Zwycięzca wielu nagród branżowych, między innymi złotych medali w konkursach San Francisco World Spirits Competition i The Travel Retail Masters oraz srebrnych medali w International Spirits Challenge i International Wine & Spirit Competition, whisky Glen Moray The Original American Oak, to godny reprezentant regionu Speyside. Single malt zabutelkowany z mocą 40% alkoholu otula orzechowymi akcentami w towarzystwie fal cytrusów. Whisky trafi do Was w zestawie ze szklanką.
Z siedzibą w Elgin, w sercu Speyside, destylarnia Glen Moray od 120 lat produkuje autentyczne whisky. Z biegiem czasu marka opracowała pełną gamę single maltów reprezentatywnych dla regionu słynącego z jakości jęczmienia i wody. Destylarnia Glen Moray została zbudowana w 1897 roku na miejscu dawnego browaru – dobudowano dwa budynki i dodano kilka kadzi, aby móc produkować whisky. W 1910 roku, podczas kryzysu, destylarnia została zamknięta, a następnie zakupiona w 1920 roku i zmodernizowana. Funkcjonowała nieprzerwanie do 1958 roku. Pod koniec lat 90-tych znalazła się w rękach Glenmorangie, a w 2004 roku weszła do portfolio LVMH w 2004 roku. Teraz Glen Moray kontynuuje swój rozwój pod barwami La Martiniquaise.
Słodowanie, pierwszy niezbędny etap produkcji whisky, polega na zanurzeniu ziaren jęczmienia w wodzie w celu aktywacji kiełkowania. W ten sposób zboża dostarczają enzymów niezbędnych do przemiany skrobi w cukry. Nasiona są następnie suszone i mielone na mąkę, aby uzyskać „przemiał”. Następnie mieszaninę miesza się kilka razy z gorącą wodą w celu przekształcenia skrobi w cukry. Otrzymany w ten sposób płyn wzbogacany jest drożdżami, które przekształcają cukry w alkohol. To fermentacja. Ten etap trwa od czterdziestu do sześćdziesięciu godzin. Destylacja, wybrana technika destylacji i mistrzostwo destylacji kształtują charakter przyszłej whisky. Następnie whisky dojrzewa w dębowych beczkach – Glen Moray w beczkach z dębu amerykańskiego spędza co najmniej 3 lata. Destylat uzyskuje tam swoją barwę i wzbogaca swoją paletę aromatów.
Glen Moray The Original American Oak o mocy 40% alkoholu to whisky dębowo-owocowa. Na finiszu witają cytrusy, a złocista barwa zachęca do degustacji.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: świeży, odświeżający;
Smak: dąb z orzechem, cytrusy, waniliowy deser;
Finisz: cytrusy i owocowy pudding;
Single malt od Glen Moray, pełen fal dębów i soczystych cytrusów, doskonale smakuje degustowany z niskiej szklanki. Do raczenia się whisky tumbler sprawdzi się doskonale – większość z nas ma go w domu. Oczywiście specjalny kieliszek do degustacji whisky słodowej będzie jeszcze lepszym wyborem. Cieszmy się whisky od barwy po finisz. Nie będą tutaj potrzebne żadne dodatki, chociaż jedna kostka lodu nie zaszkodzi. Single malt ze Speyside ma wiele do zaoferowania wielbicielom charakteru Speyside.
Granatowo-białe opakowanie w kształcie prostokątnego pudełka chowa w sobie pękatą, profilowaną butelkę, pełną bursztynowego single malta. Na szkle wytłoczono nazwę gorzelni. Etykietę zdobią złociste i czerwone napisy. W dolnej części umieszczono podpis Master Disillera, czuwającego nad całym procesem produkcji dramu, a tuż obok niewielką rycinę, prezentującą widok na budynki gorzelni. Do trunku dołączono szkło do degustacji – prostą szklankę o grubym dnie z napisem „Glen Moray”.
Soczysta whisky prosto z destylarni reprezentującej region Speyside prezentuje klasyczny charakter tych terenów. Dębowa, delikatna, otulająca – idealna na początek przygody z whisky słodową lub jako codzienna przyjemność dla doświadczonego smakosza. Ten dram posmakuje każdemu! Maturacja w beczkach z amerykańskiego dębu i specjaliści szkockiej marki stworzyli whisky doskonałą. Potwierdzeniem tego są nagrody zdobyte przez dram w konkursach.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glen Moray Distillery |
Marka | GLEN MORAY |
Właściciel | La Martiniquaise-Bardinet |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko |