Oto kolejny dodatek do serii Double Cask marki Macallan. Tym razem szkocka destylarnia prezentuje 15-letni膮 ekspresj臋. Single malt sp臋dzi艂 p贸艂torej dekady, odpoczywaj膮c w beczkach z d臋bu ameryka艅skiego i d臋bu europejskiego, z kt贸rych obydwa rodzaje mie艣ci艂y niegdy艣 sherry Oloroso. Cudowna r贸wnowaga kremowej s艂odyczy i pikantnej, ognistej przyprawy zabutelkowana z moc膮 43%
Po艂o偶ony w szkockim regionie Speyside, w pobli偶u rzeki Spey, Macallan zdoby艂a swoj膮 pierwsz膮 licencj臋 na produkcj臋 whisky w 1824 roku. W贸wczas destylarnia dzia艂a艂a jeszcze pod nazw膮 Elchies. Golrzenia, prowadzona przez Aleksandra Reida by艂a skromnych rozmiar贸w, jednak z roku na rok, zmieniaj膮c w艂a艣cicieli raz po raz, ros艂a w si艂臋. Dzi艣 Macallan to jedna z najbardziej cenionych whisky na 艣wiecie. Marka szczyci si臋 niezr贸wnan膮 reputacj膮 zar贸wno ze wzgl臋du na jako艣膰 swojej whisky, jak i kolekcjonerskie butelki Chocia偶 tradycyjnie u偶ywana jako s艂贸d do mieszanek, w tym The Famous Grouse, destylarnia Macallan sta艂a si臋 synonimem rozwoju rynku whisky single malt. W latach 80. XX wieku w obliczu spowolnienia rynku s艂od贸w mieszanych, Macallan skupi艂 si臋 na rosn膮cym popycie na single malty. S艂贸d Macallan pocz膮tkowo dojrzewa艂 wy艂膮cznie w beczkach po sherry, kt贸re nadaj膮 d臋bowy, pikantny charakter owoc贸w. W ostatnich latach Macallan po艂o偶y艂 wi臋kszy nacisk na rynek luksusowych whisky, wprowadzaj膮c limitowane edycje.
Produkcja ka偶dej single malt whisky rozpoczyna si臋 od namoczenia ziarna j臋czmienia, kt贸re stanowi g艂贸wny sk艂adnik ka偶dej whisky s艂odowej. Podczas namaczania ziarno kie艂kuje, a wtedy w odpowiednim czasie rozpoczyna si臋 jego suszenie. W specjalnych kadziach z ziarna tworzy si臋 zacier j臋czmienny. Nast臋pnie przychodzi pora na fermentacj臋 oraz destylacj臋 w miedzianych alembikach. Fotosy oczyszczaj膮 alkohol ze szkodliwych zwi膮zk贸w. Trunek w ko艅cu trafia do beczek. 15-letni Macallan dojrzewa w mieszance beczek po sherry z d臋bu ameryka艅skiego oraz d臋bu europejskiego. Obydwa rodzaje wp艂ywaj膮 na kremowy akcent w trunku oraz wyczuwalne, d臋bowe nuty.
15-letni Macallan dojrzewaj膮cy w dw贸ch typach beczek, zaczerpn膮艂 z nich kremowe nuty szarlotki i korzennych przypraw.
Barwa: z艂ota z refleksami;
Barwa: z艂ocisty bursztyn;
Aromat: toffi, rodzynki, kruszonka szarlotki, jab艂ko i d膮b;
Smak: suszone owoce, cynamon, imbir i pomara艅cza;
Finisz: rozgrzewaj膮cy, imbirowy, karmelowy;
Wyj膮tkowy, 15-letni single malt, dojrzewaj膮cy w dw贸ch rodzajach beczek po sherry osi膮gn膮艂 pe艂nie smak贸w i aromat贸w, kt贸re powinny by膰 odpowiednio uwydatnione. Podczas pierwszego spotkania z tym wyrafinowanym dramem, degustujmy si臋 nim bez zb臋dnym dodatk贸w. P贸藕niej, dla wzmocnienia sensoryki, dodajmy do szklanki lub kieliszka degustacyjnego odrobiony wody. Dwie krople wystarcz膮, aby na wierzch wysz艂y otulaj膮ce akcenty imbiru i cynamonu.
Zgrabna butelka, lekko poszerzana ku g贸rze, zach臋ca bij膮ca zza jej szk艂a bursztynow膮 barw膮. Tafla szk艂a posiada pod艂u偶ne, ozdobne t艂oczenia, nadaj膮ce eleganckiego charakteru. Du偶a, bia艂a etykieta otoczona zosta艂a z艂ot膮 ram膮. Na samej etykiecie nie znajdziemy zbyt du偶o element贸w, co czyni ja do艣膰 minimalistyczn膮 w swoim designie. 15-latka kupimy w granatowym, prostok膮tnym pude艂ku.
Ciekawy spos贸b dojrzewania 15-latka zach臋ci niejednego smakosza whisky. Ten wyj膮tkowy single malt b臋dzie idealny na spotkania w gronie znajomych, kt贸rzy ceni膮 sobie wyrafinowane pozycje. Szeroka gama smakowa i aromatyczna zach臋ci do dyskusji. Mo偶emy zapewni膰, 偶e zawarto艣膰 zgrabnej butelki zniknie w szybkim tempie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | MACALLAN |
Wiek | 15Y |
Zawarto艣膰 alkoholu | 43 |
Pojemno艣膰 | 0.7L |