Druga edycja złocistej whisky Auchentoshan Bartender's Malt stworzona z myślą o alkoholowych koktajlach. Za recepturą tej wyjątkowej pozycji stoją uzdolnienie barmani z całego świata – dokładniej 12 specjalistów, wyłonionych w konkursie na najlepszy drink. Destylaty, wykorzystane w whisky, dojrzewały w dębowych beczkach po sherry, czerwonym winie i amerykańskim bourbonie. Druga edycja oferuje wyraźnie większą słodycz smaków i aromatów, niż jej poprzedniczka. Przygotujcie podniebienie na dębowe nuty, pieprz i słodkie owoce.
Destylarnia Auchentoshan znajduje się na północ od Glasgow na szkockich nizinach nad brzegiem rzeki Clyde. Gorzelnia została oficjalnie zarejestrowana w 1823 roku, jednak faktycznie działała od 1800 roku, kiedy to John Bulloch postanowił rozpocząć destylację złocistego alkoholu. W tym czasie funkcjonowała jeszcze pod nazwą Duntochter. W kolejnych dziesięcioleciach następowała częsta zmiana właściciela. Gorzelnia Auchentoshan przechodziła przez wiele rąk. Destylarnia od 1994 roku należy do japońskiego koncernu Suntory. Dziś Auchentoshan jest jedną z trzech ostatnich nadal działających gorzelni na Nizinie Szkockiej, czyli w regionie Lowlands.
Do produkcji whisky Auchentoshan wykorzystywana jest czysta woda źródlana z Loch Cochno na wzgórzach Kilpatrick. Ponieważ firma nie posiada własnych słodowni, kupuje nietorfowy słód z zaprzyjaźnionej słodowni. Cechą szczególną jest potrójna destylacja w Auchentoshan. Destylacja w trzech wysokich alembikach daje gładką i finezyjną whisky. Do maturacji destylatów najczęściej wykorzystywane są beczki po bourbonie, chociaż w przypadku Auchentoshan Bartender's Malt No.2 zdecydowano się również na beczki po sherry i winie. Dwunastu barmanów, laureatów konkursu Auchentoshan New Malt Order, miało tutaj najwięcej do powiedzenia. Radą służył im Master Blender destylarni.
Auchentoshan Bartender's Malt no.2 emanuje kremowym dębem, pikantnym pieprzem i zestawem słodkich owoców, w tym moreli i pomarańczy.
Barwa: przejrzyste, jasne złoto;
Aromat: na pierwszym planie dąb, w tle słodkie owoce i miód;
Smak: soczysta pomarańcza, suszone morele, miód, pieprz i kremowy dąb;
Szerokie pole do popisu dla każdego barmana i nie tylko Druga edycja trunku stworzonego z myślą o barmanach z całego świata pozostawia spore pole do popisu. Whisky ma być przede wszystkim wykorzystywana w alkoholowych koktajlach, a tych jest cała masa – poczynając od słodkich, poprzez kwaśne, a na wytrawnych kończąc. Najlepiej sięgnąć po książkę z recepturami na drinki lub postawić na któryś z klasyków, jak Whisky Sour czy Old Fashioned.
Opakowanie, w którym czeka na Was wyjątkowa whisky, jest prostokątne, a barwą przypomina metalową powierzchnię. W oczy rzuca się logo marki Auchentoshan, czyli trzy szyjki alembików, nawiązujące do potrójnej destylacji w tej szkockiej gorzelni. Dwunastu barmanów stojących za stworzeniem wyjątkowej receptury whisky złożyło swoje podpisy na froncie opakowania. Sama butelka – jak przystało na Auchenstoshan – ma prosty design.
Butelkowany z mocą 50% alkoholu Auchentoshan Bartender's Malt no.2 to wyjątkowa pozycja w katalogu marki i nie tylko – pomysłowy styl i przeznaczenie trunku jest czymś nowym w świecie whisky. Szukacie whisky, którą śmiało można wykorzystać w Waszym ulubionym alkoholowym koktajlu? Trafiliście doskonale.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | AUCHENTOSHAN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |