Szkocki single malt destylowany w 1974 roku z mocą 44,2% oferuje szeroką gamę eleganckich nut egzotycznych owoców, pieprzu i dębiny. Whisky w limitowanej liczbie jedynie 1590 butelek została zabutelkowana w roku 2014. Rok 2014 był istotnym czasem dla destylarni Knockdhu. Zaprezentowano wówczas ich gorąco oczekiwaną gamę torfów anCnoc oraz szereg innych smakowitych produktów. Single malt z 1975 był wisienką na torcie! Destylat został pobrany jedynie z trzech beczek z białego dębu amerykańskiego i hiszpańskiego.
40-letni single malt był destylowany w gorzelni Knockdhu w regionie Highlands. Destylarnia położona jest w mieście Knock w północnej części Szkocji. Historia marki rozpoczęła się w 1893 roku, kiedy John Morrison postanowił rozpocząć produkcję whisky. Na wybór lokalizacji zakładu wpłynęło sąsiedztwo linii kolejowej, która znacznie pomogłaby w eksporcie trunku oraz pobliskie źródło krystalicznej wody, niezbędnej podczas wielu etapów produkcji. W latach 30. XX wieku z powodu załamania rynku związanego z prohibicją w USA, destylarnia musiała zostać zamknięta na parę lat. Podczas wojny również nie funkcjonowała. W 1988 roku gorzelnię przejęła firma Inver House i zaczęła butelkować destylaty pod obecną nazwą anCnoc, co w języku gaelickim oznacza „wzgórze”.
Szkocka whisky jest jak wino, ponieważ miejsce jej produkcji ma duże znaczenie dla smaku, barwy i zapachu. Destylarnie przybrzeżne będą produkować whisky, która nie smakuje niczym whisky śródlądowa, a single malt z jednej z wyspiarskich destylarni będzie się różnił od tej z pełnego gorzelni obszaru Speyside. Nawet w konkretnych regionach whisky może mieć zupełnie inne nuty i akcenty. Highlands to największy obszar produkcji whisky w Szkocji. Trunki z tych terenów są bardzo zróżnicowane i oferują ogromną ilość smaków. Dobrze jest podzielić Highlands na cztery podregiony: północ, wschód, południe i zachód. Każdy z tych podregionów ma swój własny styl. Na północy znajdziesz pełne single malty o słodkim i bogatym charakterze – wypust An Cnoc właśnie do nich się zalicza. Ze względu na wielkość obszaru Highlands, destylarnie te stanowią 25% całej whisky produkowanej w Szkocji.
40 lat to niezwykle długi czas maturacji. Przez cztery pełne dekady leżakowania w beczkach z białego amerykańskiego dębu i z dębu hiszpańskiego, single malt An Cnoc 1975 nabrał wyjątkowo wyrazistych, eleganckich, a jednocześnie finezyjnych smaków i aromatów. Szkocka destylarnia wykorzystuje lekko torfowane słody (o poziomie około 20 ppm), co jest symbolicznie odczuwane w trunku jako akordy miękkiego dymu i soli morskiej. Wypust zabutelkowany został w 2014 roku z mocą 44,2% alkoholu. Wykorzystano whisky jedynie z trzech sztuk beczek, co pozwoliło na wypuszczenie limitowanej liczby 1590 butelek.
An Cnoc 1975 to reprezentacyjna whisky z regionu Highlands. Jest owocowa, delikatna, słodka, a jednocześnie zawiera zaskakujące, lekko dymne nuty palonego cygara i morskiej soli. Podczas finiszu można spodziewać się akordów kakao.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: melony i brzoskwinie, skórka pomarańczy, ananas, brązowy cukier, dąb;
Smak: suszone owoce, ciasto świąteczne, torf i tytoń, kakao i pieprz, marmolada;
Finisz: subtelny, cygaro, kakao i owoce, mięsisty;
Jeżeli będziesz jednym z 1590 szczęściarzy, w których ręce trafi limitowany single malt pamiętaj, aby obchodzić się z nim wyjątkowo. Jesteś posiadaczem specjalistycznego kieliszka do degustacji whisky? To świetnie! Dzięki odpowiedniej szklance będziesz w stanie dokładniej odczuć to, co single malt ma do zaoferowania. Dodatek w postaci dwóch lub trzech kropli wody sprawi za to, że na pierwszy plan wysuną się słodkie, otulające akordy ananasa i melona. Skup się na barwie, zapachu i smaku – ciesz się wszystkim po kolei i daj się porwać mieszance aromatycznych nut.
I tym razem limitowany wypust An Cnoc umieszczony został w przezroczystej butelce o lekko profilowanej szyjce i minimalistycznym designie. Białe i szare napisy wykonane prostą czcionką zwracają uwagę szczególnie na rok destylacji. Na froncie znajdziemy również krótki opis trunku oraz fragment graficznej mapy Szkocji. Single malt sprzedawany jest w zgrabnej, wysokiej tubie ze srebrnymi napisami i rysunkiem starej destylarni, otoczonej polami.
An Cnoc to single malt dla wybranych. Limitowana edycja, wypuszczona na rynek w liczbie jedynie 1590 butelek kierowana jest do prawdziwych fanów i wielbicieli trunków ze szkockiego regionu Highlands. Wyjątkowo owocowy i słodki trunek z nutami lekkiego dymu sprawi, że wyjątkowa okazja, podczas której rozstanie rozpieczętowany, zostanie zapamiętana na dłużej. Butelka o minimalistycznym designie będzie pięknym ukoronowaniem bogatej kolekcji whisky.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Knockdhu Distillery |
Marka | AN CNOC |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański, dąb hiszpański |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Nakład | 1590 butelek |