25-letni single malt Benriach Delux ma za sobą różnorodną i dokładnie opracowaną historię maturacji. Słod zabutelkowany z mocą 46% alkoholu dojrzewał w beczkach z dziewiczego dębu, w beczkach po bourbonie oraz w beczkach po sherry. Tak właśnie tworzy się wielowymiarowe single malty! Na koneserów czekają dębowe fale zestawione z nutami słodkim owoców, ciemnej czekolady i przypraw.
Lata 90. XIX wieku były pracowitym okresem dla przemysłu whisky. W ciągu tej dekady w Szkocji otwarto 33 nowe destylarnie, wzbogacając serce kraju. John Duff, wizjonerski przedsiębiorca i pionier, wymarzył sobie destylarnię, która uchwyci esencję Speyside w każdej butelce. W 1898 roku zrealizował to marzenie i założył firmę Benriach na miejscu starej farmy „Riach” na północy Speyside, położonej na niewielkim wzgórzu zwanym „Ben”. Tak rozpoczęła się zawiła historia szkockiej destylarni, pełna wzlotów i upadków. Całe szczęście marce udało przetrwać się gorsze okresy, a dzisiaj whisky Benriach uważana jest za jedną z najlepszych w kraju.
Każdy element produkcji Benriach jest głęboko zakorzeniony w tradycji i rzemiośle. Proces zacierania zwany „czterema wodami” to unikalne podejście destylarni, które gwarantuje, że każda kropla oddaje bogaty, owocowy charakter Speyside. Jeśli chodzi o odkrywanie różnorodności i głębi szkockiej whisky, Benriach przoduje. Ta destylarnia w sercu Speyside oferuje niezwykłą gamę whisky single malt. Jedną z ciekawych pozycji jest właśnie 25-letni słód, dedykowany prawdziwym smakoszom. Whisky dojrzewała dwie i pół dekady w różnorodnych beczkach – takich z dziewiczego dębu, jak i w beczkach po bourbonie i po sherry. Doskonały dobór beczek określił wyrazisty charakter whisky.
25-letni Benriach Deluxe to whisky pełna owocowego charakteru, w której spotykają się nuty kremowego dębu i akcenty ciemnej czekolady.
Barwa: rdzawy, ciemny bursztyn;
Aromat: korzenne przyprawy, jabłka w karmelu i dębowe fale;
Smak: rodzynki w ciemnej czekoladzie, miód, wafle z nutellą i dąb;
Finisz: suszone owoce, nuty dębu;
Delikatne aromaty wysokiej jakości single malta powinny swobodnie rozwijać się w kieliszku. Najlepiej do degustacji długo dojrzewających whisky sprawdzi się kieliszek Glencairn. Jego specjalny tulipanowy kształt wpływa na wzmocnienie doznań. Ściany ze szkła Glencairn są mocne, ale cienkie. Oznacza to, że whisky delikatnie osiąga zalecaną temperaturę picia i w razie potrzeby można ją lekko podgrzać ręcznie. Gruba nóżka sprawia, że whisky nie podgrzewa się dalej, kiedy trzymamy szklankę.
Zgrabna butelka z bezbarwnego szkła, z wytłoczoną w tafli nazwą destylarni w górnej części butli, mieści bursztynową whisky, dojrzewającą 25 lat. Na froncie widnieje granatowa etykieta z linearną, złocistą grafiką prezentującą budynki gorzelni i beczki pełne whisky. Prostokątne pudełko również ma granatowy kolor, a zdobi je ta sama minimalistyczna grafika.
Whisky dojrzewająca aż 25 lat to zdecydowanie propozycja dla wielbicieli słodów i doświadczonych znawców. Fani produktów szkockiej destylarni Benriach będą zachwyceni, mogąc skosztować wybitnego singla malta. Wyjątkowy dram świetnie zaprezentuje się na półce barowej obok innych, równie wiekowych słodów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENRIACH |
Wiek | 25Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |