Zaprezentowany przez amerykańską markę jesienią 2014 roku, Michter’s Toasted Barrel Finish Bourbon to przełomowa ekspresja whisky. To trunek na bazie klasycznej pozycji Michter Kentucky Straight Bourbon, która następnie leżakuje przez dodatkowy okres w drugiej beczce wykonanej na zamówienie. Beczka to składana jest z 18-miesięcznych, drewnianych klepek suszonego drewna, a później jest specjalnie prażona. Niezwykłe osiągnięcie sztuki gorzelniczej! Podczas degustacji spodziewajcie się akcentów orzechów, kandyzowanych owoców i pianek marshmallow.
Początkowo znana jako Shenk's w 1753 roku, a później jako Bomberger's, amerykańska destylarnia z Schaefferstown w Pensylwanii ostatecznie przyjęła nazwę Michter's. Została założona przez Johna Shenka. W połowie XIX wieku Holender z Pensylwanii Abraham Bomberger kupił gorzelnię, która przez wiele dziesięcioleci funkcjonowała pod jego nazwiskiem. Po wielokrotnych zmianach właścicieli powstała marka Michter's, której nazwa łączy imiona dwóch synów owczesnego właściciela brandu – Michaela i Petera. Mimo tego, że destylarnia została zamknięta w 1989 roku z powodu bankructwa, finalnie zwyciężyła. Dwóch mężczyzn z pasją do whisky, Joseph Magliocco i Richard Newman połączyli siły i przyczynili się do odrodzenia marki. Po złożeniu wniosku o przejęcie znaku towarowego porzuconego Michtera, produkcja whisky za murami gorzelni rozpoczęła się na nowo.
Michter’s Toasted Barrel Finish Bourbon finiszuje w specjalnie przygotowanych beczkach. To właśnie w nich klaruje się kwintesencja tej oryginalnej whisky. W przeciwieństwie do ich zwęglonych braci, beczki prażone są podgrzewane znacznie delikatniej. Opiekane beczki dodają trunkowi nieco więcej waniliowego smaku, a także pikantnych akcentów. Ponieważ drewno nie zostało spalone na chrupko, cukry nie miały czasu na karmelizację, dzięki czemu whisky staje się nieco ostrzejsza na języku. Whisky idealna dla fanów mocniejszych, pikantniejszych akcentów.
Michter’s Toasted Barrel Finish Bourbon obok pikanterii płynącej z prażonych, dębowych beczek zachwyca akcentami kandyzowanych owoców i słodkich przypraw.
Barwa: złoto;
Aromat: cynamon, orzechy, kandyzowane owoce;
Smak: pikantny, słodka gruszka, wanilia i pianki marshmallow;
Finisz: słodki, lecz pikantny;
Butelka z amerykańską whisky kojarzy nam się z piwem. To pewnie za sprawą etykiety w określonym stylu i prostej formy samej butelki. Etykieta została zaprojektowana w stylu retro, a w samym jej środku znajdziemy rysunek alembiku. Średniej długości szyjkę wieńczy drewniany korek z gwieździstą banderolą. Każda z butelek Michter’s Toasted Barrel Finish Bourbon została ponumerowana pod względem partii beczek.
Ta specjalnie przygotowana whisky marki Michter's bardzo dobrze smakuje bez dodatków i naszym zdaniem nie ma większego sensu kombinować tutaj z formą degustacji. Dobrą opcją będzie jednak dodatnie do szklanki dwóch kropli wody, które wzmocnią smaki i aromaty wyczuwalne na podniebieniu. Mamy dla Was radę: jeżeli nie jesteście w posiadaniu specjalistycznego kieliszka do degustacji whisky, świetnie sprawdzi się klasyczny kieliszek do białego wina.
To pozycja dla spragnionych ciekawostek ze świata whisky i jej produkcji. Rzadko spotykana maturacja w prażonych beczkach nadała bursztynowemu alkoholowi wyjątkowego smaku i aromatu. Bourbon dla wielbicieli mocniejszych, pikantnych akcentów. Idealny do wspólnej degustacji w grupie przyjaciół, a także świetna na prezent dla znawcy i doświadczonego smakosza.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | MICHTER'S |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 45.7 |
Pojemność | 0.7L |