10-letni single malt to ciekawy dodatek do licznej rodziny Lagavulin. Ten ekskluzywny dram dojrzewał w beczkach po bourbonie, które wcześniej zostały zwęglone. Użyta mieszanka beczek wydobywa więcej charakteru słodu i wprowadza odrobinę słodyczy. Dr Craig Wilson, mistrz single maltów Diageo powiedział: „Różne użyte rodzaje drewna pomogły stworzyć whisky o ognistym, ale lekkim i przydymionym, gładkim charakterze – taką, która jest pełna zaskakujących kontrastów”.
Wyspa Islay jest dobrze znana z dymnych, mocno torfowych słodów. Lagavulin to jedna z dziewięciu działających destylarni na wyspie, prawdopodobnie jedna z najstarszych w całej Szkocji! Gorzelnia istnieje od 1816 roku, ale w ostatnich latach przeszła wiele zmian i rozszerzył się również jej asortyment. Marka jest własnością Diageo, która niedawno zainwestowała 35 milionów funtów w ponowne otwarcie pobliskiej destylarni Port Ellen. W tym celu zatrudnili również Georgie Crawford, wcześniej kierownika gorzelni w Lagavulin. Nie ma prawie żadnych niezależnych butelek, w których znajdziemy whisky Lagavulin – obecnie aż 98% spirytusu jest przeznaczone do dojrzewania jako single malt.
Woda, która nadaje whisky Lagavulin charakterystyczny smak, czerpana jest ze źródła Lochan Sholum, położonego na wysokości 200 metrów nad poziomem morza. Woda spływająca po zboczu wzgórza przez torf nadaje trunkom szczególnie eleganckiego, wytrawnego i dymnego charakteru. Spośród wszystkich whisky na wyspie, Lagavulin przechodzi najwolniejszą destylację: pierwsza trwa pięć, druga zaś dziewięć godzin. Wydłużony proces zapewnia delikatność i finezję smaków oraz aromatów. Kwintesencja 10-latka klaruje się szczególnie podczas procesu dojrzewania w dębowych beczkach po bourbonie z ponownego napełnienia. Część z nich była wcześniej zwęglona, co znacznie odbiło się na zawartości dymnych akcentów w trunku.
10-latek oferuje wyważone połączenia dymu, przypraw i lekkiej słodyczy. Na finiszu spodziewajmy się nut solanki morskiej.
Barwa: ciemny bursztyn;
Aromat: ciepły, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa;
Smak: rozgrzewające przyprawy, torf, pikanteria, karmel i cynamon,
Finisz: dym torfowy, morska solanka, lekka słodycz;
Surowy single malt najlepiej smakuje bez dodatków. Warto jednak, już przy kolejnym spotkaniu z dramem, dodać do szklanki odrobinę wody. Taki dodatek wysunie na wierzch wyjątkowe smaki dymu, morskich wodorostów i karmelu. Zaopatrzcie się w kieliszek do degustacji lub niską szklankę zwaną tumbler i pijcie single malta w gronie znajomych. Warto podzielić się przemyśleniami!
Butelka z obłą szyjką została wykonana z ciemno-brązowego szkła. Biała, pozioma etykieta informuje o najistotniejszych cechach produktu. Znajdziemy na niej takie określani jak: gładki, intensywny, dymny i rozgrzewający. Na mniejszej etykiecie dojrzymy niewielką rycinę, przedstawiającą ruchliwy port wyspy Islay. Single malt pakowany jest w białą, minimalistyczną tubę o podobnie minimalistycznym designie, co butelka.
10-latek to ciekawa nowość w asortymencie szkockiej destylarni z wyspy Islay. Wyjątkowy dram dedykowany jest szczególnie fanom intensywnych smaków morskiej solanki i klasycznego dla tych terenów dymu. Za sprawą zaskakującej słodyczy, to również świetna opcja dla początkujących z whisky torfową. Z pewnością szybko się przekonają.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | LAGAVULIN |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |