Dlaczego warto kupić whisky Glengoyne Cask Strenght Batch 8?
- Glengoyne należy do mniejszych gorzelni i produkuje od 1,1 do 1,5 miliona litrów destylatu rocznie
- Debiutowała w 2020 roku
- Pełna, głęboka, dużo słodyczy, toffi, orzechy, czekolada, rodzynki, nuty kremowe, miód, szarlotka, marcepan, herbatniki oraz jabłka, banany, kokos, daktyle, kawa, dąb, cynamon, gałka muszkatołowa i pieprz
- Stworzona z nietorfowych destylatów starzonych w beczkach z dębu europejskiego (29% beczka po sherry Oloroso typu first fill) i amerykańskiego (16% beczka po bourbonie typu first fill) oraz w 55% w beczkach dębowych typu refill
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z naturalną mocą alkoholu 59,2% ABV
- Edycja limitowana, już nie produkowana!
Na granicy regionów Highland oraz Lowland zlokalizowana jest niezwykła destylarnia – Glengoyne. Nazwa destylarni wywodzi się z gaelicich 'Glenguin' lub 'Glen of the Wild Geese', co w wolnym tłumaczeniu oznacza ‘Dolinę Dzikich Gęsi’. Gorzelnia od 2003 roku należy do firmy Ian Macleod Distillers Ltd, do której należą marki Glengoyne Single Malt oraz Langs Blended Whisky. To już 8. wydanie udanej edycji Cask Strenght, która pojawiła się na rynku w 2012 roku. Opisywana tu edycja to whisky bez deklaracji wieku (no age statement), na rynku pojawiła się w 2020 roku. Zabutelkowana z mocą beczki – 59.2%.
Południowo-zachodni skraj regionu Highland (nieopodal miejscowości Strathblane), nieco na północ od Glasgow, w okolicy jeziora Loch Lomond – to tutaj znajduje się opisywana destylarnia. Gorzelnia Glengoyne założona została w 1833 roku, na wzgórzu będącym wygasłym wulkanem – Dumgoyne, przez lokalnego rolnika, George Connella. Ów dżentelmen produkował alkohol w tym miejscu już od ponad 10 lat. Kolebką była farma Burnfoot, od której zaczerpnął nazwę dla nowego ‘przedsiębiorstwa’ – Glenguin of Burnfoot. W 1861 roku nazwę zakładu zmieniono na Glenguin, a następnie, w 1906 roku na Glengoyne. Wtedy też gorzelnia została wykupiona przez firmę Lang Brothers. Destylarnia jeszcze kilkukrotnie zmieniała właścicieli, by w 2003 zostać zakupioną przez Ian MacLeod Distillers, za kwotę 7,2 miliona funtów. Gorzelnia cieszy się opinią jednej z najpiękniejszych destylarni w Szkocji.
Obecnie Glengoyne to niewielka destylarnia, której moce produkcyjne wynoszą niewiele ponad milion litrów alkoholu w skali roku. Woda do produkcji pochodzi z jeziora Loch Carron. Niegdyś korzystano z potoku Glengoyne Burn, jednak obecnie jest on wykorzystywany jedynie do chłodzenia. Obecnie destylarnia wykorzystuje szkocką odmianę jęczmienia Concerto. W pewnym sensie unikalnym dla destylarni Glengoyne jest brak wykorzystania torfu w produkcji destylatu – słód jęczmienny jest tutaj suszony wyłącznie gorącym powietrzem. Kolejną cechą charakterystyczną whisky z Doliny Dzikich Gęsi jest powolny proces fermentacji, który trwa niemalże 60 godzin. Produkcja odbywa się przy wykorzystaniu 6 tradycyjnych kadzi fermentacyjnych, wykonanych z sosny oregońskiej oraz trzech miedzianych alembików. Sama destylacja jest procesem bardzo powolnym, co pozwala uzyskać bardzo delikatny, owocowy charakter destylatu.
Według oficjalnych informacji do zestawienia opisywanej edycji, wykorzystuje się beczki zarówno po sherry jak i beczki ponownego napełnienia po bourbonie.
To pytanie to kolejna ciekawostka na temat opisywanej gorzelni. Według zwyczajowej kwalifikacji Glengoyne to whisky z regionu Highlands, jednak jej niezwykle łagodny, owocowy charakter jest zdecydowanie bardziej zbliżony do destylatów z rejonu Lowlands. Sprawę odpowiedzi na postawione pytanie komplikuje dodatkowo fakt, iż umowna linia dzieląca dwa wspomniane regiony przebiega dokładnie przez tereny gorzelni...
Kolor: złocisty;
Zapach: tarta jabłkowa z cynamonem, szarlotka, karmel, orzechy w karmelu, marcepan. Brązowy cukier, ciemne owoce leśne – jagody oraz jeżyny
Smak: Spójny z zapachem, wyraźnie słodowy – prażony jęczmień, karmel. Orzechy w karmelu, słodkie migdały. Na drugim planie delikatne nuty daktyli, słodkie owoce oraz wyraźna nuta pieprzu;
Finisz: Średniej długości, pikantny, pieprzowy. Nuty chleba tostowego oraz czarnej kawy.
Designe butelek whisky Glengoyne wielokrotnie ulegał zmianie. Obecnie postawiono na wspólną, spójną oprawę graficzną – charakterystyczne, smukłe butelki o długiej szyjce, na których umieszczono etykietę podzieloną na dwie części. Czarna, okrągła etykieta przedstawia emblemat marki – gęś z szeroko rozpostartymi skrzydłami oraz deklarację wieku. Biała umieszczona poniżej, opisuje bukiet aromatyczno-smakowy trunku. Na butelce znajduje się również podpis managera destylarni. Całość zapakowana jest w gustowne pudełko swoją fakturą i kolorem przypominające złociste kłosy zboża.
Glengoyne Cask Strenght batch 8 to jak wspomnieliśmy, kolejne wydanie niezwykle udanej serii Cask Strenght, zapoczątkowanej w 2012 roku. Pomimo młodego wieku – whisky nie posiada jego deklaracji – whisky oferuje zaskakująco wiele, jeżeli chodzi o jej smak i aromat. Dzięki zabutelkowaniu w mocy beczki (cask strenght), whisky ta przyjemnie atakuje potężnym ładunkiem owocowości i słodyczy przełamaną wyraźną nutą pieprzu. Trunek zaskakująco złożony i dobrze zbalansowany jak na swój wiek. Zdecydowanie polecamy miłośnikom whisky wyrazistych, pozbawionych nut torfowych!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLENGOYNE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 59.2 |
Pojemność | 0.7L |