Przed Wami 12-letni single malt z regionu Highland, prosto z ręcznie wyrabianych, dębowych beczek po sherry i bourbonie. Dzięki powolnej destylacji osiąga maksimum smaków i aromatów, wśród których dominują akcenty kakao, miodu, soczystych moreli i marcepanu. Butelkowany z mocą 43% alkoholu w eleganckiej butelce, zachwyci każdego wielbiciela whisky słodowej.
Destylarnia Glengoyne powstała w 1833 roku w górzystym regionie Highlands w Szkocji. W 1876 roku bracia Lang przejęli zakład i zmienili nazwę na Glen Guin. Pierwotne nazewnictwo destylarni powróciło w 1965 roku, kiedy Lang Brothers stało się częścią Robertson & Baxter (Edrington Group) W latach 1966-1967 zrekonstruowano gorzelnię i zwiększono liczbę fotosów z dwóch do trzech. W 2003 roku Ian Macleod Distillers Ltd kupił Glengoyne Distillery i właśnie wtedy wprowadzono na rynek pierwsze single malty.
Zazwyczaj, przy produkcji whisky, jęczmień jest moczony w wodzie, rozprowadzany na podłodze słodowni i regularnie obracany. Zwykle po kiełkowaniu jest suszony przy użyciu dymu z ognisk torfowych, który nadaje aromatyczny wędzony smak słodowi suszącemu. Jednak destylarnia Glengoyne jest inna, ponieważ używa tylko jęczmienia, który został wysuszony ciepłym powietrzem. Po wysuszeniu słodowany jęczmień jest mielony i mieszany z krystalicznie czystą, miękką wodą ze wzgórza Dumgoyne w kadzi zaciernej. Powstały płyn lub „brzeczka” jest następnie przepuszczany do jednego z dużych drewnianych washbacków wykonanych z tradycyjnej sosny Oregon, gdzie dodaje się drożdże, aby przekształcić cukry słodowe w alkohol. Fermentacja trwa od 40 do 50 godzin. Po zakończeniu tego procesu jest destylowany nieco dłużej niż w przypadku innych gorzelni, co wpływa na łagodniejszy smak. 12-latek dojrzewa w zestawieniu beczek po bourbonie i po sherry – każda z beczek odpowiada za inne cechy słodu.
12-letni Glengoyne pod jasnym płaszczykiem skrywa nuty soczystej moreli, kremowego dębu i kontrowersyjnego marcepanu. W wachlarzu smaków i aromatów naprawdę wiele się dzieje.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: aksamitne morele i marcepan;
Smak: kakao, czekolada, dąb;
Finisz: długi, słodki;
Single malt prosto z regionu Highlands ma wiele do zaoferowania naszym podniebieniom. Najbardziej owocny sposób degustacji obejmuje cieszenie się trunkiem bez dodatków lub z odrobiną wody. Nawet jedna kropla wody niegazowanej o pokojowej temperaturze sprawi, że różnorodne wrażenia sensoryczne staną się jeszcze bardziej osiągalne. Cieszcie się każdym elementem!
Wyjątkowa długa i smukła butelka, a w niej złocisty single malt w wieku 12 lat z destylarni Glengoyne. Butelka z bezbarwnego szkła ma na froncie czarną, okrągłą etykietę z symbolem marki, czyli dwoma ptakami. Na białej, większej etykiecie, znajdziecie wszystkie informacje na temat wypustu, a nawet podpis Master Distillera odpowiedzialnego za stworzenie doskonałej formuły.
Whisky Glengoyne to uznane trunki na arenie międzynarodowej. Szkocki single malt z regionu Highlands, dojrzewający w dębowych beczkach i beczkach po sherry, zachwyci smakoszy akcentami soczystej moreli, kakao, dębu i marcepanu. Idealny do powolnej degustacji, ale także do delektowania się w gronie znajomych przy dobrej kolacji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLENGOYNE |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |