Bursztynowa whisky Dalmore Valour swój debiut miała w 2013 roku. Nazwą odnosi się do walecznej postawy szkockiego klanu Mackenzie, którego symbol – jelenia głowa z pokaźnym porożem – widnieje na butelce single malta. Ekspresja była destylowana trzy razy, a następnie dojrzewała w beczkach po bourbonie prosto z destylarni Jima Beama i w dębowych beczkach po sherry Oloroso. Proces dopełnił doskonale przemyślany finisz w beczkach po porto. Wasze podniebienia otulą fale marcepanu, soczystych ananasów, pomarańczy i akcenty czekolady.
Destylarnie Dalmore w północnej Szkocji została założona w 1839 roku przez Alexandra Mathesona, który dorobił się fortuny jako partner w Jardine Matheson, firmie handlowej, zajmującej się transportem opium do Chin. Dzierżawa (i ostatecznie własność) została przejęta przez rodzinę Mackenzie w 1878 roku i pozostała własnością rodziny do 1960 roku, kiedy kontrolę przejął jeden z głównych klientów Dalmore, Whyte & Mackay. Przez wiele lat obecność Dalmore w świecie single malt ograniczała się do 12-latka. Jednak w ostatnim czasie oferta znacznie się poszerzyła, obejmując podstawową gamę produktów o określonym wieku i specjalnych wydań, czego doskonałym przykładem jest Dalmore Valour.
Whisky Dalmore Vaolur to dokładnie opracowana w najmniejszym szczególe i na każdym etapie produkcji whisky z północy kraju. Trzykrotna destylacja zapewniła trunkowi finezyjnego charakteru, a trzy-etapowa maturacja dodatkowych, wyjątkowych cech. Beczki po bourbonie z USA sprawiły, że single malt epatuje waniliowymi nutami, beczki po sherry zapewniają owocowych akcentów, a beczki po porto elementów przypraw.
Dalmore Valour, butelkowany z mocą 40% alkoholu, zabierze Was w podróż po zakątkach smaków i aromatów. Tutaj dominują ciepłe nuty czekolady, marcepanu i pomarańczy.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: karmel, kakao, cytrusy, śliwki i rodzynki;
Smak: karmel, waniliowy deser, marcepan i słodka czekolada;
Finisz: dużo orzechów i przypraw;
Wielowymiarowość smaków i aromatów tego wydania zasługuje na uznanie. Warto dogłębnie się z nimi zapoznać, degustując single malta w odpowiedni sposób. Najlepszą formą cieszenia się dramem będzie degustacja bez dodatków lub z kroplą wody niegazowanej o temperaturze pokojowej.
Pękata butelka z symbolem szkockiego klanu Mackenzie, czyli głową jelenia z porożem, ma niesamowicie elegancki design, który zdecydowanie zachęca do zakupu. Srebrzysta głowa zwierza zwraca uwagę, a tuż pod nią widnieje niewielka etykieta z nazwą ekspresji. Bursztynowy single malt w obłej butli z bezbarwnego szkła czeka w czarnym, prostokątnym pudełku.
Elegancki, luksusowy single malt marki Dalmore prezentuje najlepsze smaki i aromaty prosto z górskiego regionu Highland. Wielowymiarowy, pełen zaskakujących momentów dram to idealna pozycja dla wielbicieli słodkich i soczystych whisky. A do tego ta elegancka prezencja!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Dalmore Distillery |
Marka | DALMORE |
Właściciel | Whyte & Mackay |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, sherry Oloroso |
Finisz - beczka | porto |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko |