Ten 22-latek, butelkowany z mocą 46% alkoholu, dojrzewał w beczkach z dębu, mieszczących wcześniej ciemny rum. Złocisty single malt stanowi element serii Wood Finish, w której znajdziemy jeszcze dramy finiszujące w beczkach po winach Madera, Claret, Burgundy, Rioja, Moscatel, Gaja Barolo, Sauternes i Tawny Port. Wyjątkowa whisky jest nie do pomylenia z żadną inną – spodziewajcie się akcentów trzciny cukrowej, ciemnych jagód, wanilii i kakao.
Destylarnia BenRiach znajduje się w północno-wschodnim regionie Morayshire, w Speyside. To bardzo tradycyjna gorzelnia produkująca własny słód i czerpiąca wodę ze źródła Burnside, które płynie głęboko pod gorzelnią. Historia marki rozpoczęła się w dość niefortunnym momencie, w 1898 roku, kiedy miejsce miał również krach ekonomiczny – z tego powodu destylarnia niedługo po otwarciu została zamknięta na niemal 65 lat. Wreszcie w 1965 roku, w złotej erze przemysłu whisky, BenRiach został ponownie otwarty, a produkcja została natychmiast wznowiona. Od tego roku firma BenRiach przeszła kilka zmian właścicielskich. W 1978 roku firma Glenlivet Distillers Ltd, która kupiła gorzelnię w 1965 roku, zostaje kupiona przez firmę Seagram, w 2004 roku BenRiach zostaje kupiony przez Intra Trading, a w kwietniu 2016 roku destylarnia zostaje przejęta przez Browna Formana, amerykańskiego giganta spirytusowego.
BenRiach to jedna z niewielu szkockich destylarni, która w dalszym ciągu samodzielnie słoduje jęczmień. Zdecydowana większość gorzelni w latach 60. XX wieku przestawiła się na pozyskiwanie słodów ze słodowni. Destylarnia ze Speyside uważa jednak, że to nie to samo – marka woli zachować autentyczność, zbudowaną na tradycyjnej produkcji. Do serii Wood Finish gorzelnicy BenRiach dobrali wyjątkowe beczki. Każdy z dramów leżakuje w innym drewnie. 22-latek dojrzewa w dębowych beczkach po ciemnym rumie, które zapewniają whisky akcentów żurawiny i brązowego cukru.
22-letni BenRiach Dark Rum Finish prezentuje klasyczne dla rumu akcenty smakowe i aromatyczne, takie jak czerwone owoce i brązowy cukier.
Barwa: ciemne złoto;
Aromat: płatki owsiane i jęczmienne z gałką muszkatołową, suszonymi pomarańczami, żurawiną i brązowym cukrem;
Smak: lepki karmel, porcje moreli, gorzka czekolada, słodko-gorzka wanilia i delikatne przyprawy do pieczenia;
Finisz: słodki, kremowy;
Degustacja tej ekskluzywnej whisky nie powinna stanowić problemu dla zorientowanego smakosza. Doświadczeni fani whisky wiedzą, że dramy premium powinny być pite bez dodatków, najlepiej w szkle specjalnie do tego przeznaczonym – czyli specjalistycznym kieliszku. Sprawdzi się również zwykły kieliszek do wina białego, jak i szklanka typu tumbler. Do single malta dobrze będzie dodać dwie krople wody, które wzmocnią niektóre z akcentów skrytych pod złotą szatą.
Tutaj dominuje kolor fioletowy – nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że zbudza on oczywiste skojarzenia z rumem. Na etykiecie, jak i na tubie, dojrzymy budynki pięknej gorzelni BenRiach. Dla butelek szkockiej destylarni charakterystyczny jest również złoty napis pełniący funkcję logo. Samo szkło jest zgrabne, lekko kanciaste i ma szyjkę średniej długości.
Whisky w takim wieku zainteresuje głównie doświadczonych smakoszy i wprawionych degustatorów. 22 lata dojrzewania w beczkach po rumie sprawia, że trunek nabiera wyjątkowych akcentów, które otulą podniebienie. Single malt na specjalną okazję, a także na wyjątkowy prezent dla wyjątkowej osoby.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENRIACH |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |