Caol Ila, w gaelickim ‘cieśnina Islay’ to największa destylarnia na wyspie Islay, będąca w rękach koncernu Diaego. Prezentowana tutaj 25-letnia Caol Ila, należy do serii The Cooper’s Choice, wydanej przez niezależnego dystrybutora – The Vintage Malt Company. Ta konkretna edycja pochodzi z beczki numer 8193, którą napełniono destylatem w lipcu 1991 roku. W 2016 roku, po 25 latach maturacji w beczce refill butt (beczka po sherry ponownego napełnienia), zawartość beczki zabutelkowano do 525 butelek o pojemności 700 ml, z mocą 46%.
The Vintage Malt Whisky Company to jedna z firm (tzw. niezależnych bottlerów) oferująca szeroką gamę whisky pochodzących ze szkockich gorzelni. Flagową serią firmy jest seria The Cooper’s Choice, w ramach której prezentowane są jednobeczkowe edycje (single cask) whisky słodowych. Oprócz niej firma oferuje również whisky zbożowe (grain) butelkowane pod szyldem Cooper’s Choice Golden Grains.
The Vintage Malt Whisky Co. odpowiedzialna jest również za stworzenie kilku innych marek whisky, bez informacji na temat pochodzenia destylatu. Przykładami są: The Ileach i Finlaggan reprezentujące wyspę Islay, Tantallan – single Malt, pochodzący z nieokreślonej destylarni z regionu Highland czy Glenalmond – blended single malt, również z regionu Highland.
Sama spółka została założona w 1992 roku przez Briana Cooka, byłego dyrektora Morrison Bowmore Distillers, posiadającego ponad 25-letnie doświadczenie w branży. Jego głównym celem było otwarcie się na niezależnych dystrybutorów win oraz wyrobów spirytusowych na całym świecie i zaoferowanie im szeregu whisky słodowych. Dzięki takiemu podejściu, po 25 latach działalności, firma wyeksportowała ponad 10 milionów butelek whisky do ponad 30 krajów na całym świecie. W konsekwencji tego firma the Vintage Malt Whisky Co stała się jedną z wiodących na rynku. W 2016 roku Whisky Magazine przyznał firmie złoty medal w konkursie Independent Bottler’s Challange oraz tytuł „Lowland Independent Bottler of the Year 2016”.
Whisky pochodzące z serii The Cooper’s Choice również zdobyły szereg nagród. Zawdzięczać to można przede wszystkim innowacyjnemu i kreatywnemu podejściu do ‘wykańczania’ dojrzałych whisky w beczkach, w których uprzednio leżakowały inne alkohole np. Porto, Madera, francuskie wina czy hiszpańskie sherry. Osobą odpowiedzialną za ten sukces jest między innymi master blender Andrew – syn założyciela firmy.
Nazwa The Cooper’s Choice wywodzi się od bednarza – wykwalifikowanego rzemieślnika odpowiedzialnego za produkcję oraz przygotowanie beczek, w których później leżakuje whisky, będących jednym z kluczowych elementów całego procesu produkcji bursztynowego trunku. Bo któż jest w stanie wybrać najlepszą dębową beczkę, aniżeli osoba która ją produkuje? To pewnego rodzaju hołd dla ludzi-rzemieślników, których wiedza jest kluczowa i tak cenna, bo często przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Z racji naturalnie limitowanej ilości butelek pochodzących z jednej, konkretnej beczki – z reguły od 300 do 600 butelek – rekomendujemy degustowanie ich w czystej postaci, w klasycznym tulipanowym kieliszku. W przypadku edycji cask strenght warto czasem dodać kroplę wody, co pomoże odkryć pełnię smaków i aromatów konkretnej edycji.
W tym wypadku wybór padł na beczkę po sherry, pochodzącą z destylarni Caol Ila – gorzelni założonej w 1846 roku w pobliżu zatoki Port Askaig przez Hectora Hendersona. Obecnie to największa pod względem mocy produkcyjnych destylarnia na wyspie Islay – wydajność zakładu to 6,5 miliona litrów destylatu rocznie.
Kolor: złocisty
Zapach: Dojrzała cytryna, ognisko, miód, wanilia, brzoskwinia, gruszka, melon, wędzona szynka, ślad torfowego dymu, jabłko i świeża trawa.
Smak: Lukrecja, cytryna, suchy torf, palone drewno, migdały, karmel, brzoskwinia, miód, gałka muszkatołowa, siano i imbir.
Finisz: Średniej długości, początkowo wytrawny, torfowy, palone drewno, skórka cytryny, brzoskwinia, miód, imbir oraz gałka muszkatołowa.
2015 rok przyniósł odświeżenie designu butelek The Cooper’s Choice. Klasyczne butelki zostały zastąpione nowymi, pękatymi butelkami o grubym dnie i wąskiej szyi. Centralnie umieszczona etykieta zawiera informacje na temat nazwy serii oraz szczegółowe informacje o zabutelkowanej whisky – datę destylacji, nazwę destylarni, datę butelkowania, zawartość alkoholu oraz numer konkretnej beczki, w której alkohol dojrzewał. W górnej części etykiety umieszczono grafikę przedstawiającą bednarzy przygotowujących beczki. Charakterystyczny dla nowych butelek The Cooper’s Choice jest również pasek umieszczony pod główną etykietą – zawiera on informacje o rodzaju wykorzystanej beczki, w tym wypadku – ‘Oak Cask Matured’.
Butelka zapakowana jest kartonik z okienkiem prezentującym główną etykietę butelki, całość utrzymana w jasnej kolorystyce.
Prezentowana tutaj, dojrzała 25-letnia Caol Ila to świetny przykład, iż warto szukać whisky w ofertach niezależnych dystrybutorów. Bardzo kompleksowa, złożona, owocowa i delikatnie wędzona whisky, świetnie ukazująca łagodny charakter destylarni. W naszym odczuciu to whisky, którą warto mieć w swojej kolekcji. Serdecznie polecamy i przypominamy, że na całym świecie pojawiło się tylko niespełna 600 butelek.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | COOPERS CHOICE |
Wiek | 25Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |