Butelkowany w 2020 roku 12-letni single malt z jesiennej edycji marki Port Askaig wszedł na rynek w limitowanej liczbie 9 tysięcy butelek. Trunek prezentuje prawdziwy klimat kolorowej i jednocześnie deszczowej pory roku, a to za sprawą obecności intensywnych aromatów korzennych przypraw. Na podniebieniu można spodziewać się wyrazistych nut likieru wiśniowego, bekonu, a nawet sera. Wypust leżakuje nad brzegiem w wyselekcjonowanych beczkach będących mieszanką dziewięciu beczek po sherry Oloroso, beczek typu solera oraz typu hoghshead z amerykańskiego dębu po bourbonie. Później zostaje zabutelkowany z mocą 45,8% alkoholu.
Marka Port Askaig narodziła się na wyspie Islay w 2009 roku, a swoją nazwę zawdzięcza przystani w pobliżu innej gorzelni z tych terenów – Caol Ila Distillery. Założycielem brandu jest Suckhinder Singht, właściciel przedsiębiorstwa The Whisky Exchange i Speciality Drinks. Nie jest do końca pewne, w której z niewielu gorzelni na wyspie destylowane są whisky marki Port Askaig. Bardzo prawdopodobne, że we współpracy bierze udział więcej niż jedna destylarnia.
Wyspa Islay to jeden z wielu szkockich regionów Szkocji produkujących whisky. Większość słodów z tych wietrznych terenów charakteryzuje się torfowym, wędzonym smakiem i mocnym, surowym finiszem. Wynika to z wykorzystania torfu do suszenia ziarna jęczmienia, które stanowi główny element zacieru słodowego. Poziom torfu mierzony jest w jednostce ppm – z czego najbardziej dymne pozycje osiągają poziom nawet 167 ppm. 12-latek marki Port Askaig prezentuje delikatne akcenty palonego ogniska i wędzonego boczku. Są one na tyle finezyjne, że z powodzeniem wprowadzą nowicjusza w krainę torfowych single malt whisky.
Jesienna edycja Port Askaig z 2020 roku przez 12 lat odpoczywa w dokładnie wyselekcjonowanych beczkach. Gorzelnicy zdecydowali się wykorzystanie paru typów beczek. Pierwszy z nich, czyli beczki po sherry Oloroso, zapewniają whisky bogatych, owocowych nut. Ten rodzaj jest dość popularny w branży bursztynowych alkoholi. Beczki typu solera natomiast wykonane są ze starego drewna dębu i są dość rzadkie w świecie whisky. System solera odnosi się do uzupełniania każdej kolejnej beczki sherry z poprzedniej. Ostatni rodzaj beczek, czyli beczki hoghshead po amerykańskim bourbonie to beczka o konkretnej, dużej objętości. Przez cały proces maturacji drewno beczek kurczy się i nieustannie pracuje, nadając whisky nut smakowych i aromatycznych.
12-letni Port Askaig prezentuje klasyczną dla wyspy Islay gamę smaków i aromatów, wśród których przeważają takie nuty jak palone ognisko, tytoń, wiśnie i inne czerwone owoce oraz drzewo dębu.
Barwa: płynne złoto;
Aromat: wędzony bekon, ognisko, dym, słodycz przypraw, wiśnie, dżem malinowy;
Smak: żurawina, solone orzeszki, tytoń, dąb, wiśnie, wodorosty;
Finisz: długi wytrawny, nuty cygara;
Wyjątkowa, limitowana edycja jesiennego trunku marki Port Askaig zasługuje na odpowiednią formę degustacji. Z uwagi na dymne i torfowe nuty obecne w whisky, trunek świetnie będzie smakował na czysto lub z niewielkim dodatkiem wody. Niech będą to dwie lub trzy krople – nie więcej! Zbyt duży dodatek wody może zbytnio rozcieńczyć single malta pozbawiając go cennych aromatów. Zrezygnowalibyśmy z raczenia się 12-latkiem na lodzie, a zamiast tego pokombinowali z wykorzystaniem go w którymś z klasycznych drinków. Torfowe koktajle mają swoich fanów na całym świecie, a dymna wariacja na temat Whisky Sour czy Manhattan być może i Tobie przypadnie do gustu.
Głęboki brąz butelki Port Askaig wzbudza skojarzenia z kolorami jesieni – pory roku, której poświęcony został ten wyjątkowy wypust. Forma szkła jest delikatnie obła, a szyjka lekko pękata i zakończona czarnym korkiem. Na butelce dojrzymy wytłoczoną literę A, reprezentującą nazwę marki. Biała etykieta z czarnymi i pomarańczowymi napisami komponuje się z głęboką barwą szkła. Design etykiety jest minimalistyczny i elegancki, a jedyny ozdobny akcent to graficzny wizerunek wzgórz.
12-latek pojawił się na rynku w limitowanej liczbie 9 tysięcy butelek, co czyni go pozycją dla prawdziwych fanów i kolekcjonerów niecodziennych wypustów. Single malt o dymnych i owocowych nutach został stworzony dla wielbicieli wyjątkowych whisky z torfowymi akcentami. Elegancka butelka świetnie zaprezentuje się na półce barowej i z pewnością zostanie zachowana na specjalną okazję. To świetny prezent dla fana słodów z wyspy Islay.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | PORT ASKAIG |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 45.8 |
Pojemność | 0.7L |