Cuartillo to single malt z destylarni Glengoyne, którego nazwa pochodzi od wiejskiej dzielnicy w Jerez w Hiszpanii. Wysublimowana pozycja z serii Spirit of Oak dojrzewała w beczkach po sherry Oloroso z amerykańskiego dębu, a następnie została zabutelkowana z mocą 40% alkoholu. Spodziewajcie się kremowego aromatu jabłek w toffi, wanilii, espresso i dębowej przyprawy w finiszu.
Historia destylarni rozpoczęła się w 1833 roku, kiedy to rodzina właścicieli ziemskich nazwiskiem Edmonstone zdecydowała się na destylację whisky. W latach 50. XIX wieku przekazała biznes rodzinie MacLelland, która z kolei sprzedała go blenderowi Lang Bros z Glasgow z siedzibą w Glasgow. To właśnie nowi właściciele zmienili pierwotną nazwę destylarni Burnfoot na Glen Guin, która w 1905 została poprawiona na Glengoyne. Whisky odegrała znaczącą rolę w mieszankach Lang Brothers oraz Robertson&Baxter. Rozlewnictwo whisky słodowej rozpoczęło się na początku lat 90. XX wieku. Wypusty były reklamowane jako pozbawione torfowych akcentów. Z geograficznego punktu widzenia destylarnia znajduje się w Highlands, a jej magazyny bezpośrednio po drugiej stronie ulicy, znajdują się na już na terenach Lowlands. W 2003 roku nowy właściciel skupił się na rozwoju marki jako producenta single malt whisky.
Glengoyne Cuartillo dojrzewa co najmniej 3 lata w beczkach z dębu amerykańskiego, które wcześniej mieściły sherry Oloroso. Maturacja dramu w nasączonych słodyczą i akcentami suszonych owoców beczkach wpływa na smak samej whisky. Doświadczeni specjaliści marki od początku do końca monitorują każdy z procesów produkcji whisky, rozpoczynając od namaczania ziarna poprzez butelkowanie. Fakt, że single malt dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego sprawia, że trunek jest jeszcze bardziej kremowy.
Single malt od destylarni Glengoyne zachwyca delikatnymi połączeniami, kremowym charakterem i dębowym finiszem.
Barwa: blade złoto;
Aromat: jabłka z toffi, miód, jęczmień, skórka pomarańczy;
Smak: kremowa wanilia, syrop, espresso, toffi i czekolada;
Finisz: dębowa przyprawa, dość tłusty;
Przyjęło się, że single malt whisky powinny być testowane bez dodatków lub z paroma kroplami wody, które wzmocnią smak trunku. W przypadku tego kremowego dramu można wykorzystać jeszcze kości lodu. Fani koktajli alkoholowych również nie będą zawiedzeni: trunek sprawdzi się jako baza pod klasyki, takie jak Whisky Sour czy Old Fashioned.
Elegancka butelka z długą szyjką przybrała złote, białe i czerwone kolory. Takie barwy nadają prezentacji niezwykłej elegancji i klasy. Na etykiecie nie zabrakło wyróżnionego roku otwarcia destylarni, a także symbolu marki prezentującego dwa ptaki. Na poniższej, białej etykiecie znajdziemy szczegółowe informacje na temat wypustu, a także podpis Master Blendera. Single malt zachwyca nie tylko butelką, ale również pudełkiem, w jakim jest sprzedawany. Prostokątne pudełko zdobią bogate, florystyczne wzory.
Glengoyne Cuartillo zdobył srebrny medal w konkursie International Wine & Spirit Competition w 2019 roku. To whisky oparta za zaufaniu do dębowego drewna i jego mocy sprawczej. Beczki z amerykańskiego dębu białego odpowiadają za kremowy charakter trunku, a fakt, że wcześniej dojrzewała w nich sherry sprawia, że trunek nabiera owocowego klimatu. Coś nie tylko na początkujących, ale również na fanów złożonej elegancji.