Michter's US1 Sour Mash jest butelkowany z mocą 43% alkoholu. Ta mieszanka słodkości kukurydzy, bourbona i dębu, złagodzonej wysoką zawartością żyta, tworzy wszechstronną whisky, która dopasuje się do każdego nastroju. Jedwabiste doznania, pobudzające kubki smakowe, zachwycają nutami karmelu, wanilii, cynamonu, masła orzechów i odrobiny czarnego pieprzu. Ciężko jednoznacznie kategoryzować tę whisky – specjaliści umieszczają ja na półce gdzieś pomiędzy bourbonem, a whisky żytnią.
Destylarnia w Pensylwanii, w której dzisiaj wytwarzana jest whisky Michter's znana była pierwotnie jako Bomberger's. W momencie zaprzestania działalności w 1989 roku była uważana za jedną z najstarszych aktywnych gorzelni w Stanach Zjednoczonych. Miała nawet związek z rodziną Beamów - C. Everett Beam był jednym z jej głównych gorzelników. W latach 90. Joseph J. Magliocco, prezes Chatham Imports, i Richard Newman wskrzesili markę Michter's, co okazało się świetną decyzją!
Delektowanie się szklanką whisky może być nieco mylące, jeśli nie znasz specjalistycznego żargonu. Michter's US1 Sour Mash to whisky z kategorii „small batch”. Co to właściwie oznacza? Ludzie często mylą terminy „small batch” i „single barrel”. Istnieje jednak kilka bardzo wyraźnych różnic. Single barrel odnosi się do bourbona, który pochodzi z pojedynczej beczki. Definocja „small batch”może być nieco bardziej skomplikowana. Zasadniczo „small batch” składa się z wybranej liczby beczek, które miesza się ze sobą, aby uzyskać pożądany smak. Wybrane beczki są dobierane celowo, ponieważ będą się dobrze uzupełniać i łączyć. Whisky w małych partiach może składać się z około 10-50 beczek. Praktyka ta wzmacnia i mnoży smaki i aromaty trunku.
Michter's US1 Sour Mash zachwyca głębią smaków i aromatów płynących ze specjalnie dobranych beczek. Karmelowa whisky rozkocha Was akcentami miodu, owoców i pikanego żyta.
Barwa: karmelowa;
Aromat: owoce pestkowe, nuty przyprawowe, z nutami kwiatowymi i jasnym dębem, miód i wanilia, karmel;
Smak: kukurydza, herbatniki maczane w karmelu, miód i żyto;
Finisz: słodki, lekko pikantny, owocowy;
W kwestii degustacji możecie potraktować Michter's US1 Sour Mash, jako bourbon lub żytnią. Idąc tym tropem, delektujcie się bursztynowym alkoholem bez dodatków, na lodzie, w towarzystwie wody lub w wersji koktajlowej. Amerykańska whisky sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i w bardziej wytrawnych koktajlach. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby raczyć się wypustem w taki sposób, jaki sami sobie wybierzecie. Tutaj wszystko jest dozwolone.
Butelka tej amerykańskiej whisky przypomina nieco butelkę piwa – zarówno za sprawą kształtu szkła, jak i designu etykiety. Uwagę zwraca dość długa szyjka z wyrazistym, drewnianym korkiem. Na froncie butelki znajdziecie brązowo-złotą etykietę z retro czcionką. W samym jej centrum umieszczono niewielką grafikę w typie ryciny, prezentującą alembik. Całość wygląda zachęcająco!
Ciekawa propozycja z uratowanej, amerykańskiej destylarni. Mieszanka bourbona i żytniej, która rozpala zmysły za pomocą soczystych akcentów wanilii, karmelu i orzechów. Całość dopełnia akcent pikantnego żyta. Świetna whisky na prezent, ale nie tylko! Dobrze mieć ją na półce we własnym domu i sięgać po nią, jak tylko przyjdzie ochota.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | MICHTER'S |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |