Destylarnia Knockdhu została założona w roku 1894 w pobliżu wioski Knock przez Johna Morrisona, prawdziwego pioniera, który widział w złocistym trunku wizję swojej przyszłości i pragnął stworzyć prestiżową destylarnię produkującą zarówno whisky single malt, jak i single grain oraz blended. Miejsce, w którym wybudowano gorzelnię było rozległym obszarem bujnych zielonych pól, obfitych w torf i jęczmień oraz z łatwym dostępem do czystych i rześkich źródeł spływających kaskadami z pobliskich wzgórz. Nic więc dziwnego, że John postanowił wykorzystać te niezwykle sprzyjające okoliczności natury, stworzyć z nich coś wyjątkowego i podzielić się tym ze światem. Nazwa destylarni „Kockdhu” pochodzi z języka gaelickiego, oznacza „czarne wzgórze”, i została zainspirowana pobliskim wzgórzem o takiej samej nazwie. Wzgórze to nie jest jedynie tłem i inspiracją do nazwy, lecz także źródłem, z którego gorzelnia pobiera wodę do produkcji whisky. Dwa oryginalne miedziane alembiki, które użyto do produkcji pierwszych kropli destylatu wciąż są obecne w gorzelni, a co więcej – wciąż pracują. Dość płaskie podstawy i długie, wąskie szyjki zmuszają opary do długiej wędrówki, dzięki czemu wytworzona whisky jest lekka i nasycona owocowymi aromatami. W 1998 roku destylarnię odkupiła firma Inver House, a wkrótce po tym wypuściła najbardziej rozpoznawalną whisky single malt o nazwie AnCnoc. Nowi właściciele nie chcieli nadać jej nazwy destylarni, gdyż była ona zbyt podobna do istniejącej już whisky Knockando. Marka miała swoje wzloty i upadki, jednak ostatnie lata są widocznie pozytywne z regularnymi debiutami nowych butelek na rynku. Od samego początku trunki w Knockdhu wytwarzane były za pomocą tradycyjnych procesów produkcji, dzięki którym zdobyły uznanie, i tak zostało do dziś ponad 100 lat po otwarciu gorzelni.
Torf, który użyto do duszenia jęczmienia pochodzi z własnych zasobów destylarni. Jest on pozyskiwany w tradycyjny sposób poprzez ręczne cięcie z użyciem klasycznych narzędzi. Whisky Peatheart powstaje pod czujnym okiem Master Blendera marki, który osobiście ustala odpowiedni poziom torfu, który finalnie wynosi 40 PPM. Starzona była w beczkach z białego dębu amerykańskiego i zabutelkowana z mocą 46 % alkoholu. Butelka debiutowała na rynku w 2017 roku.
Kolor: jasne złoto;
Nos: lekki i elegancki; dym torfowy, dojrzały ananas, gruszka, pieczone jabłko, toffi, wanilia, świeża skórka cytryny, banan, kruche herbatniki, limonka;
Smak: pełny i zrównoważony; dym, słodkie żelki, cukier słodowy, krówki, gruszka, skórka cytryny, mleczna czekolada, lukrecja, świeże siano;
Finisz: długi i ewoluujący; rozgrzewający cynamon, dym, toffi, biały pieprz;
An Cnoc Peatheart serwuj w odpowiednim kieliszku, którego pękata czasza o zwężającej się ku górze konstrukcji pozwoli na uwolnienie wszystkich aromatów i zgromadzenie się ich u krawędzi szkła. Kieliszek zestaw ze świeżo upieczoną szarlotką hojnie obsypaną cynamonem lub pieczonym jabłkiem w kleksem sera mascarpone, rodzynkami i sosem waniliowym. To połączenie skradnie Twoje serce!
Butelka ma prosty okrągły kształt i w całości została pokryta czarnym materiałem. Długa pękata szyjka zakończona jest czarnym kapturem z nazwą marki. Główną część butelki zajmuje kilka elementów w nowoczesnym i minimalistycznym stylu: opis destylarni, nazwa marki i nazwa whisky oraz bardzo charakterystyczny wizerunek drapieżnego ptaka, który właśnie szykuje się do złowienia. Połączenie kolorystyczne czerni z bielą i miedzią oddaje prawdziwą elegancję i nowoczesność trunku.
Dodatkowym opakowaniem jest gustowna tuba utrzymana w takiej samej kolorystyce – czerni, bieli i miedzi. Znajduje się na niej nazwa whisky, nazwa marki i opis destylarni oraz wizerunek ptaka. Razem z butelką tworzy spójną całość.
Szkocka whisky An Cnoc Peatheart należy do unikalnej kolekcji w portfolio marki, która w odróżnieniu od większości produktów tworzonych w destylarni prezentuje jedynie delikatnie torfowo-dymny profil. Warto więc zaopatrzyć się w butelkę i na własnym podniebieniu przekonać się, czy marka znana z intensywnie torfowych trunków, tworzy równie dobre whisky delikatnie torfowe.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Knockdhu Distillery |
Marka | AN CNOC |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 34 ppm |
Jim Murray | 91.5 |