Limitowany wypust szkockiej destylarni An Cnoc, który został wprowadzony na rynek w ograniczonej liczbie 670 egzemplarzy, oferuje owocową słodycz w towarzystwie waniliowych i migdałowych akcentów. Butelkowany z mocą 41% wcześniej leżakuje ponad trzy dekady w dębowych beczkach, które zapewniają destylatowi rześkość, świeżość i bujna złożoność.
35-latek pochodzi z destylarni Knockdhu w szkockim regionie Highlands, miejsca, w którym tradycyjne metody są wykorzystywane do produkcji odświeżająco, nowoczesnego, lekkiego i eleganckiego single malta. Zakład mieści się w Knock i należy obecnie do przedsiębiorstwa Inver House Distillers Limited. Destylarnia powstała w 1893 roku. Założył ją John Morrison w miejscu, które wybrał ze względu na dostęp do linii kolejowej i sąsiedztwo źródeł z krystaliczną wodą. Produkcja whisky rozpoczęła się w 1894 roku i nieprzerwanie trwała do 1931 roku. Później na okres kilku lat z powodu gospodarczego kryzysu zakład został zamknięty. Na kolejne zamknięcie przyszła kolej w okresie wojennym, tym razem z powodu braku dostępu do jęczmienia. Firma Inver House przejęła marke w 1988 roku. Szkocka whisky Knockdhu jest obecnie butelkowana pod gaelicką nazwą anCnoc, co oznacza „wzgórze”.
Region Highlands jest największym ze wszystkich sześciu produkujących whisky w Szkocji. To także miejsce, w którym znajdziemy największą różnorodność smaków i nut w destylarniach. Istnieją jednak pewne podobieństwa między niektórymi whisky, które można pogrupować w odrębne podregiony. Whisky z północnej części Highlands z pewnością mają swój własny smak, ze względu na warunki, w jakich są produkowane. Silne wiatry morskie i specyficzna gleba mają trwały wpływ na wytwarzaną tu szkocką. Wiele z tych słodów jest delikatnych i lekkich. Często można wykryć subtelną słoność wraz ze stosunkowo silną przyprawą, zaraz obok mocno owocowych nut. Destylarnia marki An Cnoc w wielu etapach produkcji wykorzystuje wodę płynącą na pobliskim wzgórzu. Gorzelnia w ciągu roku jest w stanie wyprodukować około 1,5 miliona whisky.
Uważny smakosz dostrzeże w 35-latku delikatne nuty dymu i morskiej soli. Obecnie cześć destylatów ze szkockiej gorzelni jest torfowana. Poziom torfu nie jest jednak wysoki i wynosi około 20 ppm, co jedynie symbolicznie wpływa na obecność dymnej ziemistości. Gorzelnia wykorzystywała kiedyś własne słody podłogowe, ale teraz pozyskuje je z pobliskiego źródła przemysłowego w Speyside. Zanim trunek zostanie zabutelkowany przechodzi przez etap fermentacji, destylacji i maturacji. Ten ostatni obejmuje leżakowanie whisky przez okres 35 lat w beczkach z białego, amerykańskiego dębu. Czas jest to kluczowy, a destylat ma go wystarczająco, aby nabrać wyjątkowych smaków i aromatów prosto z drewna beczek. Single malt podlega butelkowaniu z mocą 41%.
W drugiej edycji wyjątkowego single malta od An Cnoc dominują owocowe akcenty. Na prowadzenie wysuwa się gruszka, banan i słodka morela. W finiszu można spodziewać się miodowych akordów.
Barwa: ciepłe złoto z refleksami;
Aromat: miód, gruszka, morela, wanilia, banan i karmel;
Smak: słodycz gruszki, morela, miód, migdał, wanilia, banan i odrobina przypraw;
Finisz: miodowy, owocowy, suszone owoce;
Wyjątkowy, ekskluzywny, wyrafinowany i elegancki – to tylko parę epitetów, którymi można określić single malta marki An Cnoc. Wypusty z najwyższej półki zasługują na szczególne traktowanie. Na degustację warto wybrać specjalny dzień, który zasługuje na zapamiętanie i zapatrzeć się w odpowiednie szkło. Najlepszy będzie specjalistyczny kieliszek do whisky. Jeśli nie jesteśmy jednak w posiadaniu takowego, zdecydowanie wystarczy niska szklanka typu tumbler. Podczas pierwszej degustacji racz się whisky bez dodatków. Kolejno skup się na smaku, zapachu i smaku. Doceń głęboki i owocowy finisz. Jeśli zechcesz zajrzeć jeszcze głębiej, dodaj do trunku trzy kroplę wody. Podróż w nieznaną krainę wrażeń sensorycznych gwarantowana.
Design 35-letniego An Cnoc jest zdecydowanie minimalistyczny i nienachalny. Zgrabna butelka posiada lekko profilowaną, smukłą szyjkę, zakończoną czarnym korkiem. Na wtłoczonej w bezbarwne szkło butli etykiecie dominują białe i szare kolory. Prosta czcionka informuje o zawartości, a jednym elementem graficzny jest fragment mapy Szkocji. Poniżej dojrzymy oznaczenie numeryczne butelki. Pamiętajmy, że mamy do czynienia z limitowaną, ograniczoną edycją, wypuszczoną w ilości jedynie 670 sztuk. Single malt pakowany jest w białą tubę. Na samym dole opakowania znajdziemy grafikę przypominającą szkic lub rycinę, która przedstawia mury starej destylarni Konckdhu.
Druga edycja wyjątkowego, limitowanego trunku prosto z Highlands to propozycja dla prawdziwych fanów i zbieraczy specjalnych edycji whisky z całego świata. Szkocki single malt świetnie reprezentuje swój region. Zdecydowanie warto rozpieczętować go podczas specjalnej okazji. A do tego czasu niech dumie zdobi półkę barową! To pozycja dla fana, specjalisty i wielbiciela alkoholi z najwyższej półki. Zdecydowanie nie dla amatora. Wprawione i doświadczone podniebienie będzie w stanie docenić bogactwo owocowych smaków i słodkich aromatów, które oferuje whisky.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Knockdhu Distillery |
Marka | AN CNOC |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 35Y |
Zawartość alkoholu | 41 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Nakład | 670 butelek |