Aż do roku 1930 głównym zadaniem zakładu Knockdhu była produkcja destylatów do komponowania blended whisky Haig
Debiutowała pod koniec lat 90-tych XX wieku
Miękka, delikatna, nieskomplikowana, dużo soczystych owoców (cytrusy, gruszki, jabłka, ananas, kokos, guawa), do tego słodkie kwiaty, zbożowe płatki, sporo wanilii, a w tle odrobina dębu, korzennych przypraw i balonowej gumy z miętą
Stworzona z destylatów leżakowanych przez 12 lat w beczkach po Bourbonie
Świetna whisky dla początkujących, doskonała na każdą okazję i w każdej postaci
Podwójny złoty medal na San Francisco World Spirits Competition w 2017 roku
Nagrody i wyróżnienia dla An cnoc 12 years old
International Wine and Spirits Competition 2018 - Silver
International Wine and Spirits Competition 2017 - Gold
International Spirits Challenge 2017 - Gold
Ultimate Spirits Challenge - 96 points
New York International Spirits Competition 2016 - Silver
International Wine and Spirits Competition 2016 - Gold
International Spirits Challenge 2016 - Gold
Ultimate Spirits Challenge 2016 - 87 Points
San Francisco World Spirits Competition 2016 - Gold
San Francisco World Spirits Competition 2015 - Silver
LA International Spirits Competition 2015 - Gold
Jedna z dwóch spod Czarnego Wzgórza
Po dwóch przeciwnych stronach wzgórza Knock Hill leża dwie gorzelnie – Knockando i Knockdhu. Aż do 1993 roku produkowane przezeń whisky nosiły identyczne nazwy jak oba zakłady. Wtedy to Inver House, właściciele Knockdhu, zmienili strategię. Częstokroć mylona z Knockando whisky Knockdhu zmieniła nazwę na anCnoc. I od tej pory jej sprzedaż na świecie systematycznie wzrasta.
Na granicy dwóch wielkich regionów produkcji szkockiej whisky
Whisky anCnoc powstaje w gorzelni Knockdhu, położonej nieopodal wioski Knock, niedaleko Keith, w Banffshire, na granicy regionów Highland i Speyside (Huntly w Aberdeeshire). To położenie, a także bliskość aż pięciu wspaniałych źródeł krystalicznie czystej wody oraz możliwość korzystania z zasobów lokalnie uprawianego jęczmienia sprawiają, że 12-letnia anCnoc łączy w sobie charakterystyczne, delikatne i niezwykle przyjemne dla nosa i podniebienia cechy obu wyżej wymienionych regionów. Dzięki temu 12-letnia anCnoc jest niezwykle zróżnicowaną, wysokiej klasy single malt whisky.
Klasyczna beczka i 12 długich lat
12-letnia anCnoc jest podstawową whisky w portfolio destylarni Kncokdhu. Leżakowana w najbardziej klasycznych beczkach po amerykańskim bourbonie 12-letnia anCnoc nie kryje się ze swą subtelną, finezyjną, waniliową słodyczą. Dwukrotnie destylowana w tradycyjnych alembikach w otoczeniu sielskich krajobrazów 12-letnia whisky anCnoc urzeka powiewem letniej, ciepłej, łagodnej bryzy.
Śniadanie na trawie z akcentem deseru
12-letnia anCnoc nos ma bardzo bogaty, pełen aromatów przypominających proste pierwsze lub drugie śniadanie, wyobrażone najlepiej w kojących i słonecznych okolicznościach niczym nie skażonej przyrody. W smaku owocowy ogród podparty miękkimi, a i nieco pikantnymi przyprawami. W słodkim zaś finiszu 12-letnia anCnoc zaskoczy balonową gumą z dodatkiem lukrecji, czy zwiewną nutą bergamotki.
12-letnia anCnoc jest bardzo łagodnym, przystępnym pod każdym względem single maltem. Zasmakuje z lub bez okazji niemal każdemu. Jako filtrowany na zimno single malt 12-letnia anCnoc nie potrzebuje wody, ale kostki lodu chętnie przyjmie na swe barki w upalny letni dzień. Klasyczne drinki na bazie whisky tylko ubogaci. Ot choćby takiego Ojca Chrzestnego.
Dominująca biel i prostota opakowania symbolem czystej lekkości
12-letnia anCnoc zamknięta jest w prostej tubie, która niczego nie stara się udawać, ani udowodnić. Prosta biel etykiety przebija dalekimi refleksami ciemniejszych pionowych pasów. U samej góry niewielki poziomy pas mieniącej się złocistości, która podkreśla poniżej cyfrę oznaczającą wiek whisky (12), jeszcze niżej napis „Scotch Whisky” oraz, u samego dołu, informację zawierającą adres gorzelni Knockdhu oraz, iż 12-letnią anCnoc wydestylowano, leżakowano i zabutelkowano w Szkocji, w tej gorzelni właśnie. Z tyłu tuby złoty kolor ponownie pojawia się w napisie „Scotch Whisky” (w górnej części). W dolnej części z tyłu złotymi zgłoskami podkreślono również adres strony internetowej whisky anCnoc. Pozostałe znaki graficzne są w kolorze czarnym, z jednym wyjątkiem. Otóż na przedzie tuby, w dolnej jej części szarym kolorem wyróżniono napis informujący, iż gorzelnię Knockdhu założono w 1894 roku. Wracając do przedniej części tuby – w centralnej jej części odnajdziemy dużymi literami wypisaną nazwę whisky anCnoc. Poniżej, już mniejszymi, iż jest to single malt z regionu Highland w Szkocji. Dalej ciekawa informacja o prawidłowej wymowie nazwy anCnock oraz jedno zdanie o charakterze tej konkretnej 12-letniej anCnoc Whisky. Potem wspomniany napis „Established 1894”, rysunek ołówkiem (lub węglem) przedstawiający budynek gorzelni Knockdhu oraz, również wspomniana, informacja z adresem gorzelni i destylacji, leżakowaniu i butelkowaniu w Szkocji. Z tyłu tuby, u góry po prawo rysunek z zarysem całej Szkocji, poniżej nazwa whisky anCnoc, informacja, iż jest single malt z regionu Highland w Szkocji oraz kilka zdań o historii zakładu Knockdhu i noty degustacyjne (nos, kolor i smak) samej 12-letniej anCnoc Whisky. Dalej, u dołu, adres strony internetowej anCnoc Whisky, dalsza część rysunku budynku gorzelni wraz ze wzgórzem Knock Hill (rysunek otacza całą tubę), zaś na koniec kod kreskowy z lewej i informacje techniczne z prawej strony (pojemność, zawartość alkoholu 40% ABV, notka o odpowiedzialnym piciu, informacja o destylacji i butelkowaniu w Szkocji). Przechodząc do butelki – zamyka ją „sreberko” w kolorze czarnym z trzykrotnie powtórzonym napisem „anCnoc” w kolorze białym. Przednia etykieta wygląda bardzo podobnie jak przednia część tuby – ten sam schemat i napisy, ta sama ich kolorystyka. Różnic jest jednak kilka. Pierwsza to złoty pionowy pas po skrajnej prawej, przecięty tuż przy znajdującym się u góry po lewej napisie „12 Years Old” i pojawiający się ponownie od centralnej części (wraz z napisem „anCnoc”) i kończący się u doły wraz z końcem samej etykiety. Druga – to informacja o usytuowaniu gorzelni Knockdhu, która to znajduje się tuż poniżej informacji o prawidłowej wymowie słowa „anCnoc”. Trzecia, i ostatnia, to informacja na samym dole o pojemności butelki i procentowej zawartości alkoholu w 12-letniej anCnoc Whisky. Z tyłu etykietka jest dużo mniejsza i znajduje się u dołu butelki. Poza nazwą whisky i informacją, iż jest to single malt z regionu Highland w Szkocji, znajdziemy na niej, oczywiście poniżej, powtórzone z tylnej części tuby: notę degustacyjną 12-letniej anCnoc Whisky, a poniżej kod kreskowy po lewej i informacje techniczne po prawej stronie (tutaj dodano adres strony internetowej whisky anCnoc oraz informację o tym, iż whisky ta barwiona jest karmelem).
Bezpieczna na prezent, doskonała na każdą okazję i bez niej
12-letnia anCnoc jest to niezwykle wdzięczna whisky. Bardzo bezpieczna na prezent, zarówno dla konesera, jak i kogoś, o kim nie wiemy, co pija i czy w ogóle jest to whisky. 12-letnia anCnoc jest na tyle uniwersalna, iż sprawdzi się na każdą okazję, a także i bez niej - everyday dram. Zawsze warto mieć ją w barku i wracać do niej, bo tak samo smakuje niezależnie od pory dnia, nocy, miesiąca, czy roku. 12-letnia anCnoc pasuje każdemu i na każdy kolejny dzień.
"Szkoda, że nie jest u nas popularna. Prosta w smaku, trochę cytrusowa lekko wyczuwalna słodycz. Zdecydowanie jedna z delikatniejszych. Dobra do rozpoczęcia przygody z testowaniem whisky."
Patryk 2021-02-02
"Czuć słodycz, ładna na prezent"
Witek 2023-02-07
"Dobra cena ale whisky przeciętna."
Dariusz 2023-11-05
"Fajne opakowanie, sztywna tupa, kupiłem na prezent. Obdarowany zadowolony"
Adam 2023-11-05
"Dla początkujących rewelacja. Pić z małą ilością lodu. Pycha."
Daniel 2023-11-05
"Szybka dostawa, poleca. Produkt super"
Marcin 2023-11-05
"Must have u każdego, wielokrotnie nagradzana. Fajna 12 na start z poznawaniem Acnoca"
Jarek 2023-11-05
"Miła, dobra whisky w dobrej cenie."
Rafał 2023-11-05
"Podstawa ancnoca na start idealna. Szybka dostawa."
Monika 2023-11-05
"Owocowa, trochę czuć pieprz, wanilię. Polecam."
Irek 2023-11-05
"Polecam, na dobry start ten single malcik jest ok. Lekka, łagodna"
Katarzyna 2023-11-05
"Mój facet się z niej ucieszył, ładna w dobrej cenie whisky."
poldi 2025-08-01
"W tym przedziale cenowym to naprawdę dobry wybór. Przewyższa wiele bardziej znanych nazw. Nie za ciężka, nie za lekka. anCnoc 12 trafiła idealnie w mój gust – subtelna, ale z charakterem. POlecam"
Profi Degustator 2025-08-01
"anCnoc 12-letni to elegancka i subtelna whisky single malt z regionu Highland, która łączy świeżość owoców z delikatną słodyczą miodu i wanilii. Aromat przywodzi na myśl gruszki, cytrusy i lekki kwiatowy ton, podczas gdy smak jest zbalansowany, gładki i kremowy, z nutami jabłek, toffi oraz ziół. Finisz średniej długości, lekko wytrawny z akcentem dębu, zostawia przyjemne ciepło i czysty posmak. To whisky, która nie epatuje mocą, ale zachwyca jakością wykonania i klarownym charakterem. Idealna dla osób ceniących świeże, dobrze wyważone profile bez dymu i torfu – świetna na początek przygody z single maltami, ale również satysfakcjonująca dla bardziej doświadczonych degustatorów. Warto kupić. Dobra whisky w dobrej cenie!"
Beata 2025-08-01
"Niepozorna, ale bardzo dopracowana. anCnoc 12 to whisky dla tych, którzy lubią smakować, a nie tylko pić.”"
Magda K 2025-08-01
"Ma coś rześkiego – jakby świeżo skrojona cytryna z miodem. anCnoc 12 to whisky, którą można pić godzinami. Uwielbiamy ją."
Bronek 2025-08-01
"Gruszka, cytryna, trochę słodu – bardzo przyjemna i lekka kompozycja. Świetna do popijania bez napinki. Nie męczy, nie przytłacza – idealna, by usiąść w fotelu i się odprężyć. Prosta, ale nie nudna."
Malin 2025-08-01
"Po dodaniu kilku kropel wody rozwija się – wychodzą cytrusy, miód, biała czekolada. Bardzo przyjemna."
Marek 2025-08-01
"Nie tak rozpoznawalna jak Glenlivet czy Glenfiddich, ale w moim odczuciu dużo ciekawsza. anCnoc to ukryty skarb."
Kamila 2025-08-01
"Czuć świeżość – jabłka, cytrusy, wanilia. Lekko słodka, bardzo przystępna, idealna na początek z single maltami.
Szybka dostawa."
Experto An Cnoc 2025-08-01
"Prosta butelka, czysty smak – dla kogoś, kto ceni klasykę bez udziwnień. anCnoc 12 nie zawodzi. Poza owocami wyczuwam też nuty trawiaste, trochę ziół, lekki dąb. Ciekawie zbalansowana."
Smiały P 2025-08-01
"Miód, biszkopt, odrobina wanilii – wszystko gładko się łączy. Nic nie dominuje. To whisky do delektowania się spokojnie."
Korkot 2025-08-01
"anCnoc 12 to whisky, która nie krzyczy – ale przy bliższym poznaniu zachwyca elegancją i czystością smaku."
Kocur 2025-08-01
"Zaskakująco dobrze smakuje po lekkim schłodzeniu – smak staje się jeszcze czystszy. Dzięki za szklankę."
Andrzej Grad 2025-08-01
"Mam sporo whisky w barku, ale do anCnoc 12 wracam regularnie. Uniwersalna, nienużąca, zawsze smakuje dobrze. Ma coś z deseru – jakby waniliowy krem z owocami. Zaskakująco gładka i elegancka"
Gosia 2025-08-01
"Na finiszu lekko sucha, z delikatną nutą beczki. Nic nachalnego, ale czuć, że to 12 lat w dobrze dobranym drewnie. Szybko dostarczone, ładnie opakowane"
Grubson 2025-08-01
"Bardzo łagodna whisky – nie odrzuca ostrymi nutami, a jednocześnie ma coś do powiedzenia. Dobry punkt startowy."
ALEK 2025-08-01
"Nie znałem tej marki wcześniej, ale anCnoc 12 to miłe zaskoczenie. Świetna jakość w dobrej cenie."
Pazi S 2025-08-01
"Nie każda whisky nadaje się na ciepłe dni – ale ta tak. Jest świeża, lekka, trochę cytrusowa. Super na letni wieczór. Dobra na początek."