Tun 1509 to limitowana edycja Balvenie, w której mistrz słodu może wybrać kilka swoich ulubionych beczek i połączyć je ze sobą, aby stworzyć whisky. Partia 5 to kadzie składające się z 29 beczek: beczek po bourbonie, niedopałków po sherry, hogsheadów po sherry i beczek z amerykańskiego dębu uzupełniającego. Rezultatem jest bogaty i owocowy dramat, równoważący charakter przypraw i nuty eleganckiego dębu.
Balvenie, rzemieślnicza whisky single malt, produkowana jest w szkockiej destylarni marki William Grants & Sons. Whisky, wytwarzana ręcznie, zachowuje swoją craftową esencję i autentyczny styl rodem sprzed dekad. Pierwszy single malt rozlano w destylarni w 1920 roku. David Stewart, odpowiedzialny za to wyjątkowe wydanie whisky, ale również za wiele innych, poświęcił 54 lata swojego życia branży szkockiej whisky. Jego pionierskie techniki wywarły ogromny wpływ na stosowane obecnie metody produkcji. Jest znany ze swojej innowacyjnej pracy, szczególnie w zakresie „wykończeń beczek” dla Balvenie.
To, co charakteryzuje tę szkocką whisky single malt, to jej pochodzenie, połączenie naturalnego procesu alchemicznego z technikami przodków i rzemiosła. Szkocka destylarnia, w której narodziła się whisky Balvenie, korzysta z umiejętności, wiedzy, doświadczenia i pasji tych, którzy ją wytwarzają. Balvenie jest jedyną destylarnią, która nadal uprawia i słoduje część własnego jęczmienia. Jęczmień moczy się w wodzie źródlanej przez 26 godzin, a następnie odsącza przez 23 godziny. Słodziarze muszą następnie obrócić ziarno, aby utrzymało odpowiednią temperaturę i równomiernie kiełkowało. Aby sprawdzić, czy jęczmień jest gotowy, stosuje się sprawdzoną technikę: słodarz za pomocą ziarna zapisuje swoje imię na podłodze. Na koniec suszą go w piecu odpowiednią ilością torfu, aby dodać whisky dymu. Fotosy odgrywają bardzo ważną rolę, gdyż ich charakterystyczny kształt nadaje whisky miodowy smak. Istnieje zespół odpowiedzialny za naprawę i odbudowę beczek, które nadają whisky charakter.
Belvanie Tun 1509 Batch 5 prezentuje wielowymiarowy zestaw smaków i aromatów. Spora ilość beczek wykorzystana przy procesie maturacji wpłynęła na obecność akcentów czekolady, owoców, dębu, wanilii i karmelu.
Barwa: soczysty bursztyn;
Aromat: pełen ciemnej czekolady, zestaw przypraw, rodzynki, nuty skoszonej trawy i wiśnie;
Smak: mleczna czekolada z orzechami, sherry, czerwone owoce, wanilia i karmel;
Finisz: nuty owoców i eleganckiego dębu;
Limitowana, opracowana w najmniejszym detalu whisky, stworzona przez jednego najbardziej cenionych specjalistów w branży to dram na specjalną okazję. Single malt z wyższej półki, kierowany do prawdziwych smakoszy, zasługuje na specjalne traktowanie. Doświadczeni wielbiciele whisky słodowej będą wiedzieć co z nim począć. Warto jednak wspomnieć, że Balvenie Tun 1509 Batch 5 powinien być degustowany bez dodatków z odpowiedniego kieliszka. Warto dodać dwie krople wody niegazowanej, której obecność rozwinie nieco wachlarz smaków i aromatów trunku.
Bezbarwne butelka o eleganckim, pękatym kształcie i profilowanej szyjce, na froncie nosi biało-niebieską etykietę z podpisem specjalisty Davida Stewarta. Uwagę zwracają finezyjne napisy, jednak całość prezentacji określić można jako dość minimalistyczną. Prosta w swym stylu jest również biała tuba, która pozostaje domem dla butelki do momentu jej rozpieczętowania.
Balvenie Tun 1509 Batch 5 to whisky dla kolekcjonerów, smakoszy, doświadczonych degustatorów i prawdziwych fanów whisky słodowej. Znawcy z pewnością rozpoznają nazwisko odpowiedzialne za to niezwykłe wydanie. Z pewnością podpis Davida Stewarta zachęci wielu do skosztowania tego limitowanego słodu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BALVENIE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 52.6 |
Pojemność | 0.7L |