Glenlivet Triple Cask White Oak o mocy 40% alkoholu, zawdzięcza swoje kremowe smaki i aromaty beczkom z amerykańskiego dębu białego. Akcenty subtelnego kokosa i wanilii są wyczuwalne dzięki opracowanego sposobowi maturacji, a także beczkom selektywnie dobranym przez specjalistów. Bogatszy i intensywny charakter udało się uzyskać dzięki wcześniej nieopróżnianej, zawsze do połowy pełnej kadzi Solera.
Na początku XIX wieku nielegalne destylarnie były powszechne w całym regionie Speyside w Szkocji. Wreszcie Alexander Gordon przeforsował ustawę akcyzową z 1823 roku, która zezwalała destylarniom w całej Szkocji ubiegać się o licencje na legalną destylację spirytusu. W 1824 roku biznesmen George Smith złożył wniosek o jedną z pierwszych licencji w regionie Speyside w Szkocji i otworzył drzwi do destylarni Glenlivet. Nazwa destylarni, przetłumaczona z gaelickiego, oznacza „dolinę gładko płynącą” i najprawdopodobniej odnosi się do pobliskiej rzeki Livet. Smith kontynuował prowadzenie destylarni aż do śmierci w 1871 roku, a następnie przeszła ona w ręce jego synów. Od prawie dwóch stuleci Glenlivet produkuje „single malt whisky, od której wszystko się zaczęło”.
Whisky Glenlivet wytwarzana jest z jęczmienia pochodzącego z Crisp Maltings. Po słodowaniu i rozcieraniu jęczmienia fermentuje się go w drewnianych washbackach przez około dwa dni. Drewniane kadzi używane przez Glenlivet są trudniejsze i droższe w utrzymaniu w porównaniu do kadzi ze stali nierdzewnej używanych przez większość szkockich gorzelni. Nadają one whisky charakterystyczny, kwiatowy charakter. Po sfermentowaniu jęczmień jest dwukrotnie destylowany. Oryginalnie zaprojektowane przez George'a Smitha, miedziane alembiki mają unikalny, przypominający latarnię kształt. Miedź usuwa z whisky wszelkie zanieczyszczenia i zapewnia lżejszy i czystszy profil smakowy. Po destylacji whisky dojrzewa w różnych rodzajach beczek – w przypadku Glenlivet Triple Cask White Oak w beczkach z amerykańskiego, białego dębu. Etap ten trwa co najmniej 3 lata.
Glenlivet Triple Cask White Oak prezentuje prawdziwie kremową odsłonę dębowej whisky, w której zachwycają nuty kokosów i miodu.
Barwa: jasne złoto z refleksami;
Aromat: kremowy, nuty bananów kokosa i miodu;
Smak: delikatny, dębowy, nuty drewna, płatków miodu i kokosowych wiórek;
Finisz: przyjemny i kremowy;
Wspaniały single malt o złocistej barwie świetnie sprawdzi się bez dodatków. Odrobina wody sprawi, że whisky stanie się jeszcze bardziej kremowa i kokosowa. W cieplejszy dzień pij trunek z lodem. Do degustacji wykorzystaj specjalistyczny kieliszek lub szklankę typu tumbler.
Klasyczna butelka szkockiej marki, poszerzana ku górze, tym razem została zakończona niebieską zakrętką. Biało-złota etykieta posiada rzucający się w oczy niebieski element – beczkę, symbol tego wypustu. Single malt pakowany jest w eleganckie, prostokątne pudełko.
Glenlivet kolejny raz udowadnia, że studnia marki jest wciąż pełna świeżych pomysłów! W asortymencie szkockiej destylarni znajdziemy przeróżne pozycje, a ta została dedykowana procesowi maturacji w dębowych beczkach. To one zapewniły dramowi kremowy charakter i przyjemne smaki kokosów. Ten single malt to idealna opcja dla fanów delikatności, którzy cenią sobie owocowe akcenty.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glenlivet Distillery |
Marka | GLENLIVET |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | white oak |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |