Dlaczego warto kupić whiskey Irlandzkie Hinch Small Batch Blended 43% 0.7L?
- Destylarnia Hinch położona jest w hrabstwie Down w Irlandii Północnej
- Debiutowała w 2019 roku
- Lekka, gładka, żywa i świeża, mnóstwo białych owoców, wanilii, karmelu, miodu i subtelnych, ciepłych przypraw
- Stworzona z 3-krotnie destylowanych destylatów zbożowych (75%) i słodowych (25%) starzonych przez 3-4 lata w beczkach typu firstfill (z pierwszego napełnienia) z dębu amerykańskiego po bourbonie
- Butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
- Tworzona w małych partiach (tzw. small batch)
- Uniwersalna, świetna zarówno na kostki lodu, jak i do koktajli
Destylaty irlandzkiej whiskey Hinch Small Batch Bourbon Cask dojrzewają wyłącznie w beczkach z białego dębu po amerykańskim bourbonie. Trunek stanowi mieszankę 30% klasycznego single malta oraz 70% whiskey zbożowej na bazie kukurydzy. Podczas degustacji można spodziewać się wielu klasycznych nut wanilii, owoców i miodu. Pierwsza seria licząca 12 000 butelek doczekała się swojej premiery w 2019 roku, podobnie jak cztery pozostałe, reprezentacyjne wypusty irlandzkiej destylarni Hinch. Pozycja nie posiada deklaracji wieku.
Marka Hinch została stworzona przez irlandzkiego biznesmena z Belfastu, Dr Terrego Crossa – specjalistę od światowych rynków alkoholowych. Pierwsze butelki Hinch zostały zaprezentowane w 2019 roku, a budowa destylarni położonej w Killaney Estate w pobliżu miasta Ballynahinc w hrabstwie Down zakończyła się w grudniu 2020 roku. Koszt budowy gorzelni, kompleksu do zwiedzających oraz sal przeznaczonych do degustacji wyniósł ponad 15 milionów funtów. Destylarnia, obok produkcji alkoholi – whiskey oraz ginu, ma na celu stać się miejscem turystycznym, położonym na trasie uczęszczanej często przez odwiedzających Irlandię.
Hinch Small Batch Bourbon Cask, podobnie jak pozostałe whiskey z gorzelni, powstaje na bazie krystalicznej wody, czerpanej ze źródeł Silent Valley Reservoir. Są one uznawane za jedne z najczystszych w całej Irlandii! Poza wodą, wykorzystywany jest oczywiście świetnej jakości jęczmień i kukurydza. Ziarna zbóż są początkowo namaczane, suszone, mielone i zacierane w specjalnych kadziach zaciernych. Wszystkie etapy prowadzą do powstania zacieru – słodowego i zbożowego. Obecność kukurydzy zapewnia trunkowi słodycz i delikatność.
Zgodnie z regulacjami dotyczącymi produkcji whisky, destylaty nie mogą dojrzewać krócej niż trzy lata. Gorzelnia Hinch zaczęła już wykorzystywać prywatne sprzęty na terenie zakładu do produkcji trunku, jednak z wiadomych przyczyn pierwsze wypusty pochodzące z gorzelni trafią na półki dopiero za pewien czas. Do tej pory marka Hinch współpracowała z zaprzyjaźnionymi dostawcami, słodowniami i destylarniami, w których miała okazję wytwarzać alkohole, wedle swojego planu. Ten zabieg pozwolił zapoznać świat ze smakiem irlandzkiej whiskey Hinch i zachęcić smakoszy do czekania na trunki pochodzące prosto zza bram nowej gorzelni.
Hinch Small Batch Bourbon Cask wyróżnia się przede wszystkim opracowanym doborem beczek, w których zachodzi maturacja destylatów. Pozycja ta dojrzewa tylko i wyłącznie z dębowych beczek po bourbonie amerykańskim. Przez cały czas leżakowania, drewno beczek oddycha, kurczy się i poszerza, wpływając znacznie na płyn wewnątrz. Dąb sprawia, że whisky staje się delikatna, a jej smak zyskuje finezyjne nuty wanilii.
Przed beczkowaniem odbywa się fermentacja i destylacja. Zgodnie z irlandzką tradycją, marka stosuje potrójną destylację, która zapewnia mniej intensywny kolor destylatu, a także jego delikatność. Hinch czerpie z tradycji i świetnie łączy ją z nowoczesną technologią.
Klasyczna, pyszna irlandzka whiskey prezentuje przemyślane zestawienie słodyczy z wanilią, pomarańczy z klonowym syropem oraz migdałów z cytryną. Hinch Small Batch Bourbon Cask zaskakuje, otula i przenosi prosto do Irlandii.
Barwa: jasny złoty;
Aromat: suszone morele, laska wanilii z grzanką z masłem, marmolada pomarańczowa;
Smak: naleśniki z klonowym syropem, pomarańcze, kremowa wanilia, cytryna;
Finisz: migdały w czekoladowym sosie, ciasteczka waniliowe i miód lipowy;
Jednym z popularniejszych opcji na wykorzystanie irlandzkiej whiskey jest użycie jej w Irish Coffee! To najlepszy sposób na ogrzanie się w mroźną zimową noc. Kawa po irlandzku zawiera w sobie whiskey, brązowy cukier i odrobinę bitej śmietany. Propozycja świetna również wtedy, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
Stawiasz na coś bardziej orzeźwiającego? Coś, co zapewni ochłodzenie w gorące popołudnie? Mint Julep będzie idealny. To zdecydowanie jeden z najświeższych koktajli, jakie kiedykolwiek wymyślono. Świeża mięta, brązowy cukier, whiskey, lód i gotowe.
I tym razem Hinch prezentuje swoja whiskey w klasycznej dla całej linii The Time Collection pękatej butli o krótkiej szyjce i drewnianym korku. Spójny design sprawia, że wszystkie pięć trunków produkowanych z ramienia marki, świetnie prezentuje się w komplecie. Hinch Small Batch Bourbon Cask, podobnie jak jego bracia, został przybrany w granatową etykietę o białych i złotych napisach. Grafik zdecydował się na umieszczenie na froncie dwóch elementów graficznych. Pierwszy z nich to emblemat firmy, czyli zboża. Drugi to beczka, nawiązująca do tego, że trunek produkowany jest w małych partiach w jednym rodzaju beczek (small batch).
Podejmij wyzwanie i zgromadź wszystkie pięć butelek, jakie do tej pory wypuściła marka Hinch – w tym Hinch Small Batch Bourbon Cask. Przemyślany projekt wszystkich butelek zaowocuje świetnym efektem na półce barowej. Trunek leżakujący w beczkach po bourbonie to klasyczna pozycja, odpowiednia dla wybranych i dla marudzących nad niepotrzebnymi udziwnieniami. Szukasz irlandzkiej whiskey świetnej jakości? Ta opcja jest dla Ciebie. Alkohol z waniliowymi i miodowymi nutami na czele prezentuje tradycję idącą w parze ze współczesnym podejściem do bursztynowego napoju.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Producent | Hinch Distillery |
Marka | HINCH |
Właściciel | Hinch Distillery Co. |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie beczki 1st fill |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |