Słody luksusowego 25-latka marki Benriach dojrzewały w trzech rodzajach beczek: po sherry Oloroso, po bourbonie i po dębowym drewnie dziewiczym. Butelkowany z mocą 46,8% prezentuje dojrzały, kwiatowy aromat oraz pieprzne i waniliowe smaki. To jedno z najstarszych butelkowań w asortymencie szkockiej marki z siedzibą w regionie Speyside.
Destylarnia Benriach powstała w 1987 roku. Niestety, wyczucie czasu nie mogło być gorsze. Katastrofa ekonomiczna kraju powodowała zamknięcie ogromnej liczby gorzelni, w tym właśnie Benriach. Drzwi gorzelni pozostały zamknięte aż przez 65 lat, do lat 60. XX wieku. Przez cały ten czas sąsiednia destylarnia Longmorn nadal pozyskiwała część słodowanego jęczmienia ze słodowni w BenRiach. Był to jedyny biznes, który uchronił destylarnię przed zburzeniem. Pierwsze single malty zostały jednak zabutelkowane dopiero w 1995 roku, kiedy rynek whisky zaczął się zmieniać, a popyt na whisky słodową rosnąć. Nazwa Benriach pochodzi od gaelickiego szkockiego, co oznacza „Wzgórze Riach”.
Whisky Benriach jest produkowana w 100% ze słodu jęczmiennego, który jest uprawiany w Szkocji i zbierany lokalnie na farmach w Speyside. Marka znana jest z produkcji 3 charakterystycznych stylów whisky: klasycznej, torfowej i potrójnie destylowanej. Zakład jest jednym z dwóch w regionie, gdzie w dalszym ciągu samodzielnie słoduje się whisky na podłodze. Słodowanie podłogowe to proces rozkładania jęczmienia, nagrzewania podłogi torfem i ręcznego obracania jęczmienia w celu wywołania kiełkowania. Destylarnia ma charakterystyczny delikatny styl zacierania, który tworzy gładki, owocowy profil smakowy ze słodszymi nutami jęczmienia. Sercem destylarni jest Warehouse 13, najstarszy magazyn, w którym znajdują się wszystkie ich najbardziej eksperymentalne beczki. Znajdziemy tam beczki po bourbonie, winach z Portugalii, Pedro Ximenez, Oloroso, Burgundy, Sauternes, Marsala i Moscatel – w tym również beczki, w których dojrzewał 25-latek!
Benriach Heart Of Speyside 25-letni to dojrzały, mocno kwiatowy i pieprzny single malt ze złożonym finiszem.
Barwa: bursztyn;
Aromat: dojrzały, kwiatowy, nuty pieprzu;
Smak: wanilia, nuty soli, owoce, migdały i kakao;
Finisz: wytrawny, złożona;
Tutaj nie ma kompromisów. Istnieją jedynie dwie poprawne formy degustacji dla tak wyrafinowanego i luksusowego, długo dojrzewającego trunku – bez dodatków lub z paroma kroplami wody. Ten trunek nie potrzebuje ulepszaczy, a kostki lodu zbytnio rozcieńczyłyby dram. Pijmy go na czysto, aby w pełni poznać wszystko, co ma do zaoferowania. Dodatek wody wysunie na pierwszy plan mniej wyczuwalne podczas pierwszego spotkania akcenty migdałów i solanki.
Zgrabna butelka z profilowaną szyjką pozwala nam w pełni ujrzeć bursztynową whisky przez swoje bezbarwne szkło. Na froncie butli umieszczono czarną etykietę z białym napisami wykonanymi stylizowaną czcionką. Tutaj dominuje prostota i brak zbędnych zdobień. Single malt pakowany jest w prostokątne pudełko z ryciną przedstawiającą stare budynki gorzelni. Elegancka whisky zasługuje na eleganckie opakowanie.
Po to 25-letnie wydanie nie sięgnie byle-jaki smakosz. To dram dedykowany specjalistom i degustatorom doświadczonym w świecie whisky. Będą oni w stanie docenić każdy niuans smakowy i aromatyczny obecny w tym wyjątkowym alkoholu. To whisky kolekcjonerska, limitowana i wyjątkowa – dobrze zachować ją na specjalną okazję.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENRIACH |
Wiek | 25Y |
Zawartość alkoholu | 46.8 |
Pojemność | 0.7L |