Macallan Estate Reserve czerpie z beczek o maksymalnej intensywności smakowej i aromatycznej. Butelkowany z mocą 43%, wyrafinowany i luksusowy single malt dojrzewa w beczkach po sherry, które zapewniają trunkowi gładkich akcentów owoców, drzewa cedrowego, przypraw, kawy i kremowego karmelu. Oszałamiający dram z najwyższej półki godnie reprezentuje kolekcję 1824 ekskluzywnej, szkockiej marki. Przez smakoszy nazywany „uspokajającym”, spowolni zmysły i nastroi subtelny klimat, w który łatwo się wciągnąć.
Marka Macallan szczyci się niezrównaną reputacją zarówno ze względu na jakość swojej whisky, jak i wysokie ceny, których rzadkie i kolekcjonerskie butelki często sprzedawane są na aukcjach. Chociaż tradycyjnie używana była słód do mieszanek, w tym w The Famous Grouse, destylarnia Macallan stała się synonimem rozwoju rynku whisky single malt. W latach 80. XX wieku gorzelnia wypuściła pierwszego single malta, który dojrzewał w beczkach po sherry. W ostatnich latach Macallan położył większy nacisk na produkcję luksusowych whisky, wprowadzając limitowane edycje i wydania.
Położona w szkockim regionie Speyside, w pobliżu rzeki Spey, destylarnia Macallan została licencjonowana przez Alexandra Reida w 1824 roku jako destylarnia Elchies. Destylarnia Elchies była skromnych rozmiarów. Jej kolejny właściciel, James Stuart sprzedał zakład Roderickowi Kempowi. Uznając potencjał Elchies, Kemp zmodernizował zakład i zwiększył produkcję słodu, a także zmieniłby nazwę destylarni na Macallan-Glenlivet. Krótszą nazwę marka przybrała w latach 80. XX wieku.
Elegancki single malt powstaje ze złocistego jęczmienia, uprawianego na terenie posiadłości Easter Elchies tuż nad brzegiem rzeki Spey w regionie Speyside. Wyjątkowe jest to, że destylacja whisky odbywa się jedynie raz w roku przez tydzień. Marka została stworzona przez Whisky Maker Sarah Burgess i celebrować ma tradycyjną, szkocką whisky słodową. Nowa destylarnia Macallan wpisuje się w krajobraz posiadłości, która od 1824 roku jest odpowiedzialna za tworzenie whisky single malt. Wkomponowana w naturalnie pochyłe kontury terenu gorzelnia nawiązuje projektem do starożytnych szkockich budowli.
Macallan Estate Reserve prezentuje obfitość owoców w komplecie z kremowym karmelem i ziarnami kawy.
Barwa: bursztynowe złoto;
Aromat: sherry, słodkie owoce, pieprz, jagody, skóra i cedr;
Smak: przyprawy, gałka muszkatołowa, sherry, ziarna kawy i karmel;
Finisz: cytrusy, orzechy włoskie, prażone migdały;
Ta wyrafinowana whisky powinna być degustowana w przemyślany sposób, a zwłaszcza podczas szczególnej okazji. Złocisty single malt nie potrzebuje żadnych dodatków – może jedynie odrobina wody jeszcze bardziej wzmocni jego bogate smaki i aromaty. Dobrze degustować dram w specjalistycznym kieliszku do whisky lub w niskiej szklanicy o grubym dnie, zwanej tumbler. Świetnie będzie cieszyć się trunkiem w gronie zaufanych przyjaciół, którzy również docenią wyjątkowość tego wypustu.
Eleganckim smakom musi towarzyszyć równie wyrafinowana prezentacja. Macallan Estate Reserve mieści się w zgrabnej butelce z bezbarwnego szkła. Delikatnie obła, długa szyjka została zakończona granatową zakrętką. Na froncie widzimy biało-granatową etykietę o złotych napisach. Dowiemy się z niej z jakim dokładnie trunkiem mamy do czynienia. Single malt zapakowany został w prostokątne pudełko o podobnym designie, co sama butelka. Zdecydowanie przemyślana prezentacja!
Nie ma na co czekać - jeżeli jesteś prawdziwym smakoszem whisky, musisz mieć w swojej kolekcji ten ceniony trunek! Macallan Estate Reserve to single malt dla prawdziwych znawców, którzy z pewnością docenia głębię smaków i aromatów, zafundowanych dramowi przez wyselekcjonowane beczki po sherry. Dram na specjalną okazję dla fanów marki i nie tylko.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | MACALLAN |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |