Ten złocisty 25-latek z destylarni Balvenie to jedna z najstarszych whisky w asortymencie szkockiej destylarni. Luksusowy i wyrafinowany, został zabutelkowany z mocą 40% alkoholu – czyli z najniższą mocą dozwoloną przez szkockie regulacje, stanowiące o tym, jaki alkohol może być nazywany szkocką whisky. Przed zabutelkowaniem dram dojrzewał w trzech rodzajach beczek: w klasycznych beczkach po bourbonie, w beczkach po bourbonie z pierwszego napełnienia oraz w beczkach po sherry.
Balvenie Distillery została zbudowana w 1892 roku przez firmę William Grant & Sons Ltd., która to pięć lat wcześniej, w 1887 roku, zbudowała również destylarnię Glenfiddich. Obie destylarnie są prywatną własnością i pozostają w rękach rodziny, co jest niezwykłą rzadkością w obecnych czasach. Pierwszy spirytus został wydestylowany w Balvenie 1 maja 1893 roku, z pary używanych alembików pochodzących z destylarni Lagavulin na Islay i destylarni Glen Albyn w Inverness. Balvenie przeszło rozbudowę w 1957 roku, w wyniku której liczba fotosów wzrosła z dwóch do czterech, a w 1965 roku do sześciu. Od tego czasu liczba ta wzrosła do jedenastu, pięciu destylatorów do mycia i sześciu destylatorów spirytusowych.
Destylarnia Balvenie znajduje się niecałą milę od centrum Dufftown i blisko zachodniego brzegu rzeki Fiddich. Znajduje się bezpośrednio na północ od znacznie lepiej znanej destylarni Glenfiddich, a oba są połączone mostem, który prowadzi kolej Keith i Dufftown. Jak na tak dobrze znaną nazwę z tak wysoko ocenianym produktem, Balvenie trzyma się skromnie poza zasięgiem wzroku. Powodem, dla którego Balvenie jest uważana za destylarnię „obowiązkową” podczas wycieczki, jest to, że jest to jedyna destylarnia w Speyside (i jedna z dwóch gorzelni o długoletniej tradycji w kontynentalnej Szkocji), która zachowała tradycyjne podłogi słodowe. Ciekawy ukłon w stronę klasyki, tradycji, ale też wysokiej jakości. Charakter whisky klaruje się jednak na wiele sposobów, a kolejnym z nich jest etap dojrzewania. 25-letni dram dojrzewa w trzech rodzajach beczek, z których każda daje coś od siebie. Beczki po amerykańskim bourbonie zapewniają słodycz i waniliowe akcenty, podczas gdy beczki po sherry fundują soczysty profil owocowy.
Ten 25-latek ma dwie twarze. Z jednej strony zachwyca kremowym dębem i wanilią, zaś z drugiej pobudza rześkimi nutami owoców i przypraw.
Barwa: ciepły i soczysty bursztyn;
Aromat: mocno słodki, suszone owoce, przyprawy, waniliowy chleb i drożdże;
Smak: jeszcze więcej owoców, dżem z malin, jagodowe ciasto, wanilia i kremowe toffi;
Finisz: mocno dębowy, wyraziście owocowy i pełen cynamonu;
Szklanka do degustacji whisky nazywana jest również tumblerem. Występuje w różnych formach, takich jak rocks glass, the old-fashioned glass czy lowball. Wszystkie te szklanki można używać do serwowania whisky o różnych stylach, a każda z nich wykorzystuje inny sposób, aby rozwinąć smak dramu. Dla jeszcze bardziej wyrazistego wzmocnienia akcentów smakowych i aromatycznych, rekomendujemy dodać do 25-latka dwie krople wody o pokojowej temperaturze.
Pękata butelka o lekko profilowanej, zakończonej czarną zakrętką szyjce, przystrojona została o frontalną, dużą etykietę w białym kolorze. Dobrana do niej, dość finezyjna czcionka, oddaje elegancki i wyrafinowany charakter dramu za bezbarwnym szkłem. Wiek single malta został ujęty za pomocą złocistych cyfr, a w dolnej części etykiety swój podpis złożył sam Master Distiller marki, Dawid Stewart. 25-latka znajdziecie w czarnym, prostokątnym i eleganckim pudełku o miedzianych napisach.
Prawdziwie wyrafinowany 25-latek dedykowany jest przede wszystkim doświadczonym smakoszom i wielbicielom rzadkich whisky słodowych. Z pewnością zajmie honorowe miejsce na barowej półce wielu zbieraczy luksusowych wydań. Single malt z destylarni Belvenie sprawdzi się jako prezent dla prawdziwego fana słodowej whisky.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BALVENIE |
Wiek | 25Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |