Dlaczego warto kupić Ileach Cask Strenght?
- Swój największy sukces firma Vintage Malt Whisky osiągnęła w 2016 roku, kiedy to na konkursie Independent Bottler’s Challenge otrzymała szacowny tytuł „Lowland Independent Bottler of the Year”
- Debiutowała w 2000 roku
- Ognista, ziemista, mocno dymna, dużo nut szpitalnych, ropopochodnych, skórzanych, wędzonych, do tego oczywiście sól morska i jod, mentol i pikantne przyprawy, a także akcenty karmelu, miodu, wanilii, białej czekolady, rodzynek, żurawiny, kwiatów i świeżego ogórka
- Stworzona z około 6-7-letnich destylatów słodowych pochodzących z jednej, nieujawnionej gorzelni z Islay (tzw. bastard malt)i leżakowanych w beczkach po Bourbonie
- Koncentracja fenoli (poziom torfu) określa się na plus-minus 40-45 p.p.m.
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z naturalną mocą beczki 58% ABV
- Znakomity stosunek jakość-cena!
- W latach 2008-2010 otrzymuje ocenę 97 punktów (na 100 możliwych) w Whisky bible Jima Murraya, dzięki czemu w 2016 roku wchodzi do prestiżowego grona destylatów umieszczonych w „The Whisky Bible Hall of Fame”
Ileach (po gaelicku „Czlowiek z Islay”), to whisky-tajemnica. Produkowana przez zarejestrowaną w Glasgow The Highlands & Islands Scotch Whisky Co., będącą gałęzią spółki The Vintage Malt Whisky Company (znanej choćby z serii niezależnych bottlingów spod marki The Cooper’s Choice) założonej w 1992 roku. Edycja The Ileach Peated Islay Malt została zabutelkowana z mocą beczki (cask strenght) 58%.
Bazując na etykiecie The Ileach Peated Islay Malt, wiemy tylko, że mamy do czynienia z whisky torfową, pochodząca z jednej z 9 destylarni na wyspie Islay, zabutelkowaną w tzw. mocy beczki (cask strenght) – 58%. Nie wiemy natomiast z której dokładnie destylarni pochodzi destylat. Etykieta nie mówi również o wieku samej whisky.
Nieoficjalnie mówi się, że destylat do zestawienia tej whisky pochodzi z Lagavulin.
W przypadku whisky takich jak Ileach, ciężko mówić o niuansach produkcji i samym procesie technologicznym – brak jest informacji o konkretnej destylarni, z której pochodzi destylat. Wiemy na pewno, iż whisky pochodzi z jednej destylarni (single malt) i musiała być starzona w dębowych beczkach, przez okres minimum 3 lat – to sankcjonuje szkockie prawo. W tej sytuacji nie pozostaje nic innego jak otworzyć butelkę i samemu spróbować rozwikłać tę zagadkę...
Kolor: bursztynowy Zapach: dymny, wędzony, palone ognisko (spalone drewno), nuty jodynowo-szpitalne na delikatnej słodowej bazie Smak: wyraźnie dymno-torfowy, lekko pikantny, sos barbecue, delikatny posmak morskiej soli. Finisz: długi, dość wyrazisty (ostre przyprawy), słodowy.
Whisky Ileach to młoda, wyrazista whisky z Islay zabutelkowana w mocy 58%. Podczas degustacji warto dodać do niej odrobinę wody co sprawi, że whisky nieznacznie złagodnieje oraz pokaże wszystko co ma do zaoferowania.
Klasyczna butelka o pojemności 700 ml, z gustowną biało-czarną etykietą. Całość zapakowana w prostokątny kartonik utrzymany w podobnej kolorystyce.
Ileach Peated Islay single malt (cask strenght) to whisky bez deklaracji wieku posiadająca wiele znaków zapytania, głównie w odniesieniu do swojego pochodzenia. Podczas degustacji znajdziemy tutaj punkty wspólne z Laphroaigiem, czy też Lagavulinem. To świetna pozycja-wstęp do trunków z wyspy Islay oraz whisky cask strenght. Na plus tej edycji przemawia również korzystny stosunek ceny do jakości oraz fakt, iż została zabutelkowana bez rozcieńczania – w mocy beczki. Polecamy!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | nieujawniony |
Marka | ILEACH |
Właściciel | Vintage Malt Whisky Company |
Bottler | niezależny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 58 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Karton |
Typ whisky | torfowoa |
Ilość torfu | 40-45 ppm |
Jim Murray | 97 |