Bogaty, potrójnie destylowany i butelkowany z mocą 43%, słodki destylat charakteryzują nuty suszonych owoców, rodzynek oraz kremowej wanilii. Stworzona przez destylarnię Hinch w Irlandii whiskey stanowi połączenie 10-letniej single grain i 16-letniego single malta, w proporcjach 90% do 10%. Alkohol finiszował w wyselekcjonowanych 500-litrowych beczkach po Sherry Oloroso z Jerez. Gorzelnia zaprezentowała trunek w 2019 roku w liczbie 3000 butelek. Niewielka gorzelnia Hinch, położona na terenie posiadłości Killaney na południe od Belfastu, posiada dziś w swoim katalogu jedynie pięć wypustów. Mistrz destylacji stworzył niewielką gamę whisky blended, która składa się z Hinch Small Batch, 5 Year Old Double Wood i 10 Year Old Sherry Cask, oraz Pot Still i Peated Single Malt. Młoda destylarnia ma ambicję być innowatorem w dziedzinie irlandzkiej whiskey.
Destylarnia mieści się przy głównej drodze z Belfastu w góry Morne, która jest jedną z najczęściej uczęszczanych tras turystycznych Irlandii. Nazwa Hinch pochodzi od pobliskiego miasta Ballynahinch - Baile na hlnse po irlandzku oznacza „miasto wyspy”. Marka została założona przez znanego biznesmena z Belfastu, jakim jest Dr Terry Cross.
Źródłem wody dla destylarni Hinch jest zbiornik Silent Valley Reservoir, który oferuje surowiec uważany za najczystszy w całej Irlandii. Woda stanowi bazę pod wiele kroków produkcji whisky, takich jak namaczanie ziarna. Hinch 10 Year Old Sherry Cask Finish łączy w sobie dwa rodzaje whiskey, wytwarzane w pełni w alembikach gorzelni – single malta i whiskey zbożową. Klasycznie do produkcji whisky słodowej wykorzystywany jest jęczmień.
Jak powiedział Aaron Flaherty, Master Distiller irlandzkiej destylarni: „Whiskey Hinch są inspirowane tradycjami gorzelniczymi i umiejętnościami nabytymi na przestrzeni wieków podczas napływu ludów gaelickich na Morzu Irlandzkim”. Gorzelnia wykorzystuje klasyczne sposoby produkcji, doskonalone od pokoleń, obejmujące takie etapy jak fermentacja, destylacja, beczkowanie i maturacja w drewnianych beczkach.
Zakład stosuje klasyczną dla Irlandii potrójną destylację. Pamiętajmy – im więcej razy destylowany jest alkohol, tym staje się on czystszy i delikatniejszy. Taki właśnie jest Hinch! Destylaty whiskey początkowo dojrzewają w klasycznych beczkach z dębu amerykańskiego, a następnie finiszują co najmniej pół roku w specjalnych beczkach po Sherry Oloroso z Jerez. Beczki te odpowiadają za finalnie osiągane winne nuty alkoholu. Pan Flatherty zapewnia również: „Zainspirowani przeszłością, ale patrząc w przyszłość, tworzymy irlandzkie whiskey, które są gładkie, ale wyraźnie bogatsze i odważniejsze w charakterze”. Musimy przyznać, że brzmi to zachęcająco!
Ze szklanki sączy się bujny złoty owoc, a następnie słodka laska wanilii w miodzie, a wszystko to otulone jest oszałamiającą miękkością amerykańskiego i hiszpańskiego dębu. Whiskey funduje wspaniały, świeży i bardzo czysty bukiet owocowo-kwiatowy. Na podniebieniu od razu wyczuwalny jest słodki słodowy posmak, po czym powoli wyłania się wytrawna słodycz Oloroso z nutą migdałowego orzecha.
Barwa: głęboka miedź;
Aromat: słodkie nuty cukru i wanilii zrównoważone bogatymi, lekko cierpkimi czerwonymi owocami.;
Smak: słodzone płatki zbożowe, nugat i marcepan w czekoladzie, wytrawne nuty owocowego sherry, migdały, sułtanki i szczypta słodyczy ze świeżych owoców, z dojrzałą gruszką i nutą liczi;
Finisz: czerwone jagody i akordy ziemistej laski wanilii;
Zazwyczaj irlandzka whiskey odgrywa bardziej stonowana rolę, występując solo lub na kościach lodu. Ale dlaczego najpopularniejszy, złoto-bursztynowy alkohol na świecie nie miałby dostać się do koktajlu? W końcu whisky występuje w wielu odmianach, a wraz z nimi pojawia się wiele okazji, aby uchwycić wyjątkowe niuanse tego trunku poprzez koktajle. 10-letni Hinch świetnie sprawdzi się jako baza pod niemałą ilość przeróżnych drinków. Świetnie wkomponuje się w klasyczne smaki takich koktajli, jak Manhattan czy Whisky Sour. Dobrze zagra również w połączeniu z sokiem grejpfrutowym, miodem oraz świeżo wyciskanym sokiem z cytryny. Hinch 10 Year Old Sherry Cask Finish pozostawia szerokie pole do eksperymentów.
Każdy z pięciu produktów z katalogu marki Hinch prezentuje się nowocześnie i minimalistycznie. Kształt butelki 10-latka, jak i innych wypustów gorzelni, jest mocno obły i pękaty. Sama szyjka, zakończona drewnianym korkiem, nie jest specjalnie długa. Widnieje na niej, podobnie jak na etykiecie poniżej, emblemat marki: kwitnące zboże zamknięte w kole i trójkącie. Sama etykieta jest dość prosta: granatowa z białymi i złotymi napisami. Informuje o cechach trunku, takich jak moc, typ, miejsce produkcji, ilość destylacji, beczkach i oczywiście – o wieku.
Irlandzka whiskey jest dzisiaj najszybciej rozwijającą się kategorią alkoholi na świecie. Prognozuje się, że trend ten utrzyma się w przyszłości, a irlandzka whiskey zacznie się zbliżać, a nawet wyprzedzi sprzedaż szkockiej na wielu rynkach międzynarodowych! Gorzelnia Hinch stanowi swego rodzaju nadzieje dla bursztynowego trunku z zielonej krainy. Marka zdecydowanie szybko wyrobiła sobie szerokie grono fanów, które wciąż rośnie. Nie miałeś jeszcze okazji raczyć się wyjątkowo bogatą w smaki i aromaty whiskey prosto z Irlandii? Na co czekasz! Nagrodzony złotym medalem w konkursie China Wina&Spirits Awards w 2020 roku wypust destylarni Hinch zachwyci obszernym owocowym wachlarzem smakowym, słodyczą oraz orzechowo-waniliowymi nutami. Whiskey ta stanie się świetnym kompanem każdego wieczoru, nieważne czy spędzonego z gronem znajomych, rodziny, czy sam na sam ze sobą.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | HINCH |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |