Kolekcja The Single Malt Of Scotland prezentuje serie Reserve Cask i specjalne, 10-letnie wydanie z destylarni Glencadam. Lekkie i owocowe single malty z małej, niezależnej destylarni Glencadam Highland Distillery są doceniane przez koneserów. Dojrzewający dekadę słód to mariaż pięciu beczek o mocy 36%. W pełni dojrzałe owoce tropikalne łączą się z cukrem jęczmiennym i przyprawami. Smak jest różnorodny, z dużą ilością suszonych i świeżych owoców, letnich kwiatów, skórki pomarańczowej, trochę miodu wrzosowego i słodu jęczmiennego. Na koniec gorzka czekolada i pieprz.
Destylarnia Glencadam przeszła w XIX wieku wiele zmian. Chociaż istnieją pewne wątpliwości co do daty otwarcia, powszechnie przyjmuje się rok założenia 1825. Założycielem był George Cooper, choć zarządzanie gorzelnią przejął David Scott w 1827 roku, zaledwie dwa lata po rozpoczęciu produkcji. Gorzelnia została sprzedana przez Scotta w 1837 roku. Niestety na początku nie znaleziono nabywców i destylarnia była bezczynna. W 1852 roku nowym właścicielem został Alexander Milne Thomson. W 1857 roku powstała firma Glencadam Distillery Company. W 1891 roku destylarnia zyskała kolejnego nowego właściciela: Gilmour Thompson & Company. Była to ostatnia zmiana właściciela od pół wieku. W porównaniu z XIX wiekiem, wiek XX był stosunkowo spokojny. W 1954 roku gorzelnię przejął Hiram Walker & Sons, który podjął się generalnego remontu i modernizacji gorzelni - w 1959 roku dodano dwa nowe alembiki. W 1987 roku Allied Lyons, który później przejął kontrolę nad destylarnią, przejął Hiram Walker & Sons. To zapoczątkowało użycie whisky Glencadam w mieszankach Stewart i Ballantine's. W 1994 roku Allied Lyons przekształciło się w Allied Domecq, a w 2000 roku destylarnia została zamknięta z powodu nadprodukcji. Po zamknięciu gorzelni na trzy lata, Allied Domecq sprzedał gorzelnię Angus Dundee Distillers. W 2008 roku słód został przeprojektowany i ponownie wydany z zamiarem uczynienia Glencadam lepiej znaną marką – udało się!
Dziś Glencadam to jedyna czynna destylarnia w mieście Angus. Z gór Moorans wypływa Barry Burn, który dostarcza wodę potrzebną do produkcji whisky. Woda ta jest bardzo gładka i nadaje whisky kremowy smak. Gorzelnia ma stosunkowo niewielką moc produkcyjną wynoszącą 1,4 mln litrów. Destylarnia posiada rozlewnię, w której whisky rozlewa się do beczek lub butelek. 10-letnie wydanie w ramach serii Reserve Cask kolekcji The Single Malt Of Scotland zostało zaprojektowane przez Olivera Chiltona, doświadczonego gorzelnika. Destylacja miała miejsce w 2011, a butelowanie w 2021 roku.
Reserve Cask P. 6 Glencadam w wieku 10 lat pod złocistą szatą kryje niuanse owoców suszonych i tropikalnych, wrzosu i polnych kwiatów.
Barwa: złoto;
Aromat: owoce tropikalne i jęczmienny cukier;
Smak: suszone owoce, kwiaty z pola, skórka z pomarańczy i wrzos;
Finisz: akcenty gorzkiej czekolady i czarnego pieprzu;
Ten wyrafinowany 10-latek ma wiele do zaproponowania – od pięknej, złocistej barwy, poprzez owocowe aromaty, aż po wrzosowe smaki. Poznaj w pełni to wspaniałe wydanie degustując whisky w odpowiedni sposób. Ciesz się single maltem bez dodatków lub z paroma kroplami wody niegazowanej o pokojowej temperaturze.
Na dużej, białej etykiecie na samym froncie butelki, umieszczono wszystkie najpotrzebniejsze informacje na temat trunku. Etykieta jest dość prosta, jednak sama nazwa kolekcji została ubrana w fikuśną czcionkę. Zgrabna, profilowana butelka z brązowego szkła kryje się w obszernym pudełku z szarego papieru.
10-letni single malt z destylarni Glencadam to whisky dla wszystkich – zarówno dla bardziej doświadczonych smakoszy, jak i dla początkujących degustatorów. Zdecydowanie bardziej jednak docenią ją zaznajomieni z tematem wielbiciele słodowej whisky. The Single Malt Of Scotland daje okazje do spróbowania różnorodnych smaków całej Szkocji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | THE SINGLE MALT OF SCOTLAND |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.7L |