Dlaczego warto kupić irlandzką whisky Jameson Deconstructed Bold?
- W 1997 roku, w miejscu pierwszej gorzelni produkującej Jameson whiskey, utworzono muzeum i centrum dla zwiedzających (tzw. Visitors center)
- Debiutowała w 2016 roku i jest jedną z trzech whiskey w serii The Deconstructed Series dedykowanej sieci Travel Retail
- Pełna, głęboka, intensywna, dużo owoców (jabłka, banany, owoce leśne), krem waniliowy, nuty zbożowe, a także pełna paleta przypraw (pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon)
- Skomponowana z trzykrotnie destylowanych kondensatów słodowych (w przewadze!) i zbożowych leżakowanych co najmniej 4 lata w klasycznych beczkach
- Seria The Deconstructed Series powstała, by uwypuklić jeden z trzech najważniejszych składników whiskey Jameson – wersja Bold dedykowana jest słodowemu destylatowi z alembiku typu pot still
- Słowo Bold oznacza śmiały, odważny, zuchwały, wyraźny, ale i łobuzerski – i taki jest właśnie Jameson Bold
- Świetna do słodkich deserów i odważnych drinków
- Złoty medal na The Irish Whiskey Masters w 2018 roku
Jameson Bold to jedna z trzech pozycji z serii The Deconstructed marki Jameson, zaprezentowanej w 2016 roku. Kolekcja powstała, aby wyróżnić kluczowe cechy irlandzkiej whiskey i zwrócić uwagę na istotę poszczególnych składników. Jameson Bold hołduje destylacji pot still, która wyszła tutaj na pierwszy plan i zapewniła trunkowi intensywnych nut przypraw i owoców. Pozycja ta ma cięższy i bardziej wyraźny styl niż klasyczny Jameson. Ukazuje głębię i niezastąpiony wkład destylacji pot still. Trunek zabutelkowano z mocą 40% alkoholu.
Historia marki Jameson rozpoczęła się w 1780 roku, kiedy szkot John Jameson wszedł we współpracę z braćmi swojej żony i zaczął zarządzać destylarnią Bow Street w stolicy kraju, Dublinie. Z czasem został kierownikiem gorzelni i zmienił jej nazwę na Jameson Distillery. Co ciekawe, zakład aż do połowy lat 60. XX wieku, sprzedawał swoją whiskey jedynie w beczkach. W 1975 roku trzy firmy: John Jameson & Son, The Cork Distillery Company i John Power & Son weszły we współpracę i postawiły nową destylarnię Midleton w hrabstwie Cork. Produkcja Jamesona przeniosła się za nowe mury, jednak irlandzka whiskey zachowała tradycyjną recepturę. Jameson Distillery objęła natomiast funkcję muzeum whiskey i jest popularną atrakcją turystyczna stolicy Irlandii. Od 1988 roku Jameson jest własnością francuskiego giganta monopolowego Pernod Ricard, właściciela między innymi marek Chivas Regal, Seagram’s i Absolut. Jameson do dzisiaj pozostaje najlepiej sprzedającą się irish whiskey na świecie, w liczbie około 31 milionów butelek rocznie. Poza tym stanowi ponad 70% całej irlandzkieh whiskey sprzedawanej do Stanów Zjednoczonych.
Jameson Bold, podobnie jak flagowy wypust marki, jest mieszanką whisky zbożowej, słodowanej i niesłodowanej. Gorzelnia Midleton wykorzystuje wodę z rzeki Dungourney w wielu etapach produkcji. Firma szczyci się tym, że ziarno jęczmienia czerpie jedynie od lokalnych rolników, a resztki niewykorzystane w produkcji udostępnia fermom jako paszę dla zwierząt.
Destylacja pot still wykorzystuje mieszankę słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Podczas tego etapu, sfermentowana wcześniej ciecz jest oczyszczana, a moc alkoholu zawartego w niej zwiększa się. Według tradycji irlandzka whiskey jest destylowana trzykrotnie. Jameson Bold leżakuje w klasycznych dębowych beczkach przez okres co najmniej 3 lat. W tym czasie destylat nabiera waniliowych nut i gładkiej tekstury. Słowo 'Bold” oznacza „pogrubienie” i świetnie przedstawia charakter tej ciekawej pozycji. Wszystkie najważniejsze cechy klasycznego Jamesona zostały widocznie „pogrubione” i uwidocznione w tym wydaniu.
Jameson Bold z serii The Deconstructed to whiskey blended. Zaskakuje wyrazistością i intensywnością. Prezentuje gamę owocowych nut, akordów drzewa dębu i słodkich jagód. Sam finisz zadziwia pikantnością i sprawia, że mamy ochotę na dokładkę.
Barwa: bursztyn;
Aromat: banan w syropie klonowym, gałka muszkatołowa, pieprz, wanilia;
Smak: wyczuwalne drzewo dębu, wanilia, słodkie jagody i jęczmień;
Finisz: długi, trwały i pikantny;
Irlandzka whiskey stała się podstawą współczesnego ruchu koktajlowego. Łatwo zrozumieć dlaczego - dzięki wszechstronnemu profilowi smakowemu, który waha się od lekkich i owocowych mieszanek po intensywne akordy, trunek z Irlandii może udoskonalić przeróżne drinki. Barmani z całego świata znajdują kreatywne sposoby na wykorzystanie irlandzkiej whiskey, wykraczającej poza zwykłe podanie jej na kościach lodu. Ambasador marki Jameson, Killian Lee, sugeruje użycie whisky Jameson Bold w wariacji na temat koktajlu Old Fashioned. Klasyczny drink wzmocni słodową słodycz irlandzkiej whiskey dzięki dodatkowi likieru korzennego. Ciekawą propozycją będzie również koktajl True Blue – mieszanka składa się z whiskey, syropu imbirowego, brandy jabłkowej i piwa Guinness. Wszystkie składniki należy połączyć, a następnie odcedzić i podać z dodatkiem gałki muszkatołowej.
Pozycja Jameson Bold jest zdecydowanie jedną z najlepiej prezentujących się butelek marki Jameson. Bogata, ornamentalna grafika nadaje etykiecie charakteru i gracji. Najciekawsza jej cześć to statek, dookoła którego ornamenty przypominają fale i odnóża ośmiornicy. Na białej etykiecie znajdziemy również motto rodziny Jameson – Sine Etu, które oznacza „bez strachu”. Podobno rodzina zdobyła je po wygranej walce z piratami w XVI wieku. Sama butelka jest obła, lecz zgrabna i ma długą szyjkę, zakończoną drewnianym korkiem.
Jameson Bold z serii The Deconstructed to bardziej intensywna i wyraźna wersja klasycznego, flagowego trunku marki. Pozycja została doceniona przez krytyków i zdobyła złoty medal w konkursie The Irish Whisky Masters w 2018 roku. Każdy fan irlandzkiej whiskey będzie zachwycony, mogąc zagłębić się w mocne i żywe aromaty trunku Jameson Bold.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Producent | New Midleton Distillery |
Marka | JAMESON |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |