Dlaczego warto kupić whisky Glengoyne Balbina?
- W gorzelni Glengoyne jęczmień suszony jest tylko i wyłącznie suchym powietrzem
- Debiutowała w 2017 roku dla rynku Travel Retail (to jedna z czterech whisky w serii Spirit of Oak)
- Ciepła, żywa, odrobinę pikantna, karmelizowany brązowy cukier, herbatniki, rodzynki, toffi, suszone jabłka, cytrusy, herbatniki, syrop klonowy, destylat winny oraz moc przypraw z goździkami, gałką muszkatołową i cynamonem na czele
- Stworzona z nietorfowych destylatów starzonych w beczkach z dębu europejskiego (hiszpańskiego) po sherry Oloroso typu first fill
- Nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
- Swą nazwę Balbaina zawdzięcza krainie w Andaluzji (Jerez) na południu Hiszpanii
- Nagrodzona srebrnym medalem na International Wine & Spirit Competition w 2019 roku
Wprowadzony w 2017 roku na rynek Travel Retail, Glengoyne Balbaína po raz kolejny pokazuje zamiłowanie szkockiej gorzelni do pyszności dojrzewającej w beczce po sherry Oloroso. Bogata głębia Balbaíny jest wynikiem starannego dojrzewania. Trunek oferuje nuty suszonych owoców i rozgrzewających przypraw. Whisky zdobyła srebrny medal w konkursie International Wine & Spirit Competition w 2019 roku. Została zabutelkowana z mocą 43%. Glengoyne Balbaína to wyśmienita whisky highland single malt o rozgrzewającej ostrości i bogatym bursztynowym odcieniu.
Destylarnia Glengoyne jest opisywana, jako najpiękniejsza destylarnia w Szkocji - i słusznie. Położona poniżej malowniczych wzgórz Campsie, zaledwie 40 minut jazdy od Glasgow i Stirling oraz w pobliżu Loch Lomond, ta tradycyjna destylarnia od 1833 roku produkuje wielokrotnie nagradzane whisky w typie Highland Single Malt. Od 2003 roku gorzelnia działa pod skrzydłami firmy Ian Macleod. Nowy właściciele wpłynęli na wzrost produkcji i sprzedaży produktów wiekowej gorzelni.
Założyciel gorzelni, George Connell zawarł 99-letnią gruntów należących dziś do destylarni za jedyne 8 funtów! Co istotne, umowa dzierżawy zastrzega sobie „przywilej pobierania wody ze źródeł w dowolnym momencie w przyszłości”. Destylarnia czerpie niezbędny surowiec ze źródeł Glengoyne Burn. Woda bierze udział w wielu krokach produkcji whisky, w tym w namaczaniu ziarna jęczmienia na samym początku. Zakład wykorzystuje wysokiej jakości jęczmień Golden Promis – niezwykle wymagający i z tego powodu stosowany już tylko w trzech gorzelniach w Szkocji. Następnie ziarno jest suszone ciepłym powietrzem. Glengoyne szczyci się faktem, iż nie wykorzystuje torfu do suszenia ziarna, tak jak robi to spora część zakładów. Jedno z haseł promocyjnych marki brzmi: „Autentyczny smak whisky słodowej nieskażonej torfem”. To, co dla jednych mogłoby wydawać się autem, dla Glengoyne jest zdecydowanym minusem.
Destylarnia Glengoyne niezwykle mocno skupia się na odpowiednim doborze beczek, w których będzie odbywał się proces maturacji poszczególnych destylatów. Kiedy w latach siedemdziesiątych XIX wieku w Londynie kwitł biznes sherry, marka zgromadziła gotowe zapasy pustych beczek po alkoholu i wykorzystywała je przez następne lata. Nasączone drewno zmieniło proces dojrzewania whisky, przenosząc smak Glengoyne na nowy poziom, a kolor na nowe, bogate głębie. Kiedy cena beczek po sherry gwałtownie wzrosła, gorzelnia stanęła przed ciężkim wyborem - przejść na tańsze alternatywy lub pozostać wiernym smakowi Glengoyne. Firma postawiła na jakość i do dzisiaj wykorzystuje beczki po sherry, które w dużej mierze sprowadzane są z Hiszpanii. Glengoyne Balbaína dojrzewa w beczkach po sherry Oloroso, które nadają jej niezwykle winnych smaków i aromatów suszonych owoców. Sekret wyjątkowego trunku tkwi w szczególnych beczkach!
Sercem smaku Glengoyne Balbaina są ręcznie wybrane beczki po sherry z pierwszego napełnienia, które w ogromnym stopniu wpływają na smak alkoholu. Drewno dębu nadaje destylatom pikantnego i intensywnego charakteru.
Barwa: głęboki, rdzawy bursztyn;
Aromat: czekoladowo-pomarańczowy, ciastka, słód, nuta słodyczy czerwonego wina;
Smak: ziemisty, goździki, czerwone jabłko, cynamon, daktyle;
Finisz: brązowy cukier, miękki dąb, skórka cytryny, długi;
Wyjątkowa, mocno owocowa i pełna przypraw whisky zyska na smaku z dodatkiem dwóch lub trzech kropli wody. Woda ma niezwykłą moc – dodana do whisky potrafi znacznie otworzyć paletę smaków i aromatów w niej zawartych. Glengoyne Balbaina dobrze zagra z serami mocnymi w smaku, a także podczas kolacji, na której serwowana będzie ryba.
Design butelki Glengoyne Balbaina jest spójny z pozostałymi produktami tej wyjątkowej destylarni z bogatą i długą historią. Mocno winna whisky mieści się w zgrabnej, wysokiej butelce o bezbarwnym szkle i długiej szyjce. Wyraźny kolor alkoholu komponuje się z kolorystyką dwóch etykiet – jednej czarnej, drugiej beżowej ze złotymi i czarnymi napisami. Pierwsza etykieta prezentuje emblemat marki z dwoma ptakami i rok założenia destylarni. Druga natomiast informuje o typie użytych do maturacji beczek i zaznacza nuty smakowe alkoholu. Whisky pakowana jest do ozdobnego pudełka w kolorze czerwonym z finezyjnymi wzorami, obecnymi również na zakrętce.
Wielbiciele marki Glengoyne nie będą rozczarowani mocno winną i pełną przypraw propozycją gorzelni. To dość ciekawa whisky na tle innych produktów szkockiej destylarni. Nie wiecie jaką whisky obdarować fana single maltów? Balbaina będzie idealnym i bezpiecznych wyborem – a to ze względu na brak dymnych akcentów, które nie wszyscy lubią. Whisky zachwyci jeszcze przed otwarciem, a to za sprawą niezwykle wzorzystego pudełka.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glengoyne Distillery |
Marka | GLENGOYNE |
Właściciel | Ian Macleod |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb hiszpański po sherry Oloroso 1st fill |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Karton |