Oto pierwsza edycja whisky Benriach maltin Season, zabutelkowana z mocą 48,7% alkoholu. Specjalne wydanie celebruje praktykę produkcji własnego słodu przez szkocką destylarnię ze Speyside. Pierwsze wydanie dojrzewało w kombinacji beczek po bourbonie i dębie dziewiczym. Jedwabiście gładka whisky, która zabiera podniebienie w aromatyczną podróż pełną nut soczystej gruszki i miodu kwiatowego.
Benriach został zbudowany w 1898 roku przez Johna Duffa tuż obok destylarni Longmorn. Jednak już dwa lata później destylarnia musiała zostać zamknięta. Czynna pozostała jedynie słodownia, która zaopatrywała siostrzaną Longmorn. Dopiero w 1965 roku Glenlivet Distilleries Ltd. wznowiło produkcję whisky Benriach. Zakład w 1978 roku trafił w ręce firmy Seagram. W 1994 roku na rynku pojawił się pierwszy oficjalny single malt z destylarni Benriach. W 1999 roku – po ponad 100 latach ciągłej produkcji – ostatecznie zamknięto własne hale słodowe. W 2001 roku Benriach wraz z innymi destylarniami przeszła do francuskiej firmy Pernod Ricard, która początkowo ograniczyła produkcję i prowadziła destylarnię jedynie przez trzy miesiące w roku, aż do jej całkowitego zamknięcia w sierpniu 2002 roku. W kwietniu 2004 roku destylarnię kupiła BenRiach Distillery Company Ltd., założona specjalnie w tym celu przez Billy'ego Walkera, Geoffa Bella i Wayne'a Keiswettera. Od tego czasu destylarnia znów działa normalnie, produkując single malt whisky oraz whisky do mieszanek, takich jak 100 Pipers czy Chivas Regal. Słodownie zostały ponownie uruchomione w 2013 roku. Benriach jest jedną z nielicznych szkockich destylarni produkujących własny słód. W 2016 roku właściciele sprzedali całą spółkę BenRiach Distillery Company amerykańskiej firmie Brown Forman.
Słodowanie umożliwia częściowe kiełkowanie ziaren przed ich wysuszeniem. Skrobia jest obecna w jęczmieniu, aby zapewnić kiełkującym nasionom składniki odżywcze w trakcie ich wzrostu. Aby gorzelnie miały dostęp do skrobi, jęczmień musi rozpocząć kiełkowanie. Proces ten rozpoczyna się poprzez moczenie, czyli wielokrotne zanurzanie nasion w wodzie. W efekcie ziarno zaczyna kiełkować. Dzieje się to przez okres czterech do pięciu dni, przy czym ziarno obraca się co najmniej dwa razy dziennie. Obecnie większość gorzelni zleca słodowanie producentom słodu, którzy do wykonywania tych zadań korzystają z nowoczesnych sprzętów. Jedną z niewielu gorzelni wiernej tradycji jest Benriach – tutaj słód powstaje na miejscu, na własnych podłogach.
Złocista whisky Benriach Malting Season First Edition oczaruje smakoszy aromatem migdałów, smakami kremowej wanilii i owocowym, długim finiszem.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: cukier jęczmienny, migdały i jabłka;
Smak: kremowa wanilia, gruszka w miodzie i orzechowy baton;
Finisz: długi, kremowy, lekko owocowy;
Degustacja tego wspaniałego single malta nie będzie skomplikowana. Wystarczy dobrać odpowiednie szkło. Doskonale sprawdzi się kieliszek o kształcie tulipana. Forma szklanki znacznie wpłynie na wrażenia płynące z procesu raczenia się trunkiem. Odpuśćcie lód – cieszcie się dramem bez dodatków lub z kroplą wody niegazowanej.
Beżowa tuba odkrywa tajemnicę swojej zawartości. Złociste i czarne napisy opisują dram. Nie zabrakło również ważnej daty otwarta destylarni, czyli 1898 roku. W dolnej części tuby widnieje podpis Johna Duffa, założyciela gorzelni. W tubie chowa się pękata butelka o szyjce średniej długości. Białe etykiety dokładnie przybliżają zainteresowanym zawartość butli z bezbarwnego szkła.
Pierwsza edycja whisky Benriach Malting Season to whisky dla znawców, kolekcjonerów i pasjonatów. Smakosze zainteresowani detalami produkcji whisky będą zachwyceni mogąc skosztować dramu wyprodukowanego na bazie oryginalnego jęczmienia z prywatnych słodowni szkockiej destylarni. Doskonała whisky na prezent.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENRIACH |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 48.7 |
Pojemność | 0.7L |