10-letni Ardbeg to wyjątkowa pozycja wśród oferty destylarni Ardbeg. Ten limitowany szkocki single malt zapakowano w metalową puszkę w kształcie kości na cześć psa zwanego Shortie – maskotki destylarni na wyspie Islay. Shortie mieszkał w domu obok gorzelni i każdego ranka wędrował do destylarni Ardbeg, żeby spędzać czas z pracownikami w magazynie. Zawsze dostawał świeżą wodę i jedzenie. Uznano, że pies ma najbardziej torfowy nos w na całej wyspie, kiedy przyłapano go na intensywnym kopaniu w ziemi. Limitowana edycja Ardbeg daje miłośnikom whisky i psów szansę na uczczenie nieokiełznanego ducha Ardbega i jego ukochanej psiej maskotki Shortie. Zadziorny Jack Russell Terier jest w pewnym sensie ikoną na Islay i podobnie jak odwiedzających destylarnię często można go spotkać węszącego w magazynach i wokół nich. Mickey Heads, kierownik destylarni, powiedział: „Shortie to prawdziwa ikona Islay. Jest częścią Ardbega tak samo, jak nasza whisky. Ardbeg Ten Years Old oferuje oszałamiające nuty solanki, które przynoszą mile widziany smak bliskiego związku naszej gorzelni z morzem”.
Gorzelnia Ardbeg działa od 1815 roku i została założona przez Johna Macdougall. W 1838 roku gorzelnię wykupił Thomas Buchmann, jednak syn Johna wciąż czuwał nad finansami. Produkcja złotego trunku na lata pozostała w rękach godziny Macdougall. W latach 50. XX wieku destylarnią zarządzały dwie siostry – Margaret i Flora, które do tej pory uważa się za pierwsze przedstawicielki płci pięknej w gorzelnictwie. Przez kolejne lata firma zmieniała swoich właścicieli. Ciężkie czasy nastały w latach 80. ubiegłego wieku, kiedy to gorzelnia została zamknięta na 8 lat. Na ratunek przyszła firma Glenmorangie Company, która przyczyniła się do odrodzenia dobrej passy. Dzisiaj destylarnia wypuszcza coraz to nowe warianty swoich trunków i ściąga fanów single maltów z całego świata.
Wyspa Islay, na której leży destylarnia Ardbeg to tajemnicze miejsce. Liczba ludności wynosi jedynie 3000 mieszkańców. Na wyspie więcej jest owiec niż ludzi! Spotkać można tam również wiele jeleni. Warunki naturalne tego niezwykłego miejsca wzmagają niezwykły smak trunku podczas leżakowania w specjalnie dobranych beczkach. Wyspa Islay jest mekką fanów szkockich single maltów i co roku z otwartymi ramionami przyjmuje turystów zainteresowanych tematem szkockiego gorzelnictwa.
Specjalny 10-letni Ardbeg to whisky typu single-malt. Oznacza to, że produkowana jest ze słodu jęczmiennego bez innych dodatków zbóż, a cały proces jej wytwarzania odbywa się w jednej destylarni. Ardbeg jest szkocką klasyką, także nic dziwnego, że spełnia wszystkie wymagania dotyczące szkockiej whisky uregulowane w 2009 roku. W całości produkowany jest na terenie Szkocji, słód pochodzi z jęczmienia, maturacja trwa w dębowych beczkach i trwa nie krócej niż trzy lata, a procent zawartości alkoholu w trunku nie jest niższy niż 40%.
Gorzelnia na wyspie Islay stosuje najbardziej dymny słód w branży, który jest torfowany do poziomu 50 ppm. Destylarnia zaprzestała używania słodu produkowanego metodą podłogową w 1981 roku. Słód po namoczeniu i wysuszeniu torfem poddawany jest obróbce polegającej na „kruszeniu”, czego efektem jest powstanie zacieru. Woda stanowiąca bazę whisky pochodzi z jeziora Loch Uigeadail.
Proces powstawania szkockiej whisky typu single malt jest niezwykle długi i pracochłonny Musi być nadzorowany przez specjalistów Master Distillerów. Po obróbce zacieru przychodzi czas na fermentacje. 10-letni single malt posiada dużą zawartość fenoli, związków odpowiedzialnych za dymne aromaty. Powoduje to, że fermentacja trwa dłużej niż w przypadku whisky z innych gorzelni pozbawionych tych związków w składzie. Następnie przychodzi pora na podwójną destylację. Trunek leżakuje w dębowych beczkach po bourbonie pochodzących z USA i dokładnie wyselekcjonowanych przez specjalistów. Dekada leżakowania sprawia, że alkohol pobiera od drewna to, co najlepsze. Bliskość morza nadaje zawartości beczek jodowych nut.
10-letni Ardbeg jest czczony na całym świecie jako najbardziej torfowy, najbardziej wędzony i złożony single malt ze wszystkich. Jednak nie afiszuje się z torfem; raczej ustępuje naturalnej słodyczy słodu, tworząc whisky o idealnej równowadze.
Barwa: jasny złoty;
Aromat: dymny, owocowy, torf z cytryną i limonką, gorzka czekolada, mentol i pieprz, wędzona ryba, bekon i gruszka. Wyczuwalna morska bryza, sosna i wanilia;
Smak: wieloetapowy, cytrusowy, mocno torfowy, toffi i cynamon. Obecne nuty słodkich pianek i kawy. Z czasem wyczuwalna lukrecja i dym;
Finisz: długi, wędzony ze smolistym espresso, anyżkiem, prażonymi migdałami i śladami miękkiego jęczmienia i świeżej gruszki;
Koneserzy i znawcy uważają, że single malty powinno się kosztować bez dodatków. Tylko wtedy będziemy w pełni mogli wyczuć wszystko, co trunek ma do zaoferowania. A w przypadku 10-letniego Ardbega jest tego wiele! Warto pokusić się o zaserwowanie szkockiego trunku z wyspy Islay w specjalnym kieliszku do whisky lub szklance typu old-fashioned. Odpowiednie szkło pozwoli smakom i aromatom uderzyć ze zdwojoną siłą.
Kształt butelki trunku jest klasyczny i nie odbiera formą od standardowych butelek destylarni Ardbeg. Szkło jest smukłe, zielone i ma długą szyjkę. Etykieta przybrała standardowy, elegancki, czary kolor. Forma czcionki użyta w nazwie również jest typowa dla marki, czyli tradycyjna i zbudzająca skojarzenia z Celtami. Etykieta informuje o najważniejszych cechach produktu, jak jego objętość, zawartość alkoholu i typ. Na uwagę zasługuje niezwykłe, białe pudełko ozdobne w kształcie kości. Obecny jest na nim wizerunek głównego bohatera, czyli psa imieniem Shortie.
10-letnia limitowana edycja Ardbega to pozycja dla fanów i wielbicieli niecodziennych pozycji. Taki trunek w ciekawy sposób zasili kolejkę szkockich single maltów. To również świetny prezent dla fanów czworonogów! Pamiętajcie – Ardbeg i pies to najlepsi przyjaciele człowieka. Wachlarz smaków zachwyci i zdziwi każdego wielbiciela bursztynowych płynów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | ARDBEG |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 92.5 |