Dlaczego warto kupić whisky Glen Moray Elgin Chardonnay?
- Gorzelnia położona jest w samym sercu regionu Speyside – Elgin
- Delikatna, owocowa, uniwersalna
- Unikatowy finisz – 8 miesięcy bo białym burgundzkim wytrawnym winie ze szczepu Chardonnay
- Dla początkujących
- Znakomita na letnie popołudnia, z kostką lodu
- Świetny stosunek jakość-cena
Glen Moray rozpoczęła działalność w roku 1897 w mieście Elgin w jednym z najbardziej znanych regionów poświęconych whisky, Speyside. Swoją pracę rozpoczęła w miejscu, gdzie od 1830 roku piwo produkował browar Elgin West Brewery. Budynek browaru przerobiono na destylarnię i jeszcze w tym samym roku wyprodukowano pierwszą butelkę spirytusu jęczmiennego, który stał się podstawą wyśmienitych single malt pod brandem Glen Moray.
Świeży spirytus rozlano do różnych beczek, w których leżakowało wcześniej wiele różnych gatunków win. Ówcześnie było to niezwykłą praktyką, biorąc pod uwagę, że tradycyjnie whisky leżakowało w beczkach po amerykańskim Bourbonie. Ta unikalna metoda starzenia whisky jest wykorzystywana w Glen Moray do dziś, oddając wspaniałe trunki o mocy single malt i aromacie dobrego wina.
Speyside to region na północy Szkocji, który charakteryzuje się wręcz idealnym klimatem do tworzenia harmonijnych whisky, nic więc dziwnego, że trunki z tego miejsca znane są na całym świecie. Ciepłe temperatury, łagodne zimy i niezbyt gorące lata oraz łatwy dostęp do wysokiej jakości wody – z rzeki Spey, która przepływa wzdłuż Speyside, tworzą razem niezrównane warunki pod produkcję i starzenie whisky w beczkach. Łagodność klimatu odzwierciedla się również w trunkach. Whisky ze Speyside znane są z kremowej konsystencji, słodyczy, delikatności i łatwości w degustacji.
Glen Moray nietuzinkowo podchodzi również do samej produkcji whisky, nie tylko do jego leżakowania. Jako jedna z nielicznych destylarni samodzielnie słoduje jęczmień, pochodzący z własnych upraw. Glen Moray Chardonnay to single malt, tworzony jest więc jedynie za pomocą wody i słodu jęczmiennego w głównej destylarni marki. Po destylacji trunek przenoszony jest do beczek z amerykańskiego dębu, wykorzystanych już wcześniej do leżakowania Bourbonu. Na ostatnie 8 miesięcy starzenia przenoszone jest do dębowych beczek po winie szczepu Chardonnay, produkowanym we Francji, a dokładniej w Burgundii.
Kremowy, intensywnie waniliowy single malt zyskuje nieco pikanterii i wyraźnej słodyczy dzięki aromatom przejętym po leżakowaniu w beczkach po Chardonnay.
Kolor: stare złoto;
Nos: świeży i owocowy; pszenne płatki, grejpfrut, tarta cytrynowa, wanilia, limonka, cynamon, brązowy cukier, gruszka;
Smak: miękki i zachęcający; przyprawy korzenne, siano, trawa, wanilia, palony dąb, skórka z grejpfruta, dojrzała cytryna, zielone jabłko;
Finisz: subtelny; orzech laskowy, cynamon, białe peonie, wanilia, kwiaty polne;
Jest to doskonałe whisky do przygotowania kultowego old fashioned z cukrem i angosturą. Pracochłonne, ale efekt zachwyci każdego, zarówno znawcę słodowych trunków jak i laika. Możesz również, a może wręcz powinieneś spróbować tego single malta w wersji saute, aby móc w pełni nacieszyć się jego unikalnym aromatem i wspaniałym, maślanym charakterem.
Whisky zamknięto w niezwykle charakterystycznej i unikalnej butelce, której szyjka ma pękaty spód i zwęża się ku górze. Wykonana jest z białego szkła i ozdobiona tłoczeniem na przodzie, ukazującym nazwę marki. Szyjka dodatkowo ozdobiona jest granatowym kapturem współgrającym kolorystycznie z etykietą. Etykieta o klasycznym kształcie przykuwa uwagę złoto-czerwonym logotypem oraz dużą nazwą marki w jasno-kremowym odcieniu. Pod nazwą umieszczono szczegóły dotyczące whisky, rysunek beczek wypełnionych trunkiem oraz podpis głównego destylarza firmy, Grahama Coulla. Spójną całość tworzą złote zdobienia i kontury, które rozmieszczone są na całej etykiecie oraz na kapturze.
Logotyp marki stworzony jest z czterech symboli, przedstawiających najważniejsze punkty działalności Glen Moray: słód, który symbolizuje produkcję whisky słodowego, pszczeli ul, czyli słodycz i delikatność trunku, drewniana beczka, w której alkohol nabiera ogłady oraz statek, którym butelki transportują whisky w głąb kraju oraz poza jego granice.
Dodatkowo butelka zamykana jest w eleganckim kartonowym pudełku. Pudełko utrzymane jest w takiej samej kolorystyce, co etykieta i tworzy spójną całość. Od góry umieszczono na niej logotyp marki, nazwę, informacje dotyczące whisky znajdującego się wewnątrz, ten sam rysunek beczek, co na etykiecie oraz nazwę i pieczęć twórcy.
Glen Moray Chardonnay to trunek, którym nie powstydzisz się poczęstować po kolacji ani przyjaciela ani randkowego partnera. Dlatego zawsze warto jest mieć je w domowym barku, chociaż nie tylko po to, by nim częstować, ale także po to, by móc samemu spędzić spokojny wieczór ze szklaneczką wyśmienitego whisky w dłoni. Sprawdzi się zarówno podczas letnich gorących wieczorów w ogrodzie jak i chłodnych, jesiennych spędzonych pod kocem z książką.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glen Moray Distillery |
Marka | GLEN MORAY |
Właściciel | La Martiniquaise-Bardinet |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | wino Chardonnay z Burgundi |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko ze szklankami |
Jim Murray | 73 |