawdzi臋cza swojemu dojrzewaniu w beczkach po portugalskim porto. Dzi臋ki butelkowaniu z moc膮 46,5%, Dalmore Port Wood zachowuje swoj膮 pe艂ni臋 smaku i intensywno艣膰 aromat贸w.
Destylarnia Dalmore zosta艂a za艂o偶ona w 1839 roku w regionie Highland, nad brzegiem zatoki Cromarty Firth. Marka Dalmore s艂ynie z luksusowych whisky, kt贸re cz臋sto dojrzewaj膮 w beczkach po sherry i porto, nadaj膮cych trunkom charakterystyczny, bogaty profil. Symbolem destylarni jest majestatyczny jele艅, kt贸ry zdobi ka偶d膮 butelk臋 i nawi膮zuje do kr贸lewskiego dziedzictwa zwi膮zanej z mark膮 rodziny Mackenzie. Dalmore Port Wood to nowoczesna interpretacja tradycyjnych technik dojrzewania, podkre艣laj膮ca mistrzostwo w sztuce whisky.
Dalmore Port Wood dojrzewa pocz膮tkowo w beczkach z ameryka艅skiego bia艂ego d臋bu po bourbonie, gdzie nabiera subtelnych nut wanilii i karmelu. Nast臋pnie whisky przenoszona jest do beczek po porto z regionu Douro w Portugalii, co wzbogaca jej profil o g艂臋bokie, owocowe akcenty. Ca艂y proces odbywa si臋 pod czujnym okiem Master Distillera Richarda Patersona, kt贸ry dba o perfekcyjn膮 r贸wnowag臋 smak贸w.
Dalmore Port Wood to whisky o z艂o偶onym i eleganckim charakterze z akcentami ciemnych owoc贸w i czekolady na czele.
Barwa: ciep艂y bursztyn;
Aromat: nuty czerwonych owoc贸w, takich jak wi艣nie i 艣liwki, przeplatane akcentami czekolady, przypraw korzennych, wanilii i karmelu;
Smak: g艂adki i intensywny, z nutami ciemnych owoc贸w, suszonych fig, rodzynek i pomara艅czy, z delikatnymi akcentami orzech贸w i czekolady deserowej;
Finisz: 艣rednio d艂ugi, z przewag膮 s艂odkich owoc贸w, czekolady oraz subtelnego wp艂ywu d臋bu i przypraw;
Dalmore Port Wood najlepiej degustowa膰 w czystej postaci, aby w pe艂ni doceni膰 jej wielowymiarowe, owocowe smaki i aromaty. Dodanie kilku kropli wody pomo偶e uwolni膰 dodatkowe nuty s艂odyczy i przypraw. Whisky ta 艣wietnie komponuje si臋 tak偶e z deserami na bazie czekolady lub owoc贸w, podkre艣laj膮c ich smaki.
Butelka Dalmore Port Wood ma charakterystyczny design, typowy dla marki Dalmore, z eleganckim emblematem jelenia w srebrnym kolorze. Jej p臋katy kszta艂t oraz bursztynowa barwa whisky przyci膮gaj膮 wzrok. Etykieta w stonowanych odcieniach fioletu nawi膮zuje do portugalskiego dziedzictwa beczek po porto, a ca艂o艣膰 zamkni臋ta jest w luksusowym opakowaniu.
Dalmore Port Wood to whisky dla os贸b ceni膮cych g艂臋bokie, owocowe i wyrafinowane smaki. Idealna dla koneser贸w, kt贸rzy poszukuj膮 whisky o z艂o偶onym charakterze oraz dla mi艂o艣nik贸w trunk贸w dojrzewaj膮cych w beczkach po winach wzmacnianych. Sprawdzi si臋 doskonale jako prezent lub wyb贸r na wyj膮tkowe okazje, kiedy mo偶na po艣wi臋ci膰 czas na powoln膮 degustacj臋.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Dalmore Distillery |
Marka | DALMORE |
W艂a艣ciciel | Whyte & Mackay |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawarto艣膰 alkoholu | 46.5 |
Pojemno艣膰 | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | d膮b ameryka艅ski po bourbonie |
Finisz - beczka | porto Tawny |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pude艂ko |