Dlaczego warto kupić whiskey Irlandzkie Hinch Distillers Cut Blended 40% 0.7L?
- Hinch jest jedną z najmłodszych irlandzkich gorzelni – powstała w 2020 roku
- Debiutowała w 2022 roku
- Prosta, lekka, dużo miodu, karmelu, wanilii, delikatnych owoców, przypraw i akcentów śniadaniowych
- Stworzona z 3-krotnie destylowanych destylatów słodowych i zbożowych starzonych minimum 3 lata w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie
- Uniwersalna whisky, doskonała do drinków
- Bardzo dobry stosunek jakość-cena
Trzykrotnie destylowana, irlandzka whiskey Hinch Distiller's Cut, została zabutelkowana z mocą 40% alkoholu z nutami owocowych nut i niuansami przypraw. Hinch Distillery jest położona wśród zielonych wzgórz hrabstwa Down i jest dumna, że może kontynuować historię irlandzkiej produkcji whisky w tej lokalizacji. Młody i ambitny producent, inspirowany tradycją, tworzy whisky miękką, a jednocześnie o bogatym i odważnym charakterze.
Destylarnia Hinch w hrabstwie Down w Irlandii Północnej została założona przez pochodzącego z Belfastu Aarona Flaherty'ego, który ma 15-letnie doświadczenie w branży whisky, w tym w destylarni Bushmills. Flaherty pracował również w innych szkockich destylarniach. County Down we wschodniej Irlandii Północnej zawsze była uważana za tygiel kultury szkockiej i irlandzkiej. Whisky Hinch łączy doświadczenie założyciela marki w szkockim i irlandzkim przemyśle whisky, tworząc wyjątkowy produkt.
Chociaż nikt nie wie tego na pewno, powszechnie przyjmuje się, że whisky powstała w Szkocji lub w Irlandii w średniowieczu. Jednak pierwszą destylarnią whisky dozwoloną na Wyspach Brytyjskich była Bushmills w Irlandii Północnej w 1608 roku – zanim przeniosła się do Szkocji, a następnie do Stanów Zjednoczonych i Kanady. Metodę destylacji przywieźli do Irlandii mnisi po powrocie z podróży po Morzu Śródziemnym około 1000 roku naszej ery. Pod koniec XVIII wieku irlandzka whisky po raz pierwszy zyskała popularność w wyniku wydania przez Anglików licencji na gorzelnie, co zaowocowało powstaniem znacznej liczby gorzelni w całym kraju. W latach 90. XIX wieku Irlandia posiadała ponad 30 znaczących destylarni produkujących irlandzką whisky. Wiele destylarni zostało zmuszonych do zamknięcia z powodu irlandzkiej wojny domowej i prohibicji, kiedy eksport irlandzkiej whisky do Stanów Zjednoczonych był prawie zerowy. Pod koniec XX wieku nastąpił znaczny powrót zainteresowania irlandzką whisky, która stała się jednym z najszybciej rozwijających się alkoholi na świecie.
Hinch Distiller's Cut pod słomkową szatą kryje akcenty soczystych cytrusów i rozgrzewających przypraw.
Barwa: słomkowa;
Aromat: jasny i przyjemny, z nutami słodu, cytrusów i przypraw;
Smak: gładki, bogaty, z owocowymi nutami w rozgrzewającym posmaku;
Finisz: dość długi, mocno owocowy i słodki;
Złociste wydanie Hinch Distiller's Cut doskonale smakuje zarówno bez dodatków, jak i z lodem. Dwie niewielkie kostki zmrożonej wody sprawią, że irlandzka whiskey uwolni do podniebienia i nozdrzy jeszcze więcej smaków i aromatów. Najlepszym szkłem do degustacji będzie niska szklanka o grubym dnie, zwana tumblerem.
Dwukolorowa, zielono-granatowa etykieta zwraca uwagę. Stonowane barwy tła świetnie komponują się z białymi i złocistymi napisami. Niewielkim ozdobnikiem jest rysunek beczek. Sama butelka ma zgrabny kształt, jest wysoka i zwieńczona długą szyjką z ciemno-niebieską zakrętką.
Hinch Distiller's Cut to irlandzka whiskey idealna dla początkujących w temacie. Z pewnością zachęci do głębszego eksplorowania świata potrójnie destylowanych alkoholi. Świetna cena, świetna whiskey – czego chcieć więcej?
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Producent | Hinch Distillery |
Marka | HINCH |
Właściciel | Hinch Distillery Co. |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |