Ta wyjątkowa whisky pochodzi z angielskiej dystylarni Cotswold i została wyprodukowana w 100% z lokalnie uprawianego jęczmienia. Jęczmień był ręcznie słodowany podłogowo przed destylacją, a następnie dojrzewał w kombinacji beczek po bourbonie pierwszego napełnienia i beczkach po czerwonym winie. Single malt jest butelkowany z mocą 50% alkoholu, bez filtracji na zimno i dodatkowego barwienia. Cotswolds Reserve feruje kremowe nuty czekolady w połączeniu z miodem i nutami cytrynowego ciasta.
Cotswolds to region Anglii słynący z idyllicznych krajobrazów pasterskich, pięknych wiosek i dziedzictwa rolniczego. Pola jęczmienia i pszenicy, rozległe sady i stada owiec – wszystko to wspiera tradycyjne gałęzie przemysłu. Destylarnia Cotswolds otworzyła jednak swoje podwoje dopiero w 2014 roku. Założyciel Dan Szor, rodowity nowojorczyk osiadły w Londynie, szukał nowego projektu, który oderwie go od kariery w finansach i pozwoli mu spędzić więcej czasu z rodziną w swoim domu w Cotswolds. Będąc wielbicielem whisky od wielu lat, Szor obserwował rozwój destylacji rzemieślniczej w Stanach Zjednoczonych i był pewien, że to samo wkrótce rozpowszechni się w Wielkiej Brytanii. Pola jęczmienia rosnące wokół jego domu były ostatnią inspiracją, jakiej potrzebował - postanowił otworzyć pierwszą w regionie destylarnię, produkującą whisky single malt i gin.
Destylarnia jest mocno zaangażowana w otaczającą ją społeczność rolniczą. Cały jęczmień używany do produkcji whisky jest uprawiany lokalnie. Podczas gdy składniki i sprzęt używane przez małą destylarnię są bardzo tradycyjne, w procesie produkcji widać również innowacyjność. Ślady tej innowacyjnej passy można dostrzec w całej destylarni, między innymi w typie wykorzystywanych drożdży, w spirytusie, w specjalnych tostowanych i węglonych beczkach. Nie bez znaczenia jest również młody, pełen pasji zespół. Whisky Cotswolds Single Malt została wprowadzona na rynek pod koniec 2017 roku. Jest to bogaty i owocowy styl bez torfu, z nutami toffi, marmolady i przypraw. Komentatorzy branżowi tacy jak Dave Broom i Jim Murray wychwalają brytyjską markę i stawiają ją jako świetny przykład „światowych whisky”, które rzucają wyzwanie krajom produkującym tradycyjną whisky, udowadniając, że młode, żywe marki mogą być równie ekscytujące i imponujące, jak ich starsi szkoccy kuzyni.
Złocista whisky Cotswolds Reserve o mocy 50% alkoholu to wyraziście czekoladowa ekspresja, w której nuty miodu spotykają akcenty budyniu i cytrynowego deseru.
Barwa: przejrzyste złoto;
Aromat: bogato wypełniony wanilią i miodem, odrobina musu z ciemnej czekolady;
Smak: ciastka z kremem budyniowym, sernik cytrynowy, więcej nut czekoladowych;
Finisz: ostatnie nuty wanilii;
Delektuj się wyśmienitą, czekoladowo-miodową whisky bez dodatków. W najprostszej formie smakuje najlepiej. Warto pomyśleć o odpowiednim szkle. Wystarczy niska szklanica o grubym dnie, ale lepszą opcją będzie zdecydowanie specjalistyczny kieliszek do degustacji whisky słodowej.
Cotswolds Reserve skrywa się w dużym opakowaniu o brązowym kolorze, zdobionym ornamentalnymi wzorami o miedzianej barwie. Butelka jest dość pękata i wykonana z bezbarwnego szkła. Brązowa, niewielka etykieta na froncie szkła ma prosty, elegancki design. Na poniższej, białej etykiecie, umieszczonej pod skosem, znajdziecie podpis Master Distillera, odpowiedzialnego za ekspresję.
Zabutelkowana z dość wysoką mocą whisky prosto z Anglii udowadnia, że nowo-powstałe marki są w stanie zaproponować wyśmienitą whisky. Marka Cotswolds zdobyła świetne recenzje od specjalistów z branży, a smakosze od razu pokochali jej autentyczność. Cotswolds Reserve, wytwarzana w 100% z lokalnego jęczmienia, to idealna propozycja dla wymagających degustatorów.
Kraj | Anglia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | COTSWOLDS |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |