Dlaczego warto kupić whisky Old Pulteney 17 years old?
- Powstanie gorzelni Pulteney związane jest ściśle z rozbudową portu w Wick, który na początku XIX wieku był stolicą handlu śledziami
- Produkowana w latach 2004-2017
- Czysta, świeża, kremowa, finezyjna, wielowarstwowa, pełna owoców, akcentów sherry, ziół i z bardzo długim finiszem
- Stworzona z destylatów starzonych przez 17 lat w beczkach po Bourbonie oraz sherry Oloroso i Pedro Ximenez
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 46% ABV
- Znakomita na inwestycję – już nie produkowana!
- Złoty medal na International Wine & Spirit Competition w 2014 roku
17-letni single malt ze szkockiej destylarni Pulteney to whisky, która w 90% dojrzewa w klasycznych, dębowych beczkach po bourbonie, w 10% natomiast w beczkach po sherry Oloroso i Pedro Ximenez. Bursztynowy trunek prezentuje fuzję owocowej słodyczy, słodkiego toffi i elementów dębu. W finiszu znajdziemy delikatne nuty przypraw, takich jak cynamon i gałka muszkatołowa. Pozycja butelkowana z mocą 46% alkoholu zadebiutowała w 2014 roku i od razu zdobyła szerokie grono fanów.
Kolekcja Old Pulteney to luksowowa linia single malt whisky z najwyższej półki o określonym, długim czasie leżakowania. Trunki powstają w Pulteney Distillery, położonej w regionie Highlands. Gorzelnia działa od 1826 roku, a obecnie funkcjonuje pod zarządem firmy Inver House. Od czasu, kiedy szkockie przedsiębiorstwo przejęło zakład w 1995 roku oferta marki poszerzyła się o bogatą gamę whisky słodowej.
Region Highlands to jednej z najbardziej zróżnicowanych regionów whisky w Szkocji. W zależności od dokładnej lokalizacji destylarnie z tych terenów mogą oferować trunki o różnym charakterze – poczynając od tych owocowych, a na dymnych kończąc. Destylarnia Pulteney cechuje się wypuszczaniem dość delikatnych, owocowych i kwiatowych wypustów. 17-letnia whisky jest typowym przedstawicielem kolekcji szkockiej gorzelni.
Single malt whisky to trunek, którego bazę stanowi ziarno jęczmienia. Gorzelnicy destylarni Pulteney własnoręcznie obrabiają ziarno, wykorzystując przy tym zarówno najnowsze technologie, jak i prawie 90-letni młyn. Połączenie nowoczesności i tradycji skutkuje powstaniem niezwykłych alkoholi najlepszej jakości. Istotną rolę odgrywa również jakość wody, która bierze udział w wielu etapach produkcji. Szkockie destylarnie zazwyczaj czerpią krystaliczną wodę z naturalnych źródeł.
Kwintesencje smaków i aromatów 17-letni single malt nabiera podczas procesu maturacji. Specjalnie wyselekcjonowane beczki odpowiadają za nuty owocowej słodyczy i innych akcentów z bogatej gamy. 90% destylatu leżakuje w klasycznych, dębowych beczkach po słodkim, amerykańskim bourbonie. 10% natomiast spędza 17 lat w beczkach po słodkiej sherry. Beczki po bourbonie nadają trunkowi waniliowych i słodkich akcentów, podczas gdy beczki po sherry zapewniają whisky głębokich, owocowych elementów.
Nad całym procesem produkcji – od fermentacji, destylacji, maturacji, a na butelkowaniu kończąc – czuwa wykwalifikowany Master Distiller. Doświadczony mistrz destylacji decyduje również o rozpoczęciu butelkowania. Jego podpis znajdziemy na każdej etykiecie kolekcji marki Old Putleney.
Old Pulteney 17 Years Old to idealny balans słodyczy z owocami. Podczas finiszu możemy spodziewać się wytrawnego charakteru. Nuty prażonego dębu i przypraw zamykają klamrę smaków aromatów.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: jabłka i gruszki, śliwki, toffi, trawa, drzewo dębu, miód;
Smak: herbatniki, cynamon, prażony dąb, gałka muszkatołowa, orzechy, delikatne nuty wanilii, owoce;
Finisz: wytrawny, lecz delikatny;
17-latek marki Old Pulteney to jedna z najdelikatniejszych i najbardziej dostępnych smakowo propozycji od szkockiej destylarni. Nie znaczy to jednak, że warto wykorzystywać ją w drinkach. Naszym zdaniem najlepiej raczyć się złotym trunkiem bez dodatków lub z dwoma kroplami wody. Krystaliczna woda poszerzy gamę wyczuwalnych smaków i aromatów o te głęboko ukryte pod świetlistą szatą whisky. Podczas degustacji dobrze zaopatrzyć się w szklance typu tumbler lub specjalistyczny kieliszek do whisky.
Produkty od Pulteney Distillery posiadają spójny design opakowań. Każda z pozycji umieszczona zostaje w charakterystycznej już dla marki obłej butelce, przypominając alembik. Profilowana szyjka 17-latka zakończona została granatowym korkiem. Klasycznie na samym froncie szkła, w centralnym miejscu, zawarto grafikę, przedstawiającą statki dryfujące na spokojnym morzu. Single malty z destylarni Pulteney zwykło nazywać się „morską whisky”, co zaznaczano również na granatowej tubie poprzez napis „The maritime malt”.
Przez wiele lat obecności na rynku, whisky Old Pulteney 17 Years Old zdołała zdobyć szereg medali i wyróżnień w branżowych konkursach. Single malt został nagrodzony srebrnym medal w konkursie International Wine & Spirit Competition w 2017 roku. Zdobył również drugie miejsce w International Spirits Challenge w 2014 roku oraz złoto w International Wine & Spirit Competition. To jeden z najbardziej dostępnych zarówno smakowo, jak i cenowo trunków z całej kolekcji szkockiej marki. Szczególnie przypadnie do gustu wielbicielom delikatnych i finezyjnych smaków. Idealna na specjlane okazje i na prezent.
Wybrane bottlingi z portfolio Old Pulteney
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Pulteney Distillery |
Marka | OLD PULTENEY |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 17Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, sherry Oloroso, sherry Pedro Ximenez |
Opakowanie | Tuba |
Nakład | zaprzestano produkcji |
Jim Murray | 95 |