Kolejny, złocisty dodatek do szybko rosnącego asortymentu marki anCnoc. Whisky zainspirowana wieloma torfowiskami występującymi w północnej i zachodniej Szkocji jest torfowana do poziomu 9 ppm. Możecie spodziewać się charakterystycznych smaków cytrusów i świeżych owoców przeplatanych lekką, delikatną torfowością. A wszystko to butelkowane z mocą 46% alkoholu w zielonej butli
Prawdopodobnie najbardziej nieczytelna nazwa szkockiej whisky, anCnoc - wymawiane jako a-NOCK, co oznacza „wzgórze” - nadrabia swój ciekawy pseudonim wyrazistym i czystym smakiem. Miejsce destylacji wyjątkowych dramów marki jest destylarni Knockdhu, otwarta w 1894 roku. Gorzelnik Gordon Bruce, który od 2006 roku modernizuje Knockdhu, aby produkcja była bardziej wydajna i przyjazna dla środowiska często żartuje, że najbardziej zaawansowanym technologicznie narzędziem używanym przez personel jest kalkulator. Podobno gorzelnicy szkockiej destylarni są na tyle dobrzy, że nie potrzebują nowoczesnych sprzętów. Właśnie takim sposobem zostaje zachowana autentyczność i podtrzymywana długoletnia tradycja.
Źródłem smaku whisky An Cnoc Peatlands jest nie tylko torf. Klarowanie charakteru rozpoczyna się już w słodkim płynie, powstałym podczas procesu zacierania, zwanym brzeczką. Przechodzi ona przez niestandardowy filtr, inspirowany odkurzaczem, aby usunąć nawet najmniejsze cząsteczki - im czystsza brzeczka, tym czystszy smak whisky. W Knockdhu brzeczka fermentuje w sześciu regularnych płukaniach, co pozwala wydłużyć czas fermentacji. Tak powstaje idealnie jasny, owocowy alkohol, stworzony do dojrzewania w beczkach po bourbonie. Tylko około 20% produkcji Knockdhu jest przeznaczone na single malty An Cnoc, które szybko znalazły swoją niszę.
An Cnon Peatlands zachwyca delikatnymi nutami torfu. Tutaj dominują jednak akcenty owoców i soczystych przypraw.
Barwa: złocista;
Aromat: torf i owoce, wanilia, goździki i gałka muszkatołowa;
Smak: zbożowe płatki, wyważony dym, jabłka i zioła;
Finisz: długi, waniliowy i oczywiście dymny;
Degustacja An Cnon Peatlands nie powinna być niczym skomplikowanym. Torfowy single malt świetnie smakuje na czysto – tutaj nie potrzeba żadnych dodatków. Warto jednak zaopatrzyć się w kieliszek do degustacji lub w szklankę typu tumbler. Polecamy dodać do dramu dwóch kropli wody, które znacznie rozwiną wachlarz smakowy i aromatyczny.
Zarówno na czarnej etykiecie, jak i na tubie, znajdziemy miedziany rysunek, przedstawiający ręczne wydobywanie torfu z gleby. Butelka single malta An Cnoc Peatlands jest smukła, ma lekko profilowaną szyjkę i została wykonana z zielonego szkła. Całość utrzymana w minimalistycznym stylu, ze wszystkimi najważniejszymi informacjami na froncie.
Jeżeli wciąż nie przekonaliście się do torfowych whisky, być może teraz wyrobicie sobie pozytywne zdanie na temat trunków tego typu. Whisky dla niepewnych – a wszystko za sprawą dość niskiej zawartości torfu. Idealne wprowadzenie w cudowny świat prawdziwie surowych i intensywnych dramów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Knockdhu Distillery |
Marka | AN CNOC |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 9 ppm |